Tillsatser ofta felaktigt angivna
Nyheter. 7 jan 2013.
Dolda eller felaktigt angivna tillsatser på närmare hälften av produkterna – och ibland ingen ingrediensförteckning alls. Äkta vara har tittat närmare på Livsmedelsverkets rapport om hur väl kraven i livsmedelslagstiftningen efterlevs. Drygt 400 färdigrätter och charkprodukter ingick i granskningen.
Ingrediensförteckningen på förpackningen ska ge konsumenten korrekt och tydlig information om vad maten innehåller.
Men det finns flera brister i hur livsmedelslagstiftningens krav efterlevs. Det visar en nyligen publicerad rapport där Livsmedelsverket i samarbete med 75 av landets kommuner kontrollerat 407 frysta eller kylda färdiglagade rätter samt charkprodukter.
44 procent felmärkta
De fann bland annat brister i hur tillsatser deklarerades på inte mindre än 44 procent av de undersökta produkter som innehöll sådana ämnen. En livsmedelstillsats ska anges med ett funktionsnamn, till exempel stabiliseringsmedel, samt sitt vedertagna namn eller ett E-nummer, till exempel xantangummi eller E 415.
På många av de undersökta produkterna användes dock inget funktionsnamn alls eller ett felaktigt sådant. Värre var dock att 13 av de undersökta produkterna endast angav funktionsnamnet, utan att ange vilket specifikt ämne som hade använts.
Dolda tillsatser
30 av produkterna, främst färdigrätter, innehöll dessutom tillsatser som inte deklarerades överhuvudtaget på förpackningen. På sju produkter saknades dessutom ingrediensförteckning helt och hållet.
– Det är allvarligt att reglerna efterlevs så pass dåligt. Ingrediensförteckningarna är ju ofta det enda sättet för oss konsumenter att få veta vad en produkt egentligen innehåller. Vi måste ju kunna lita på att det som står på förpackningen stämmer, säger Äkta varas ordförande Björn Bernhardson.
Bristerna som man fann var störst på färdigmatsförpackningarna. När det gäller den färdiglagade produkterna konstateras det också att tillsatserna oftast hamnade i maten redan hos underleverantörerna.
Kontrollen visade också att 70 procent av de undersökta produkterna innehöll tillsatser.
Jämfört med recept
Syftet med rapporten var att undersöka hur väl reglerna för den obligatoriska märkningen av livsmedel efterlevs, men också att öka myndigheternas granskning, speciellt av ingrediensförteckningar.
Vid den aktuella kontrollen, som har genomförts ute hos producenterna under 2011 och sammanställts under 2012, har man jämfört recept och andra dokument, med vad som står på själva förpackningen. Man har inte gjort några kemiska analyser av produkterna.
De undersökta produkterna omfattade allt från korv, skinka och grillad kyckling till sallader, fiskgratäng och kåldolmar med sås och potatis.
Även andra ingredienser anges fel. Läs Äkta varas artikel >>
Hela SLV:s rapport hittar du här >>
Ivar Nilsson