Grädde

Livsmedel GHI. 11 dec 2018.

Det som förr var grädde, har blivit gräddprodukter. Nu finns gräddliknande produkter i många varianter ivrigt påhejade av dem som säger att fett är farligt. Att detta dessutom gynnar tillverkarna är lätt att förstå, de kan ju ta betalt för samma grädde minst två gånger om. När man tar bort fett behöver man tillsätta exempelvis stabiliseringsmedel för att få rätt konsistens.


Se upp för
Det som inte heter vispgrädde, men inte heller all vispgrädde går säker. Arlas vispgrädde på flaska innehåller fyra procentenheter mindre fett och dessutom stabiliseringsmedlet karragenan för att kompensera fettbortfallet.

Det kanske värsta i genren får faktiskt inte kallas grädde men ser ut som det: Mildas Mat Extra som mest består av vatten, därtill skummjölks- och kärnmjölkspulver, palmolja, förtjockningsmedel, emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel samt färgämne och arom.
 
Leta efter
Vanlig vispgrädde, det är det enda som smakar grädde. Är du rädd för fett, ta lite mindre.

Ekologiskt
Kravmärkt grädde finns hos alla de större mejerierna.


RSS

14 kommentarer

  • Har precis konstaterat att även Arlas ekologiska matlagningsgrädde innehåller karragenan.
    Karin Söderström. 17 feb 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Köpte Arlas grädde i Göteborg. Den innehåller inte karragenan. Det gör inte heller Milko eller Garant. Däremot har grädde från Skånemejerier, Engholm och Arla Köket samt Milkos grädde med lång hållbarhet karragenan tillsatt. Karragenan har beteckningen E407. Jag tycker att grädde med detta förtjockningsmedel har en konstig söt bismak. Grädden smakar inte grädde längre. Jag föredrar osötad vispgrädde till jordgubbar etc.
    Mats Savolainen. 18 feb 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • För några månader sedan började jag med LCHF, och min konsumption av grädde steg. Plösligt märkte jag att vissa grädd-sorter (märkta med vanligt Vispgrädde) smakade ioch luktade lla! Jag trodde de var gamla och dålig och gick tillbaka till butiken med dem. Sedan märkte jag att de som smakade illa hade karragenan tillsatt. Varför tillsätta något till grädde? Den har tillräckligt lång hållbarhet ändå. Tänk om all grädde får denna tillsats! Hjälp, vad kan jag göra?
    Linda. 28 mar 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Om du håller dig till 40% grädde så slipper du det illasmakande cancerframkallande växtslemmet karragenan E407. Många mejerier sänker fetthalten, men då är det svårt att få grädden att tjockna, så då tillsätts detta illasmakande ämne. Det kan tänkas att det finns 40% grädde som innehåller detta med, men hittills har jag inte sett det. Jag är helt enig med dig. Om du konsumerar mycket grädde som vid LCHF så märks smakskillnaden väl. Har senast idag haft diskussion i tre olika affärer om just detta. Att köpa mellangrädde utan tillsats till samma literpris är kvalificerat råfusk. Om man av nån anledning inte vill ha GRÄDDIG GRÄDDE så kan den enkelt spädas med vanlig mjölk. Upp till kamp mot gräddfusket! ;-)
    Kia Gabrielsson. 29 jul 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • All laktosfria vispgrädde innehåller karragenan! Så trist!
    Emelie. 21 jan 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • En lösning på att vara laktosintollerant och vilja ha mejeri produkter är att köpa direkt från en bonde vars kor går ute och myser i hagen och mjölkas där ute alt. endast står inne tillfälligt för att mjölkas men "lever" inte i sina bås så att det skitas ned. Köp mjölken opastöriserad och ohomogeniserad så har mjölken kvar sina egna enzymer som bryter ned laktosen åt en. Sådan "rå" mjölk kan även laktosintoleranta dricka/äta. Dock mycket viktigt att kontrollera källan och hur livsmedlet är hanterat. Sedan är det tyvärr även svårt att hitta en bonde villig att sälja detta åt dig...
    Jenny. 19 sep 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Man kan ju annars köpa Valios produkter som är äkta.
    Nisse. 29 apr 2016 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Sorry Nisse. Valios laktosfria grädde - både den vanliga och ekologiska innehåller karragenan. Inte äkta, med andra ord.
    Agneta. 29 apr 2016 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Apropå tillsatsen karragenan! Varför finns den i vissa gräddprodukter? Det har o göra med den långa hållbarheten. Grädde med längre hållbarhet måste stabiliseras så vattnet och fettet inte separerar sig. Karragenan är en smaklös tillsats men grädde med längre hållbarhet kan få en lite sötare smak pga av man värmer upp grädden till en högre temperatur när man pastöriserar den, finns olika metoder för detta, bl.a. UHT. Det som händer är att man dödar mer bakterier och får då en längre hållbarhet på grädden. Det är lika mycket grädde även om den har en längre hållbarhet. För att få kallas vispgrädde måste grädden ha en viss fetthalt, annars måste den heta något annat, men det är fortfarande grädde. Utanför Sverige och Norden så är det vanligare med grädde som har en längre hållbarhet, det handlar mycket om traditioner och vad som passar i olika länder.
    Tomas. 5 jan 2018 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tomas! Enligt den kontakt jag hade med Valio för några år sedan så tillsatte man karragenan i den laktosfria grädden för att undvika klumpar i grädden. De nämnde inget om hållbarheten som skäl för att tillsätta karragenan. Varför skulle laktosfri grädde måsta ha en längre hållbarhetstid än annan grädde? Helt obegripligt!!
    Agneta. 5 jan 2018 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hej Agneta! Ursäkta sent svar! När det gäller ditt spörsmål ang LF grädde så är nog det enklaste svaret att det blir mer ekonomiskt för mejerierna att jobba med en LF grädde som har en längre hållbarhet. Allt som har en längre hållbarhet gör det enklare i alla led, mejeriet, logistiken, livsmedelsaffären, användaren. Miljöpåverkan är oxå mindre när man jobbar med längre hållbarhet, behövs inte lika många transporter. I framtiden kan nog detta bli standard pga av den ekonomiska och miljömässiga biten.
    Tomas. 16 feb 2018 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tomas! Du låter som om du företräder något företag inom mejeribranschen! Jag köper varken mer eller mindre laktosfri grädde p.g.a. hållbarheten - tvärtom. Jag köper grädde när jag behöver det. Miljöpåverkan?! - Krasst tror jag att de långa hållbarhetstiderna har att göra med mejeriföretagens egna möjligheter att tjäna mer pengar på produkten. Det har inget med oss konsumenters önskemål att göra, vilket jag påpekat för Valio tidigare.
    Agneta. 16 feb 2018 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Visst är det ett ofog att mejerierna lurar konsumenter genom att sänka fetthalten och tillsätta karragenan. Men det ger ingen bismak, vilket däremot högpastöriseringen gör. Nån som smakat UHT-mjölk i Tyskland, t ex? Sött och ofräscht på samma gång. Det är alltså inte karragenanets fel. Och varför skrämmas och påstå att det skulle vara cancerogent? Visa några trovärdiga belägg, tack!
    Johannes. 28 feb 2018 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Dessutom är det så, vilket kan påpekas nu i julbaketider, att man inte kan göra struvor på grädde med stabiliseringsmedel. Stabiliseringsmedlet gör att smeten inte fäster på struvjärnet. Väldigt lurigt, man måste titta noga på förpackningen!
    Cecilia. 18 dec 2018 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!