Bacon

Livsmedel AB. 5 dec 2018.

Saltat och lätt varmrökt sidfläsk skuret i tunna skivor. Bacon SKA vara fett. Bacon finns att köpa i många märken och prisklasser, men det är några få producenter som ligger bakom. Det som kallas rökt sidfläsk är i regel varmrökt längre tid och kan ätas utan att tillagas.


Se upp för

Det är inte lätt att hitta bra bacon. De produkter som hittas på hyllorna i den vanliga livsmedelsaffären är blöta, indränkta i salt/sockerlag, innehåller nitrit och rökarom och många sorter innehåller för mycket vatten och för lite fett, vilket syns i stekpannan.


Leta efter

Det finns inte mycket annat att göra än att köpa bacon över disk, i en saluhall eller direkt hos någon mindre charkbutik. Det blir dyrare, men med tanke på hur mycket vatten som går bort på det billiga butiksbaconet är prisskillnaden mindre. Eftersom smaken är så oändligt mycket rikare går det heller inte åt lika mycket.


Ekologiskt

Det har blivit lättare att hitta ekologiskt bacon men fortfarande svårt att hitta KRAV-märkt, eftersom KRAV inte godkänner nitrit. Coops Änglamark och Scan har ekologiskt bacon, men är bara något bättre än de andra på hyllan. Men det är klart: grisarna har haft det bättre och gör valet värt. Tulip har även en helt nitritfri variant. Hör efter också i saluhallen.


Tips

Om man börjar steka i kall panna blir baconet mjukstekt, höjer man temperaturen mot slutet blir det knaprigt. Fint bacon går också att steka i torr, het panna utan fett. För baconälskaren: läs om baconupproret på taffel.se



