Hästkött i svensk fabrik

Nyheter. 25 feb 2013.

Ikeas köttbullar

Ur restaurangmenyn på Ikeas hemsida.


Ikea är de senaste företagen att dras in i hästkötthärvan, efter att ett test visat att varuhusets köttbullar kan innehålla spår av hästkött. Köttbullarna som säljs och serveras i en stor del av företagets varuhus i Europa, tillverkas i Dafgårds fabrik utanför Lidköping.


Hästkötthärvan växer än. I förra veckan bekräftades häst-dna i produkter från väldens största livsmedelsföretag Nestlé och i dag rapporterar tjeckiska myndigheter att man har funnit spår av hästkött i Ikeas köttbullar.


"Våra egna kontroller har inte visat något spår av hästkött. Nu måste vi givetvis undersöka detta ytterligare", skriver företaget i ett pressmeddelande.


Ikea har under dagen stoppat all servering och försäljning av köttbullar i företagets varuhus i 14 europeiska länder, inklusive i Sverige.


– Svenska varuhus har inte fått del av det här partiet, men vi stoppar försäljningen ändå för att vara på den säkra sidan, säger Sara Paulsson, pressansvarig på Ikea Sverige, till TT.


Sedan tre år tillbaka tillverkas köttbullarna, som levereras till en majoritet av Ikea-varuhusen i Europa, vid Dafgårds anläggning utanför Lidköping.


Om resultaten av de tjeckiska testerna bekräftas är det i så fall första gången som hästkött har hittats i en produkt från en svensk fabrik.


"Aktuellt parti har spärrats och vi utreder situationen", skriver Dafgårds i ett pressmeddelande.


Svar väntas senare i veckan.


– Häst-dna har påvisats, och nu måste det utredas hur många procent hästkött det handlar om. Vi vet att något som inte ska finnas där finns där. Men hur mycket, det är fortfarande frågan, säger det tjeckiska Jordbruksverkets talesman Josef Duben till TT.


Om det handlar om under en procent hästkött kan testresultatet bero på att köttet har hanterats tillsammans med kött från häst.


Tidigare tester i köttskandalen har visat att mängden hästkött i produkterna har rört sig om allt från mycket små mängder till 100 procent häst.


Sedan tidigare har hästkött hittat i produkter som tillverkats vid två fabriker på Irland, en i Storbritannien och en i Luxemburg. Produkterna har sålts under en stor mängd varumärken i butiker över hela Europa.


I Storbritannien har dessutom cateringföretageg Sodexo, som levererar mat till bland annat skolor, dragit tillbaka alla sina frysta nötköttsprodukter efter fynd av hästkött.


Ivar Nilsson


Läs fler artiklar och bloggar om hästköttskandalen:

Köttskandalen gynnar gårdsbutiker >>

Hästköttshärvan växer >>

''Konsumenten grundlurad'' >>

Vad kunde man vänta sig? >>

Tankar kring hästköttsskandalen >>

Vi borde äta mer hästkött >>


17 kommentarer

RSS

Annons:

Änga gård annons 482 ny

  • Kan detta betyda att Farfars köttbullar från Familjen Dafgårds som ni har godkänt som “äkta vara” även de kan innehålla hästkött? I så fal vilka fler fuskprodukter har ni godkänt som “äkta”? Här står sannerligen eran trovärdighet på spel. Man ska inte kasta sten i glashus.
    Annette Svensson. 25 feb 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Å hur skulle Äkta Vara kunna veta om det är hästkött i dom? Förstår inte hur det skulle vara deras fel och hur trovärdigheten skulle påverkas?
    Thomas Yngvesson. 25 feb 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag trodde att "äkta" var just "äkta" och inte fusk. Alla skyller på alla i denna skandal och tyvärr skyller även äkta vara ifrån sig. Seriösa märkningar som jobbar med oberoende tredjepartscertifiering som Nyckelhålet, Svanen, och KRAV kan man lita på men tyvärr vad det verkar inte på eran :( Tråkigt då jag innan gillade er.
    Annette Svensson. 25 feb 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Annette, jag tycker att din inställning är tråkigt och att du ställer helt orimliga krav på Äkta vara. Märkningar och certifieringar bygger mycket på egenkontrollprogram, dvs förutsätter att företagen har rutiner, spårbarhet och dokumentation och framförallt rent mjöl i påsen. Varken Äkta vara, oberoende certifieringsorgan eller till och med myndigheter kan granska och gå igenom spårbarheten för varenda produktionsbatch och produkt. Om företagen vill fuska och mörka saker är det svårt att komma åt. Man kanske upptäcker det i samband med en revision men det är inte säkert. Den enda som bär skulden för skandalen är företagen som fuskar, ingen annan.
    Annika. 25 feb 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det var ju tråkigt att du upplever min inställning som tråkig bara för att jag ifrågasätter. Men om det nu är som du säger att det inte kan lämnas några garantier på att “äkta” också kan vara fusk, vad ska vi då ha en sådan märkning till?
    Annette. 25 feb 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Så du menar att bara för att ett fåtal företag fuskar, så finns det ingen nytta med att Äkta vara försöker hjälpa konsumenterna i djungeln kring innehållsdeklarationer och vad olika E-nummer står för? Äkta vara kan ju rimligtvis bara utgå ifrån den information som deklareras, inte ha kännedom om medvetet fusk. Det finns ingen märkning eller certifiering som till 100% kan fånga upp oegentligheter, inte heller de du nämner ovan. Man kan göra stickprovskontroller och revisioner och i bästa fall upptäcka avvikelser och agera utifrån den informationen man har, men det finns ingen, inte ens myndigheter, som kan kontrollera in kvalitet eller säkerhet i ett företag eller en produkt, men det betyder ju inte att myndigheternas arbete med säkerhet är förgäves. Så varför fokusera på undantagen och det som Äkta vara inte fångar upp istället för att uppskatta det gedigna arbete som görs och den information som faktiskt kommer fram genom deras arbete?
    Annika. 25 feb 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Finns det spår av hästkött så finns det åtminstone spår av något kött. Det är ju bra med tanke på hur liten kötthalt många köttbullar har.
    Staffan Anderberg. 25 feb 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag måste nog ställa mig till de övriga skeptiska i den här kommentarskolumnen. Nog för att jag hade svårt för Äkta vara redan innan, bara ordet "Äkta" misstänkliggör alla andra livsmedel, oavsett tillsatser eller inte. Man får intrycket av att något döljs i andra produkter, även om tillsatserna är deklarerade. När det nu, eller mycket snart antagligen, kommer att visa sig att inte ens "Äkta" är äkta blir man aningen besviken. Att tro att företag använder sig av "äkta" märkning för att guida konsumenten är naivt, man märker sin vara med "äkta" för att få sälja mer. Konsumenter har rätt att läsa på förpackningen vad en vara innehåller inte vad den inte innehåller. Företagarna ska se till att de stoppar rätt saker i kartongen och myndigheterna ska ge dem banne när de inte gör det.
    Erik. 26 feb 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Idiotiskt att angripa Äkta vara med detta! Ä-märket handlar ju om att hjälpa konsumenten att hitta mat utan tillsatser. På vilket sätt skulle Nyckelhålet, Svanen och KRAV kunna upptäcka om tillverkaren, med flit eller av oaktsamhet, förser dem med falska uppgifter, dokument, certifikat mm? Det måste väl ändå vara myndigheter och domstolar som ska se till att vi kan lita på att maten är rätt märkt!
    Carl W. 26 feb 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Är det bara jag som är paranoid...men en del av mig undrar varför Ikea lyfts fram så mycket i den här debatten? Finns det någon marknadsföringsbyrå här i bakgrunden som medvetet lyfter fram produkten "Ikeas köttbullar" i syftet "all reklam är bra reklam"? Varför undersöks inte andra företags korv? Görs det? Eller andra företags köttbullar? Andra företags ja, vadsomhelst i köttväg. Nu kretsar allt kring Ikea och jag tycker det osar reklamtrick.
    Maria. 26 feb 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag efterlyser lite sans och sunt förnuft i den här debatten. De företag som köper färdiga maträtter från en producent måste ju kunna lita på att det som står på förpackningen verkligen gäller. I det aktuella fallet med hästköttet verkar ju även producenterna ha blivit lurade. Det är, tvärt emot vad Maria tycker, ingen bra reklam för någon, utan medför bara kostnader för alla inblandade. Det är bra att den här typen av matfusk avslöjas och det kommer förhoppningsvis att resultera i bättre kontroller och mindre godtrogenhet inom matindustrin. Som i alla andra brottsfall kan man inte anklaga brottsoffren för det de utsatts för, utan i stället använda energin till att hitta förövarna av brottet.
    Ros-Marin. 26 feb 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Äkta vara är en oberoende organisation, så att framhäva endast andra märkningar som oberoende är lureri. För övrigt tycker jag det är märkligt att hästköttet har nått så många företag på så många olika platser. Finns det en distributör som har monopol på kött i Europa och ser till att alla drabbas?
    Fredrik. 26 feb 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Äkta = Fusk http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16321481.ab
    Janne. 27 feb 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Fredrik du vet uppenbart inte vad en oberoende tredjepartscertifiering är för något? Googla och läs på. Och hur oberoende är äkta vara när de först tar fram kriterier för en märkning som de sedan SJÄLVA godkänner för att till sist SJÄLVA godkänna de varor som ska få använda sig av denna märkning? Oberoende my as...
    Annette Svensson. 27 feb 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Anette, de som tillverkar varorna varken tar fram kriterierna eller avgör vilka varor som uppfyller kriterierna. Allt det gör den oberoende organisationen Äkta vara.
    Fredrik. 27 feb 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Anette, Äkta vara är en förening som försöker göra gott med dom resurser som finns, utan visntintresse. Jag har arbetat med kvalitetssäkring inom olika brancher i många år. Oberoende tredjepartcertifiering är ger inga 100% garantier för att produkterna uppfyller myndighetskrav, det är alltid företagens ansvar att göra rätt för sig. Det går att fuska för den som är oseriös, kanske fångas det upp i samband med revisioner, men det beror ju på hur skarp revisorn är. Helt oberoende är det dessutom inte eftersom företaget och certifieringsorganet har ett direkt kund-leverantörsförhållande där företaget betalar den som som sköter om tillsynen. Ofta kan företaget välja mellan olika ackrediterade organ, beroende på vad det är för certifiering. Rent krasst kan ett företag välja bort ett certifieringsföretag som har en "jobbig" revisor, även om min erfarenhet är att revisorerna och företagen jag stött på alltid varit seriösa. Oavsett vad så går det inte att komma ifrån att det finns vinstintresse med förtag som sköter 3-parts revisioner. Med äkta vara finns bara ett genuint engagemang, mer äkta en så kan det inte bli.
    Annika. 27 feb 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Fredrik du har ju fortfarande inte läst på om vad en oberoende tredjepartscertifiering är för något för du pratar i nattmössan.
    Annette Svensson. 27 feb 2013 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!