Sill
Livsmedel STU.
20 dec 2019.
Sill är en klassisk rätt på det svenska smörgåsbordet. När sillen leker om våren och hösten är den lätt att fånga i stor mängd. För att bevara den till resten av året saltas den kraftig. När det så är dags att äta den vattnar man först ur en del av saltet och lägger sedan in den i ättikslag och smaksätts. Ättiksinläggningen används dels för smakens skull, men gör också att den håller sig längre.
Trots det innehåller så gott som alla köpta varianter ytterligare konserveringsmedel, i regel såväl natriumbensoat (E211) och kaliumsorbat (E202). Vissa varianter innehåller dessutom olika förtjockningsmedel och färgämnen. Det gäller till exempel ofta mer trögflytande inläggningar som skärgårdssill, senapssill med flera.
Se upp för
Tjocka och krämiga inläggningar som oftast innehåller fler tillsatser.
Leta efter
Butikernas egna sillinläggningar. Men glöm inte att fråga efter ingrediensförteckningen. Det har nämligen inte alltid inläggningen själva.
Ekologiskt
Det finns bland annat Krav-märkt sill från Änglamark och Abba, men dessa är inte ekologiska. Flera av ingredienserna är ekologiskt producerade och själva fisken är Krav-certifierad, men inläggningen innehåller ett i ekologiska produkter otillåtet konserveringsmedel, natriumbensoat (E211). Krav tillåter detta i just fiskprodukter, vilket alltså EU:s regler för ekologiskt inte gör. Produkten är därför inte märkt med EU:s märkning för ekologiskt och får heller inte kallas för ekologisk.
Tips
Köp hela saltade sillar eller filéer alternativt färska eller frysta filéer och gör en lag med egen kryddning. De filéer som går att köpa urvattnade innehåller tillsatser.