RSS

27 kommentarer

  • Hej! Jag undrar vart man kan få tag på bacon eller fläsk UTAN några tillsatser? Salt måste det väl innehålla men helst inga nitriter eller E-nummer. Helst inom västragötaland eller Halland. Tror ni saluhallen i Göteborg har bacon/fläsk utan tillsatser? Alla tips är välkomna!!! =) tack på förhand.
    Emma . 12 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Du har säkert sett dett aredan, men det visar sig att Scan har "råkat" glömma att skriva ut rökarom i innehållsförteckningen på sin Jägarbacon. http://www.junkfood.se/filosofen/68-laegereld-och-jaegarbacon
    Orvar. 13 dec 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Änglamarks ekologiska bacon som är märkt "ursprung Danmark". Har de grisarna verkligen haft det bättre än alla våra Svenska grisar? Går Änglamarks grisar ute? Är suggorna fixerade i Danmark?
    Herbert. 19 okt 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Att något är svenskt betyder inte att det behöver vara bra djurvälfärd och grisarna får böka utomhus mm.Dansk EU ekologiskt bacon innebär krav på djuromsorg, naturligt foder, tillgång till att böka fritt mm.Inte lika långtgående krav som KRAV, men betydligt högre krav än ocertifierade svenskt kött. Det finns givetvis jättebra grisgårdar som inte är certifierade, men om man inte vet vilken gård djuret kommer ifrån, väljer jag alltid eko i första hand, även om det är importerat eko. Dessutom innehåller EU ekologiskt bacon bara runt hälften av nitrit än vad som tillåts i konventionell bacon. Är det KRAV bacon får det inte vara nitrit alls. Rökarom tillåts, men det är bara rök som har renats från gifter och inget syntetiskt onaturlig arom eller dålig ur hälsosynpunkt på något sätt. tvärtom. Även om traditionellt rökta produkter med riktig rök kanske smakar bättre..
    Annika. 21 okt 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ser man till antibiotika försäljningen används 3 gånger mer av den varan i Dansk svinuppfödning än i Sverige. Vi har också världens strängaste djurskyddslagar, gäller alla svenska gårdar.
    Herbert. 21 okt 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ja vi har en av världens strängaste djurskyddslagar,men den nivån är inte lika hög som hos eko-grisen oavsett om köttet är svenskt eller importerat. Det gäller både djuromsorg och foder. Att vår lagstiftning är strängare än andras betyder inte att den är tillräcklig. Det är tex mer regel än undantag att konventionella svenska grisar aldrig får se dagsljus, än mindre vistas ute som eko-grisen får. Det här är en bra rangordning om man vill köpa schysst griskött: 1.KRAV-märkt 2.EU-ekologiskt eller andra vedertagna internationella märkningar eller från respektive land 3. Undvik konventionellt griskött (om du inte själv vet att det är en bra grisgård med utegrisar) .
    Annika. 21 okt 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det som Äkta Vara främjar här ovan är en enormt storskalig Dansk industriellproducerad ekomärkt Bacon. I Sverige har vi inte historiskt varit så måna om våra svinproducenter trots sunda mervärden. Här i Skåne har nu pendeln också svängt och för närvarande är bygdens största svinproducent ekologisk. Självförsörjningsgraden av griskött tappade vi dock för 20 år sedan.
    Herbert. 22 okt 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Herbert, efter en kontakt jag hade med Änglamark för ett par år sedan om just deras bacon, är grisarna uppfödda enligt lika hårda regler som KRAV, men slutprodukten fick inte krav-märkas då baconet innehåller en mindre mängd nitrit, vilket inte tillåts i KRAV produkter. Dock är mängden nitrit mycket lägre än i konventionellt bacon. Jag förstår inte vad du grundar ditt påstående att Änglamarks eko-bacon skulle vara från industriellt uppfödda grisar? Menar du att uppfödningen det inte uppfyller kraven för EU-ekologisk certifiering bara för att det är danska grisar? Har du något belägg för det?
    Annika. 22 okt 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Många mindre familjejordbruk läggs ner i Sverige som klarar en låg och sund användning av antibiotika, från födsel till slakt. En låg (världsunikt låg i Sverige) antibiotikaanvändning i svinuppfödningen efterfrågas bl.a. av läkarförbundet. Jag har sett de stora moderna anläggningarna för KRAV-produktion som nu finns i Skåne. Beteskravet sommartid är också ett "hinder" för att Danskuppfödda svin ska klara KRAV-certifieringen. Sverige har helt enkelt en sund uppfödning sedan låg tid tillbaka oavsett certifiering.
