E 621 - Mononatriumglutamat (övriga tillsatser)

E-nummer Övriga. 28 jul 2017.

FUNKTION

Smakförstärkare.


FRAMSTÄLLNING
Salt av glutaminsyra (E 620), som i sin tur framställs genom att särskilda bakterier får växa i en lösning med kolhydrater och ammoniak. Syran konverteras till glutamat genom tillsats av natriumhydroxid.


ANVÄNDNINGSOMRÅDE
Används i en mängd sammansatta produkter, exempelvis färdigrätter. Är den vanligast förekommande smakförstärkaren.


KÄNDA HÄLSORISKER
Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner i form av huvudvärk, svettning, halsbränna, yrsel, tryck över bröstet och illamående vid intag av höga halter. Kan vara ohälsosamt för småbarn.




RSS

12 kommentarer

  • Vad gäller E621-fri Palt kan jag tipsa om Stryckseles paltar. De är de enda jag hittat som är utan konstiga tillsatser. Både Hugosson-Nyhlén och Piteortens innehåller natriumglutamat. (Dessutom ägs Strycksele av en organisation i Umeå som arbetar med hemlösa, vilket ju gör det ännu trevligare att köpa dem).
    Anders Ringnér. 22 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tillsätts utan vidare i sgs all mat som serveras på kinesiska restauranger. Finns säckvis i deras kök.
    Janne S. 15 jan 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hittade denna artikeln om smakförstärkare! http://sydsvenskan.se/sverige/article411844/E-amnen-ersatts-med-jast.html
    Mattias. 10 feb 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Välkommen till sajten Äkta vara och de diskussioner som pågår. Ett tillrättaläggande bara: Mats-Eric Nilsson uttalar sig mycket sällan om hälsorisker och tillsatsers farlighet. Det finns det däremot andra som gör. Hans och Äkta varas engagemang mot tillsatser handlar om matkvalitet. Först när vi vet vad maten innehåller och hur den tillverkas har vi möjlighet att själva välja. Om "En som vet" verkligen vill veta, är han eller hon välkommen att lyssna på Mats-Eric på Märsta bibliotek i kväll. Annars går det bra att stanna hemma och titta på Landet Brunsås kl 20.00
    Anna Karin, Äkta vara. 27 jan 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Kan någon visa på åtminstonde en forskningsrapport angående E621 överhuvudtaget, där man visar på tillsatsens effekter?
    ove lj. 12 jan 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Har tillsammans med en av mina fem kollegor (jag och hon tog samma rätt) drabbats av Chinese Restaurant Syndrome efter att ha ätit på en kinakrog. DET var en fruktansvärd upplevelse! INGET mer E621 för mig!
    Frida Viibus Lundgren. 18 mar 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • MSG (Mono Sodium Glutamate) förknippas ofta med "Chine R.. Synd..", dock så har det bara påvisats i tester att ca 0.5% av befolkningen är överkänslig mot MSG. Att 2 av 5 i ditt fall skulle råka illa ut verkar osannolikt. MSG må vara kemiskt men framhäver Umami i alla rätter och har definitivt sin plats i matlagningen och har använts sedan ca år 1910 i mat över hela världen.
    Joakim. 21 feb 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Har fortfarande inte sett någon forskning som visat att msg är farligt, förutom i extrema mängder. Men man kan ju dö av allt om man får mycket nog i sig. Det är ju inte heller en konstgjord kemisk substans utan förekommer naturligt i bl a alger, lagrade ostar, soja och tomater. Det msg som finns i pulverform framställs av bl.a. ris, alger , vete och majs. Det man kallar chinese restaurant syndrome kommer efter ett brev som en man skickade till New England Journal of Medicine där han beskrev plågor han fått och som han kopplade till besök på kinarestauranger. Efter det började en del läkare fråga patienter med liknande symptom om de varit på kinarestaurang och så spreds en paranoia utan faktiska bevis. 1995 friades msg helt från detta av FDA i USA, med en notis om att ett fåtal av oss kan vara överkänsliga. Men det är ju mängder av mat som man kan vara allergisk mot utan att det blir ramaskri.
    Johan . 20 jul 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det finns forskning på att syntetisk glutamat har en rad misstänkta negativa hälsoeffekter. Även om mycket än så länge är misstankar och en del studier fått kritik för att vara dåligt genomförda, är det enligt min mening bakvänt att man ska behöva bevisa att något som finns i många matvaror är farligt istället för tvärtom. Man bör givetvis utesluta påstådda risker och göra nya bättre studier istället för att bara avfärda dem. Dessutom är glutamat bara en funktion som smakförstärkare, höjer varken hållbarheten eller kvaliteten i maten, och då känns den rätt onödigt.
    Annika. 22 jul 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • kan orsaka tillfälliga diarréer hos vissa personer.
    Jenny. 4 nov 2016 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Här i Asien äter många det dagligen, ofta flera gånger om dagen. Livslängden i bla Japan, Hong Kong och Singapore mm är bland de absolut längsta, om inte de allra längsta rentav. Det är nys att detta skulle vara skadligt. Däremot kan man förstås se det som en tillsats.
    Jens. 13 apr 2017 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ni borde byta ut "kända hälsorisker" mot "påstådda hälsorisker" i faktarutan. Eller ännu hellre plocka bort raden helt, med mindre än att ni länkar till några trovärdiga källor. På det här sättet bidrar ni ju till att skrämma folk och sprida myter. Synd, på en sajt med ett vällovligt syfte. Risken är att ni blir avfärdade som foliehattar om ni inte är lite noggrannare med faktakollen.
    Johannes. 28 feb 2018 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

E-nummer

Här kan du söka på E-nummer och lära dig mer om vad de står för. Cirka 330 livsmedelstillsatser är tillåtna i Sverige och andra EU-länder och måste deklareras på förpackningen. Tillverkaren kan välja mellan att ange E-numret eller skriva ut ämnets namn, funktionsnamnet ska dock alltid anges. Utöver dessa tillsatser finns tusentals aromämnen som inte behöver specificeras


Informationen i guiden kommer ursprungligen från Mats-Eric Nilssons bok Den hemlige kocken från 2007, även om en del uppgifter har lagts till senare. Vi har också tagit bort och lagt till tillsatser i takt med att EU:s regler har förändrats.


E-nummerguiden finns också i ett format som gör den lättare att ta med, se vår konsumentguide >>


Internationellt: Om du letar efter en tillsats som är skriven på engelska, klicka här >> 


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!