E 1442 - Hydroxipropyldistärkelsefosfat, modifierad stärkelse (konsistensmedel)

E-nummer Konsistens. 15 aug 2017.

FUNKTION
Stabiliserings- och förtjockningsmedel.


FRAMSTÄLLNING
Framställs av stärkelse från t.ex. potatis, vete eller majs, som modifieras med hjälp av kemiska processer.


ANVÄNDNINGSOMRÅDE
Används i t. ex. färdigrätter, köttprodukter, nyponsoppa och pulversåser.


KÄNDA HÄLSORISKER
Fosfater utgör en betydande del av dagens höga fosforintag, vilket i en amerikansk studie från 2013 misstänks kunna fördubbla risken att dö i förtid. Ytterligare forskning behövs dock för att kunna bevisa sambandet. Länk till den vetenskapliga artikeln.




RSS

4 kommentarer

  • På annat ställe står att 1442 har klara cancerrisker. Jag som har ersatt buljtärn m fonder...
    sture alexandersson. 13 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
  • E1442: HYDROXIPROPYLDISTÄRKELSEFOSFAT Bevisligen cancerframkallande kemikalier, epiklorohydrin och propylenoxid, kan finnas kvar i modifierad stärkelse. Detta citat hittade jag när jag googlade. Alltså att det kan finnas kvar från framställningen. Lägger in detta eftersom jag tycker det är viktigt att man får tag på så rätt fakta som möjligt så ingen blir bortskrämd av 'skrämselpropaganda'. Allt måste fram, både positivt och negativt.
    Polly. 4 mar 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det är väl inget konstigt om det är cancerframkallande, det är ju ALLT. Vi fillkomligt bombarderas av strålning, vi andras bilavgaser och vi äter och dricker en massa skit som kroppen gärna skulle vilja vara utan. E1442 är godkänt av livsmedelsverket och kan inte knappast vara mer farligt än att dricka vatten - som också medför en risk.
    Roger. 26 nov 2017 (Svara på inlägg | Abuse)
  • PS: Är det till snus man ska använda e1442 så går det precis lika bra att blanda i vanligt potatismjöl. 2 matskedar till 2,5 kilo blir väldigt bra. :)
    Roger. 26 nov 2017 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

E-nummer

Här kan du söka på E-nummer och lära dig mer om vad de står för. Cirka 330 livsmedelstillsatser är tillåtna i Sverige och andra EU-länder och måste deklareras på förpackningen. Tillverkaren kan välja mellan att ange E-numret eller skriva ut ämnets namn, funktionsnamnet ska dock alltid anges. Utöver dessa tillsatser finns tusentals aromämnen som inte behöver specificeras


Informationen i guiden kommer ursprungligen från Mats-Eric Nilssons bok Den hemlige kocken från 2007, även om en del uppgifter har lagts till senare. Vi har också tagit bort och lagt till tillsatser i takt med att EU:s regler har förändrats.


E-nummerguiden finns också i ett format som gör den lättare att ta med, se vår konsumentguide >>


Internationellt: Om du letar efter en tillsats som är skriven på engelska, klicka här >> 


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!