    Herbert. 22 okt 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Även EU ekologiska grisar ska ha tillgång till utevistelse, även om KRAV ställer högre krav än den EU-ekologiska certifiering, bla att grisarna ska få böka i riktig jord. Konventionellt uppfödda grisar däremot, får inte vara ute alls. Är instängda året om, i bästa fall har stallet fönster, men det är inget krav för gamla stallar. Det kallar inte jag en sund grisuppfödning. Även ur andra aspekter är dansk ekogris bättre än svensk konventionell. Här är en länk med fakta svart på vitt. http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:gQPd53xUk6sJ:www.gp.se/polopoly_fs/1.510667.1292319650!/faktaKRAVgris2.pdf+&cd=3&hl=sv&ct=clnk
    Annika. 24 okt 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • På 90-talet var vår ort den gristätaste i Sverige men grisstallar utan fönster? Grisstall byggda utan fönster är åtminstone lätt räknade i Skåne. I vårt nerlagda grisstall finns även en utevistelse på betong även om det tillhör en minoritet. Jag hoppas alla blir nöjda med all import, 20 000 ton ekologisk foderspannmål har Lantmännen beställt från Kazakstan till bl.a. svin, ska halmen också komma ifrån Kazakstan? Vanlig konventionell foderspannmål har vi tack o lov fortfarande inom landet. I tabellen har man inte tagit med att EU-ekologiskt även får transporteras och slaktas i ett avlägset lågprisland.
    Herbert. 2 nov 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • KRAV är helt klart att föredra framför EU-ekologiskt, men som jag sa tidigare är ofta EU-ekologiska charkprodukter från KRAV-uppfödda djur, men då KRAV inte tillåter nitrit alls blir slutprodukten EU-ekologisk. Nitrithalten i EU-ekologiskt är dock mycket lägre än i konventionell med en maxgräns på 80ppm tillskillnad från konvenstionell 140ppm.
    Annika. 2 nov 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det får du nog visa lite siffror på att EU-ekologiskt produceras så gott som KRAV godkänt i t.ex. Danmark. Nitritförpackningarna är vad jag kan förstå mer en förpackningsteknisk halvmesyr som svenska myndigheter gillar. Tänk även på att all antibiotika som säljs skvallrar om förhållandena ute i Europa. Polen som är en stor grisköttsexportör till Sverige har t.ex. i Naclaw stallar med tillstånd för 3 000 djur men i själva verket har man 12 000. Polska grisar får ca 20 ggr så mkt antibiotika som svenska grisar.
    Herbert. 2 nov 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag kan naturligtvis inte ge någon siffra på hur stor andel av EU-ekologiskt bacon som kommer från KRAV uppfödda grisar, men jag vet att det är vanligt att man märker charkråvaror som EU-ekologiska pga nitrit. Så här har exempelvis Scan svarat på ett inlägg på frågan om deras bacon uppfyller KRAVs kriterier. ”Produktionsmässigt gör det inte det eftersom vi tillsätter nitrit vilket inte är tillåtet av KRAV. De flesta ekologiska grisar som föds upp är KRAV-uppfödda men en mindre del är också EU-ekologiska. Av ca 30 000 ekologiska grisar som finns att tillgå årligen är ca 5000 EU-ekologiska och resten KRAV-uppfödda. Vi har valt att köpa in båda sorter eftersom det råder brist på svenskt ekologiskt griskött” Hur stor andel av Änglamarks grisar som fötts upp under liknande förhållanden som KRAV grisar vet inte jag, det kanske du själv kan ta reda. Det är ju du som ifrågasätter och som inte tror att det kan finnas bra djuruppfödning i andra länder än i Sverige. Tror du på allvar att det inte finns några utegrisar som får böka fritt i Danmark och vad har du för fördomar egentligen? Det är ett av de bästa länderna i världen på ekologisk mat. Att det i Danmark även finns många gigantiska industrialiserade grisstallar, betyder inte att all djuruppfödning är dålig där. Sedan tycker jag att du blandar ihop äpplen och päron när du tar upp problemen med utländsk industriuppfödd gris, antbioikanvändning mm i frågan om EU ekologiska charkprodukter. Förebyggande medicinering är överhuvudtaget inte tillåtet i ekologisk produktion, vare sig det är svenskt eller importerat och ribban för EU ekologiskt ligger högre än svensk lag på de flesta områden. Oavsett om svensk djurlag överlag är bättre än andra länder, är fortfarande rent ut sagt sagt förjävligt att vår fina svenska djurlagstiftning bla tillåter grisar som är innestängda i hela sitt liv.
