Tillsatser i ekologiska produkter

E-nummer Ekologiskt. 22 aug 2019.


I reglerna för Ä-märket är det inte tillåtet att använda någon av de cirka 320 tillsatser som idag är tillåtna inom EU, med vissa undantag för bakpulver och fruktpektin. Som en jämförelse listar vi här de 53 tillsatser som är tillåtna i ekologiska livsmedel, enligt det regelverk som gäller inom EU. Notera att vissa av tillsatserna bara är tillåtna under särskilda villkor och i särskilda produkter. Mer om detta samt den senaste versionen av reglerna hittar du i denna EU-förordning.


Krav har egna regler som gäller i tillägg till EU:s. Huvudsakligen handlar dessa om utökat djurskydd och krav på bra villkor för arbetare, men de tillåter också något färre tillsatser, bland annat inte konserveringsmedlen natriumnitrit (E250) och kaliumnitrat (E252). Samtidigt tillåter de vissa konserveringsmedel som inte är tillåtna i ekologiska produkter**, men då endast i fiskprodukter som kaviar och sill. Eftersom dessa konserveringsmedel inte tillåts i ekologiska livsmedel får just dessa produkter inte heller kallas för ekologiska, trots att de alltså bär Kravs märke. 



LISTA: Tillsatser tillåtna i ekologiska livsmedel


E153 *Vegetabiliskt kol 
E160b *Annattoextrakt, bixin, norbixin
E170Kalciumkarbonat 
E220Svaveldioxid 
E223Natriumpyrosulfit 
E224Kaliumpyrosulfit 
E250 *Natriumnitrit
E252 *Kaliumnitrat 
E270Mjölksyra 
E290Koldioxid 
E296Äppelsyra 
E300Askorbinsyra 
E301 *Natriumaskorbat 
E306Tokoferolkoncentrat
E322Lecitin
E325 *Natriumlaktat 
E330Citronsyra 
E331Natriumcitrat 
E333Kalciumcitrater 
E334Vinsyra, (L(+)-form)
E335Natriumtartrater 
E336Kaliumtartrater 
E341Monokalciumfosfat
E392Extrakt av rosmarin
E400Alginsyra 
E401Natriumalginat 
E402Kaliumalginat 
E406Agar 
E407Karragenan 
E410Fruktkärnmjöl 
E412Guarkärnmjöl 
E414Gummi arabicum, acaciagummi
E415Xanthangummi 
E418 *Gellangummi 
E422 *Glycerol 
E440(i)Pektin
E464 *Hydroxidpropylmetylcellulosa
E500Natriumkarbonat 
E501Kaliumkarbonater 
E503Ammoniumkarbonater
E504Magnesiumkarbonater
E509Kalciumklorid 
E516Kalciumsulfat 
E524Natriumhydroxid 
E551Kiseldioxid i form av gel eller kolloid
E553b *Talk 
E901Bivax 
E903Karnaubavax 
E938Argon 
E939 *Helium 
E941Kväve 
E948Syre 
E968 *Erytritol 


Totalt: 53 tillsatser


* = Tillåts inte av Krav.


** = Följande tillsatser tillåts i Krav-märkta EJ ekologiska fisk- och skaldjursprodukter: E200, E202, E211, E212, E213, E260, E526.







