En naturligt smaksatt vodka

Nyheter. 6 maj 2013.

Virtuous vodka


I Nynäshamn tillverkas smaksatt vodka. Men inte den färglösa och aromämnesfyllda sorten som du normalt hittar på Systembolaget – Virtuous spirits vodka innehåller bara sprit och riktiga råvaror. Därför har den också blivit Ä-märkt.


– Vi såg att hela produktsegmentet smaksatt vodka var helt eftersatt vad gäller smak och kvalitet. Jag har själv smaksatt min egen vodka för personligt bruk i runt 10 år. Jag har tidigare jobbat som kock och kände att jag ville komma tillbaka till att jobba med smak för några år sedan, säger vd Claes Stenmark, som startade företaget Virtuous Spirits tillsammans med sin svåger.


Claes Stenmark vd Virtuous spirits[Claes Stenmark]
Spriten tillverkas av ekologisk råg och smaksätts sedan med chili, hallon, ingefära, havtorn, citron eller vanilj. Även de ekologiska. Smaksättningen sker genom att respektive råvara helt enkelt får ligga och dra i spriten.


– Vi producerar våra smaksatta vodkor i Nynäshamn genom macerering i ståltankar. Vi filtrerar sedan varsamt för att inte förlora smakämnen. Det doftar och smakar som råvarorna gör och det är lika underbart varje gång att se reaktionerna hos den som testar vår vodka, berättar Claes Stenmark.


Den Ä-märkta vodkan finns i nuläget i Systembolagets beställningssortiment samt i butikerna i Nynäshamn, Handen och Västerhaninge.


– Sverige är vår naturliga första marknad och vi vill först etablera oss starkt här för att förnya och värna om den svenska vodkatraditionen. Men vi vill också ta Virtuous Vodka till andra marknader. Det är inte bara i Sverige som vodkamarknaden är eftersatt och det finns ett utrymme för en högkvalitativ naturligt smaksatt svensk vodka, säger Claes Stenmark.


 

18 kommentarer

RSS

Annons:

Warbro malt annons

  • Utmärkt.
    Mattis Grahm. 6 maj 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ha, ha, ha gud vad roligt nu har ni godkänt en vara att få använda Äh-märket som innehåller 40% av tillsatsen etylalkohol alltså etanol. Den lilla trovärdighet som innan fanns hos äkta vara är nu helt väck.
    Lisa. 6 maj 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • På vilket sätt är det en tillsats? Förklara det för mig.
    Robert. 6 maj 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Robert tillhör du äkta-vara-gänget eller? Med tanke på okunskapen alltså. Läs på här: http://www.slv.se/grupp1/Markning-av-mat/Tillsatser-i-mat/ Och läs här vad E 1510 är: http://en.wikipedia.org/wiki/E_number#E1000.E2.80.93E1599_.28additional_chemicals.29 Eller förresten du har väl Google du också så kan söka kunskap på egen hand så slipper jag att göra detta åt dig. Adjö.
    Lisa. 6 maj 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Lisa, med ditt resonemang så fins det ingenting utan tillsatser. Syre= E 948, Väte=E949. vart vill du komma med dittb resonemang. Spelar du dum eller är du det på riktigt?
    LaVall. 6 maj 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Lisa, varför är du på äkta varasidan om du tycker det är så illa? Det finns ett E nummer för många saker som är helt naturliga. Bivax har E901, det blir inte mer äkta än bivax som exempel. Bara för att en ingrediens har ett E nummer innebär inte att det är förkastligt. Sprit har tillverkats i alla tider och det är på tiden att det kommer spritsorter utan en massa skit. Du behöver inte köpa men jag tänker göra det. Och nej, jag är ingen äkta vara fanatiker, har faktiskt inte en endaste äkta vara produkt hemma, men snart! Jag välkomnar spriten från Nynäs med öppna armar.
    Mackan. 6 maj 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Mackan: Så kritiska röster är inte välkomna till sidan? Här ska bara de redan frälsta och positiva få uttala sig. Lite sektvarning om du frågar mig. Sedan får du ursäkta men jag struntar i vad du har i ditt kylskåp, och du säkert vad jag har i mitt. Du skriver att denna vodka inte innehåller något ”skit” men om du tittar på äkta varas egna kriterier för vilka varor som ska få använda äh-märket så innehåller denna produkt 40 % ”skit” eller för att vara mer korrekt etylalkohol C2H5OH (E 1510). Är det bara jag som ledsamt känner att äkta vara säljer sin själ till kemiindustrin, den som de tidigare så hårt har kritiserat. Lavall: Jag kritiserar inte produkten i sig, det är säkert en alldeles utmärkt premiumvodka. Och jag har inget emot de tillsatser som du nämner. Har du läst texten dit mina länkar pekar samt svaret ovan till Mackan så hoppas jag att du lättare kan förstå mitt resonemang. Sedan har det på denna sida skrivits spaltmeter med påstådda kroppsliga reaktioner pga. tillsatser i maten. Jag vet inte men de flesta känner väl till baksidan med bruket av etylalkohol C2H5OH, alltså alkohol. Ingen mer än jag som ser dubbelmoralen?
    Lisa. 6 maj 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Lisa, som du själv säger. Dom flesta känner till alkoholens baksidor. Tyvärr är cocktaileffekten kring olika tillsatser inte lika utredd som alkoholens effekter och det är väl bra att någon lyfter den frågan också? Oavsett om man anser att alkohol är "skit" eller en naturlig del av vår mat & dryckeskultur, så är det väl bra att dom som ändå vill köpa en alkoholhaltig dryck får tips tips på en högkvalitativ, ekologisk, hantverksmässigt gjord produkt med naturliga smaker? Sedan kan jag hålla med om att vissa som kommenterar på dessa sidor kommer med överdrivna och direkt felaktiga påståenden om negativa hälsoeffekter av E-nummer, men det är oftast inlägg från läsare och inte företrädare från äkta vara så som jag uppfattat det. Inspiration och goda tips kommer man oftast längre med än skrämselpropaganda. Detta inlägg ser jag bara som ett trevligt inslag och bra tips och storytelling kring en genuin svensk produkt.
    Annika. 7 maj 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Annika: Slutsatsen av ditt resonemang kring cocktaileffekten vars effekt inte är bevisad kontra alkoholens skadeeffekter kan bara bli att de ämnen (E-nummer) som möjligen tillsammans kan vara hälsovådligt ska bannlysas enligt denna sida medan ämnen (etylalkohol) som är bevisat farligt kan dels få den fina äh-märkningen och fritt marknadsföringsutrymme på SAMMA sida (?). ”En genuin svensk produkt” säger du. Så du VET att råvarorna som råg, chili, hallon, ingefära, havtorn, citron och vanilj alla är svenskodlade?
    Lisa. 7 maj 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Cocktaileffekten är inte bevisad och mer forskning och kunskap kring detta vore på sin plats. Att äkta vara driver frågan kring tillsatser och matfusk har inget att göra med om etanolen i vodka är skadligt eller inte. Förhoppningsvis vet den som dricker vodka att det finns negativa effekter. På samma sätt som det finns andra livsmedel/råvaror som inte är bra för hälsan, socker, mättade fetter mm. Ej heller anser jag att etanolen ska betraktas som en tillsats i detta fall då den bildas som en naturlig del av framställningsprocessen, i likhet med andra livsmedel/råvaror som genomgår jäsning. Oavsett vilka ingående råvaror som är importerade eller svenska, så är produkten svensk. Svensk ekologisk vanilj tror jag är svårt att anskaffa, så med ditt resonemang skulle till och med den vaniljglass du själv gör hemma i köket inte vara en svensk produkt? Hur som, att det är en svensk produkt är bara en parentes i sammanhanget. Det jag föll i för är att det verkar vara mycket fina produkter där man använt naturliga och ekologiska råvaror.
