Öl

Livsmedel ÅÄÖ. 5 dec 2018.

 

öl

 

"Äkta vara-öl" stipuleras redan av tyskarna i Reinheitsgebot från 1516. Där begränsades innehållet till enbart malt, humle och vatten. Även jäst tilläts de facto, även om man vid den tiden inte kände till exakt vad det var eller hur den fungerade.


Traditionellt har öl varit en synnerligen närproducerad dryck. Från början bryggde man hemma för husbehov och när kommersiella bryggerier senare inrättades fanns det hundratals runt om i landet.


Hela bryggeribranschen kom senare att utsättas för en kraftig centralisering, där lokala bryggerier köptes upp eller lades ner och de resterande företagen växte. I mitten av 1990-talet fanns det så lite som 15 bryggerier i Sverige. Sedan dess har dock det lokala och småskaliga ölet fått en rejäl uppsving. Den stora tillväxten av mikrobryggerier har gjort att det totala antalet bryggerier nu har passerat 300 stycken. Huvuddelen av den öl som konsumeras i Sverige, i volym mätt, kommer dock  fortfarande från svenska eller internationella storbryggerier.


Där kan malten drygas ut med billigt ris och majs och beskan kan komma från så kallat isomeriserat humleextrakt, istället för vanli humle. Dessutom får inte mindre än 34 tillsatser med E-nummer användas. 


Se upp för

Öl som inte deklarerar vad de innehåller, eller endast deklarerar "innehåller kornmalt". I dessa fall är det nämligen svårt att få veta vad ölet innehåller. På drycker med en alkoholhalt över 1,2 volymprocent är tillverkaren inte ålagda att redovisa innehållet för konsumenten.

 

Leta efter

Öl från mindre bryggerier, som tillverkar öl på ett mer hantverksmässigt sätt.

 

Ekologiskt

Det är lätt att hitta ekologisk öl, från både stora och små bryggerier. Ofta är det dock endast malten som är ekologisk, eftersom humlen utgör en väldigt liten del, men det går att hitta sorter som även innehåller ekologisk humle.


Skriv gärna under vår namninsamling om ingrediensdeklaration av öl här >>




RSS

10 kommentarer

  • Att man skriver kornmalt kan också betyda att man använder just korn. Ibland används vete eller till och med råg i öltillverkning. Men visst ska man vara uppmärksam. Carlsberg har sagt att man har slutat med råfrukt, dvs. majs. Bryggeriet är rädd för genmodifierad gröda. Öl ska inte innehålla några tillsatser. Men danskarna har länge haft förkärlek för majs och ris i sitt öl. Svenska småbryggerier är däremot ganska noga med att följa den tyska renhetslagen.
    Jan Bärtås. 17 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Man borde ändra reglerna för öl då de borde skriva allt som ölen innehåller, finns ju risk att man använder något som man kan vara allergisk emot!
    mattias holter. 19 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
  • De tyska renhetslagarna stipulerade faktiskt bara malt, humle och vatten. Jäst visste man faktiskt inte vad det var. "Oftast är öl från mindre bryggerier bättre än från större." Märkligt påstående. Om man säger att öl från mindre bryggerier oftast har mer karaktär kanske det stämmer.
    Anders Öhman. 27 dec 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det är ju konstigt att det får vara så här med livsmedel med tanke på vilka konsekvenser allergier har. Själv så kan jag inte dricka vissa öl - framförallt svenska - jag får migrän. Danska och tjeckiska går hur bra som helst. Något märkligt tänkte jag att det var, att det måste finnas något i ölen men innehållsförteckningen gav mig ingen vägledning... fick tipset från någon att det är allergi mot finkelolja. Hur kom den dit i så fall? Vad gör de med maten och drycken vi får i oss?
    Katarina Z. 17 nov 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det finns en hel del hjälp- och tillsatsämnen som är tillåten i öl som är bryggd enligt "Reinheitsgebot". Öl som är underjäst (t. ex. Pils) innehåller normalt mindre tillsatser.
    Jörg. 15 maj 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det är en skandal att alkoholdrycker med en alkoholhalt över 2,25 volymprocent inte behöver redovisa vad de innehåller!!! Här behövs ny EU-lagstiftning.
    Matthias M. 31 jul 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag får enorm klåda och utslag när jag dricker vissa ölsorter. Jag har varit uppmärksam när jag testat olika ölsorter och upptäckt att endast den med Ekologisk kornmalt ger utslagen och klådan. Så jag skulle gärna vilja veta exakt vad den innehåller!
    maria. 1 maj 2016 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det tveklöst giftigaste i öl, liksom vin och sprit är naturligtvis alkoholen (förutom när Österrikarna hällde glykol i vinet för några decennier sedan). Det blir då en smula tramsigt att slå ner på tillsatserna, när vi med öppna ögon förgiftar oss med alkohol. Om Carlsberg gör sitt blask lite bättre genom att hälla i lite tillsatser, vad är problemet? Själv dricker jag öl för att jag njuter av smaken och för att det ofta är trevligt att bli alkoholpåverkad (inom rimliga gränser, förstås) . Upp med handen den som dricker öl av nåt annat skäl!
    Johannes. 28 feb 2018 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det finns saker man kan reagera på, men det är ett krav att man måste skriva vilka allergener en öl innehåller. De flesta öl är gjorda på kornmalt och därför är det vanligaste att det står Innehåller Kornmalt.
    Mia. 2 mar 2018 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Äntligen nån som är ärlig. Tack.! Vi skulle inte ha denna ölkonsumsion om det inte fanns alkohol i den.! Håller fullständigt med.
    Marcus Häger. 9 okt 2018 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!