RSS

14 kommentarer

  • Jag tycker att det har spårat ur rejält med kravmärkningen. Från början var det väl att om du vill slippa kemikalier, köp kravmärkt. Nu är det ju snart ingen skillnad....... Pust, vad trött man blir.
    gunilla. 1 mar 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • jag har kollat på kravs hemsida för att få mer infromation om deras regler, jag upptäckte då att man måste vara medlem eller betala en avgift på 300kr för att få ta del av reglerna. Jag tycker att detta är mkt knepigt att man inte får någon insyn i deras regelsystem. http://www.krav.se/sv/Foretag/KRAVs-regler/Gallande_utgava/
    olivia. 1 mar 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Om man går in på KRAVs hemsida och går vidare som konsument kommer man direkt till en ruta där man kan beställa reglerna gratis, det är bara för yrkesmässig användning som vi vill ha betalt för att täcka våra kostnader
    Lars Hällbom. 26 mar 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag blev faktiskt alldeles chockad när jag fick se att mildas nya "ekomargarin" fått ett kravmärke på sin förpackning?!? Hur kan något som är så konstgjort och onaturligt som margarin bli godkänt? Jag börjar tappa förtroendet för KRAV-märkningen rejält. Är det någon representant från industrin som gömmer sig där? Jag trodde i min enfald att KRAV stod för en naturlig och ej manupilerad matvara.
    Jenny Kjellberg. 7 jun 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Kemikalierna och alltkonstgjort kommer bli vår död, vet någon ens vad dessa ämnen gör i kroppen? Vad händer om tio år? Vad händer när allt blandas? Varför stället ingen frågor? Varför undersöker ingen? Det är dags att vi gör någonting. Se Stefan Jarls "underkastelsen", skrämmande. Och endå fnyser folk åt miljöpartiet och deras frågor. Miljön och människans hälsa måste komma först.
    Kristoffer. 5 sep 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Kristoffer, du har helt rätt. De har redan börjat påverka mig rejält och jag tror inte att jag är ensam. Har blivit rejält överkänslig mot mycket och drog själv slutsatsen efter mycket koständringar/råd som tyvärr inte hjälpte att en del av orsakerna måste bero på onaturliga faktorer i det jag äter. Glutamat hade jag uteslutit år tillbaka, men nu började jag misstänka ALLT. Uteslöt precis alla (det går!) tillsatser under ett par veckor, varefter jag provade när jag bjöds äta ett "vanligt" livsmedel som innehåller någon form av tillsats/stabilisator//E-nummer/etc.. Jag reagerade med en gång. Visserligen är jag väldigt känslig som det är nu, men började smått prova mig igenom diverser ämnen i etapper. Bockade av tillsats efter tillsats. Förtjockningsmedel, stabilisator, antioxidationsmedel mm mm. Det finns en stor djungel av tillsatser därute . Även bland KRAV-märkningen. Tyvärr. Varför reagerar inte fler? När ska vi börja vända utvecklingen? Alla måste göra sin del, men vem är det som kan ta det stora ansvaret? Staten? Livsmedelspamparna? VI som vanliga dödliga? Något MÅSTE hända. NU.
    Thea. 5 nov 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Om nu Krav inte tillåter smakförstärkare hur kan det då förekomma jästextrakt i kravprodukterna? För mig så är det lika illa som med glutamat.
    NillaK. 14 jun 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jästextrakt - glutamat http://matforum.se/index.php?topic=1978.0 läs här lite om det...vi äter det inte! Många av E-nummer som nyttjas här, anses var "toxin" i andra länder och är inte tillåtna...tex. glutamat (MSG) läs vad tex. glutamat i kombination av sötningsmedel kan ge för effekter...
    MaskrosMorsan. 1 aug 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag förstår inte varför insikten om egen tillagad mat från grunden är det som gäller i dessa dagar då information för det mesta är snedvriden och lobbad att kunna förvilla konsumenten? Sunt fönut och integritet är tillstånd som många borde leta efter för att på allvar ta ansvar för sin hälsa.
    Ann-Britt Axelsdotter. 25 sep 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tant Gröns ekologiska och kravmärkta cashewnötter som gått att köpa på bl.a. Coop har tagits bort från hyllorna p.g.a. att KRAV gjort kontroller och funnit att Tant Grön inte håller måttet för kravcertifiering. Det känns tryggt att veta att KRAV-kontrollerna verkar fungera.
    Lisa. 1 jan 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Apropå detta med att kontrollera en vara som redan fått en märkning. Hur ofta kontrollerar ni de varor som fått Ä(h)- märkning att de fortfarande uppfyller kraven?
    Bengt. 1 jan 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det är likadant med mig, därtill Xantangummi varför finns det ingen som forskar runt detta. Värk i muskler och leder som försvinner när jag fastar eller äter väldigt kontrollerat fritt från dessa ämnen. Är det någon som har mer kunskap runt detta? Birgitta
    Birgitta Johansson. 16 maj 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tillåts alla 322 livsmedelstillsatserna i EU-ekologiska livsmedel?
    Herbert. 4 nov 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • En sak som jag inte kan förstå är hur citronsyra fortfarande kan vara KRAV-godkänd med tanke på hur den framställs numera. Finns inget naturligt med den längre, mer än namnet :-(
    Stina. 6 feb 2014 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

E-nummer

Här kan du söka på E-nummer och lära dig mer om vad de står för. Cirka 330 livsmedelstillsatser är tillåtna i Sverige och andra EU-länder och måste deklareras på förpackningen. Tillverkaren kan välja mellan att ange E-numret eller skriva ut ämnets namn, funktionsnamnet ska dock alltid anges. Utöver dessa tillsatser finns tusentals aromämnen som inte behöver specificeras


Informationen i guiden kommer ursprungligen från Mats-Eric Nilssons bok Den hemlige kocken från 2007, även om en del uppgifter har lagts till senare. Vi har också tagit bort och lagt till tillsatser i takt med att EU:s regler har förändrats.


E-nummerguiden finns också i ett format som gör den lättare att ta med, se vår konsumentguide >>


Internationellt: Om du letar efter en tillsats som är skriven på engelska, klicka här >> 


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!