    Annika. 7 maj 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag ber om ursäkt Lisa. jag var ohövlig. jag förstår ditt resonemang men likväl är det en produkt som är sprit i grunden. Nu utan konstgjorda smakämnen. Det är vällan bra för den som gilla akohol ? Fins säkert en hel del produkter som inte är nyttigt att få i sej för mycket av. T.ex salt. Räcker med ett par matskedar för att du skall dö av det. Men i måttliga mängder är det både nyttigt och gott.
    laVall. 7 maj 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Vissa har den märkliga uppfattningen att ämnen som inte är tillsatta är tillsatser. Jag är säker på att vodkan inte innehåller någon tillsatt alkohol. Alkoholen kommer av det traditionella sättet att tillverka vodka. Där emot cider har i Sverige för det mesta fuskats fram genom att tillsätta alkoholen i stället för att jäsa frukt. Tillsatser har inte heller att göra med om något är nyttigt. Att tillsatser ofta är onyttiga är bara en intressant detalj för att visa att tillsatser inte finns för konsumenternas bästa. För mig är det självklart till exempel att rött färgämne inte är lika nyttigt som jordgubbar. Nu tycker jag Lisa kan trolla någon annanstans, där de är bättre på att ta hand om internet-troll.
    Fredrik. 8 maj 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Självklart får man ha en avvikande åsikt. Men nu är inte frågan om 40% tillsatser utan du har något emot alkohol och det respekterar jag men faktum kvarstår att alkohol är en produkt som vilken som helst med för och nackdelar. Men precis som Fredrik skriver så innehåller den alkohol som är tillverkat på ett tradionellt sätt och klassas inte som en tillsats. För mig är äkta vara produkter av hög kvalitét utan konstgjordaämnen som inte hör hemma där. Det finns säkert produkter med bra innehåll utan alkohol men den diskussionen hör inte hemma här anser jag. Utan jag och många med mig gläds åt en produkt som vanligen innehåller konstgjorda ämnen äntligen finns utan en massa konstgjorda ämnen. Tycker dock det är lite kul att du inte kan hålla dig från Äkta vara sidan. Anser du att Äkta vara inte är något för dig så kan du hålla dig borta från det och inte lägga energi på det onödan utan lägg det på sådant som intresserar dig utan att förstöra för andra som gillar äkta vara oavsett vad vi har i våra kylskåp. Du beter dig som en diabetiker som till varje pris måste in i godisaffären och påtala hur hemskt det är med godis och att du minsann vet hur det egentligen är.
    Mackan. 8 maj 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Lisa: Etanolen är ju inte en tillsats utan själva produkten. Tillsatserna är ju chili, hallon, ingefära, havtorn, citron eller vanilj ;)
    McAber. 10 maj 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Om tillverkning av alkohol genom jäsningsprocess med råvaror från naturen anses vara en naturlig förädling eller ej är väl Lisas kärnfråga.. Ramlade in på denna sida efter läst om quorn dom äkta vara anser var onaturligt förädlade råvaror. Men jag måste erkänna att jag inte förstår hur websidan skiljer mellan vilka mikroorganismer och råvaror som ger äkta livsmedel och vilka som ger "oäkta" efter läst lite på denna intressanta webbsida?! :-) Kul debatt. Tack för det Lisa. Sen att jag anser alkohol och droger i stort leder till massa skit för många individer är en annan debatt. Jobbar på apotek och ser mycket tragiska fall på detta. Vilket nog många gärna förnekar pga att alkoholen är "tradition"
    Maria. 12 maj 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det är ingen som framhåller på förpackningen att quorn är något annat än quorn, så det förstår inte jag heller. Enda fara är väl om man är allergiskt mot det mögel som det utvinns ifrån, men det finns ju dom som inte tål eller bör dricka alkohol heller. Debatten bör fokuseras till de sammanhang där tillsatser används på ett onödigt sätt eller för att dryga ut maten på.. Exempelvis smakförstärkare, konstgjorda aromer, vissa färgämnen eller konsistensgivare. En blåbärstårta vill jag ska innehålla blåbär, inte blått färgämne och arom. Det är väl sådant som äkta vara mest står för? Att öka förståelse för att att en tårta som innehåller riktiga blåbär kostar mer och att vi konsumenter får det vi betalar för. Vi borde även skaffa oss mer kunskap om hur vår kropp påverkas mixen av alla främmande ämnen maten innehåller. I detta ingår inte bara industriella tillsatser utan även rester av bekämpningsmedel, tungmetaller, läkemedelsreseter från djurfoder mm.
    Annika. 12 maj 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Lisa: Man tillsätter inte etanol när man gör vodka. Etanol bildas när jästen äter av stärkelsen. Sedan destileras och renas vodkan. Jag gillar sprit och vill ha bra produkter. Sen att du inte gillar sprit är en helt annan sak.
    Robert. 20 maj 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag tror fan inte jag skulle välja svensk odlad chili
    raffe. 1 okt 2013 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!