    Annika. 2 nov 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • EU-ekologisk bacon som säljs med Scans egen logga (även konventionellt) är helt i min smak :-) Svaret du har fått är nog från någon med vi känsla även för Finnland/Svenska HK Scan som har sitt största slakteri i Polen! Enligt dom själva bör väl allt va utmärkt eftersom slaktgrisar ifrån Sydsverige, Danmark, Tyskland och Polen kan åka dit. Längre slakttransporter än 8 timmar är ok enl. EU-ekologiskt. Det verkar som om 25 000 bökande svenska Scangrisar går att spåra åtminstone.
    Herbert. 3 nov 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Absolut, transporttiden till slakt är en viktig parameter av många ur djurvälvärdssynpunkt. Även inom Sverige tillåts längre slakttider än 8h ibland, vi har ganska långa avstånd inom vårt avlånga land. Dock känns det argumentet underordnat i sammanhanget, med tanke på alla andra parameterar som skiljer eko gris från konventionellt och att flertalet svenska grisar varit instängda under hela sin livslängd.
    Annika. 3 nov 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag syftade mer på skillnaden mellan utländskt EU-ekologiskt som tillåter en lång slakttransport (24 h) vilket förutom nitrit och bökande diskvalificerar charkprodukter för KRAV-märkning.
    Herbert. 3 nov 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Herbert. Här är anledningen till att jag bojkottar även svenskt konventionellt griskött. http://www.svt.se/nyheter/sverige/fyra-ar-efter-grisskandalen-nya-chockbilder
    Annika. 7 dec 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ja det är inga fina bilder. Ett annat problem är att de som jobbar som avbytare på olika gårdar tycker att problemen är minst lika stora på Krav-gårdarna. Glädjande nog säger Jordbruksverkets inspektioner att 95 % av alla grisgårdar inte har en enda anmärkning i Sverige. I Danmark kasseras 7-9 miljoner grisar årligen som är i så dåligt skick att de inte ens kan skickas till slakt.
    Herbert. 8 dec 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Att konventionell grisuppfödning är ännu sämre i Danmark ger jag inget för, svenska grisar mår inte bättre av att danska mår sämre. Jordbruksinspektionens siffror ger jag inte mycket för, eftersom de följer ett regelverk där det bla enligt svensk lag tillåtet att ha grisarna instängda året om,vilket är helt oacceptablet om man tänker efter. KRAV/EU ekologisk uppfödning tillåter inte det..Att KRAV grisar skulla ha det lika illa eller värre är befängt. Sedan kan det, precis som i alla andra sammanhang givetvis finnas enstaka KRAV uppfödare som missköter sig, vilket förhoppningsvis fångas upp i KRAV's tillsyn. Det är dock inget argument för att äta svenskt konventioneltl griskött. Grundförutsättningen måste vara att ett regelverk som är tillräckligt för grisarna välfärd och där räcker tyvärr inte svensk lag, även om vi slår oss för bröstet om att vi är bäst i världen på djurskydd. Frågan är hur många djurskandaler som ska behövas för att folk ska fatta det?
    Annika. 9 dec 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Aalbaek Specialiteter har nitritfri ekologisk bacon
    Andrea. 23 jan 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Matric Italgross, tel 08/50321300 säljer pancetta bla. till COOP. Kravmärkt, alltså ingen nitrit eller andra e-nummer.
    Agneta. 23 jan 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Är bacon varmrökt? När min morfar gjorde bacon efter höstslakten på 60 - 70-talet, tog han & torrsaltade sidfläsk ett par dagar, efter sköljning fick det lufttorka 1 - 2 dagar (beroende på vädret) & kallrökte det sedan 2 - 3 dagar. Det är det godaste bacon jag någonsin smakat.
    Mats Hållén. 1 jul 2016 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Kan tipsa om Melins produkter som har KRAV och nitritfritt! Såg att Mathem just tagit in deras sortiment.
    Lisa Kökeritz. 17 okt 2016 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Har samma problem som ovan, svårt att hitta bra bacon, bor i Jönköpingstrakten: Tar tacksamt emot tips på vad jag kan köpa bra bacon. Ett problem jag har stött på alldeles för ofta och det gäller både bacon och fläsk är att det luktar väldigt illa när man steker produkten även smaken påverkas ibland.
    Annika. 6 feb 2017 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Melin bacon
    S. 20 maj 2017 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag passar sedan ett par månader 6 unga grisar. Maken till kloka, sällskapliga djur får man leta efter. Lyhörda, roliga, omtänksamma. Bara tanken på hur vi generellt behandlar grisar är obegripligt horribel. Samma omtanke i lagen borde gälla grisar som gäller t ex hästar.
    Nina Renarve. 27 nov 2018 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!