E 961 - Neotam (sötningsmedel)

E-nummer Sötning. 23 apr 2012.

FUNKTION
Sötningsmedel.


FRAMSTÄLLNING
Ämnet framställs syntetiskt och är upp till mer än 7 000 gånger sötare än socker och 40 gånger sötare än aspartam. På många håll, exempelvis i USA har Neotam ersatt aspartam som är skadligt för patienter med en ämnesomsättningssjukdom kallad PKU.


ANVÄNDNINGSOMRÅDE
Får användas i livsmedel där andra sötningsmedel redan är tillåtna det vill säga drycker, desserter, godis, kosttillskott, sylt och andra beredningar av frukt och grönsaker.Kan också användas som smakförstärkare.
Halten neotam i livsmedlet får inte överskrida en bestämd högsta halt.


KÄNDA HÄLSORISKER
-




RSS

2 kommentarer

  • Kemikalien som detta sötningsmedel tillverkas från är listat som gift i USA; http://www.cdc.gov/niosh/npg/npgd0327.html http://www.cdc.gov/niosh/npg/npgd0327.html För en gångs skull har Mercola en vettig artikel om ämnet här; http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/02/08/neotame-receives-fda-approval-but-is-not-widely-used-yet.aspx I Sverige behövs alltså inte anges på varan om det innehåller neotam men man kan upphetta detta sötningsmedel vilket innebär att det kan finnas i allt som är tillagat. Det finns inga dubbelblindsstudier gjorda på toxicitet hos människor eller djur öht efter neotamkonsumtion vilket talar för sig själv. Det är dags att börja tillaga allt man äter igen!
    Änn-Britt Axelsdotter. 25 sep 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • OBS!! läs detta... http://lege.net/politiken.biz/sotningsmedel.htm
    info. 30 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

E-nummer

Här kan du söka på E-nummer och lära dig mer om vad de står för. Cirka 330 livsmedelstillsatser är tillåtna i Sverige och andra EU-länder och måste deklareras på förpackningen. Tillverkaren kan välja mellan att ange E-numret eller skriva ut ämnets namn, funktionsnamnet ska dock alltid anges. Utöver dessa tillsatser finns tusentals aromämnen som inte behöver specificeras


Informationen i guiden kommer ursprungligen från Mats-Eric Nilssons bok Den hemlige kocken från 2007, även om en del uppgifter har lagts till senare. Vi har också tagit bort och lagt till tillsatser i takt med att EU:s regler har förändrats.


E-nummerguiden finns också i ett format som gör den lättare att ta med, se vår konsumentguide >>


Internationellt: Om du letar efter en tillsats som är skriven på engelska, klicka här >> 


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!