Berätta vad det är i maten!

Nyheter. 24 maj 2013.


Varför ska salamin i charkdisken inte ha ingrediensförteckning medan det krävs om samma produkt hänger inplastad i hyllan? Varför krävs ursprungsland för biffen i kyldisken men inte för den som ligger på tallriken som bärs in på krogen?


I en debattartikel i branschtidningen Fri köpenskap kräver Äkta vara tillsammans med 11 andra konsumentorganisationer i kampanjen "Vad är det i maten? Klartext NU!" att vi ska få veta vad den oförpackade maten i butiker och på restauranger och kaféer innehåller.


Läs artikeln, som publiceras idag (24/5), här >>


Här hittar du kampanjens Facebook-sida >>


Klartext nu!

14 kommentarer

RSS

Annons:

482x110_aktavara_juica

  • Jag tycker inte att dett är ett stort problem och ser ingen idé med att ha en massa skriftlig informationpå produkterna i en manuell disk. I en manuell disk är själva idén att man ska få personlig service och att personalen ska kunna svara på frågor om produkterna. Självklart ska även information om innehåll finnas om någon frågar. Hellre utbilda charkpersonalen så att det blir mer kunniga och kan ge bättre service, men inte att informationen ska behöva stå på varje produkt i själva disken. Annat är det med förpackade korvar som ligger sida vid sida i hyllorna där kunderna inte får personlig service, dessutom med orättvisa jämförpriser.
    Annika. 24 maj 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Annika! Vi är många som till skillnad från dig vill veta vad livsmedel som säljs i manuella diskar (och även på restauranger) innehåller. Min erfarenhet av att fråga chark/ost/kött/fisk-personalen är att ingen har kunnat svara på min fråga om ursprungsland, ingredienser m.m. utan att först leta reda på en pärm där svaret på mina frågor ibland har funnits och ibland har de ringt till agenten/importören o.dyl. för att hitta svaren. Bra service – javisst – men tänk så mycket lättare och effektivare det vore för både konsumenten och butiken om man själv kunde läsa utan att behöva köa till den manuella disken för att få svar och att därefter göra sitt val – köpa eller avstå.
    Bettan. 24 maj 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Bettan, Jag håller med om fördelarna, men man måste se detta ur en praktiskt aspekt och vilka följder det kan få om man ställer krav. Det krävs en del resurser att administera detta. Tänk dig själv, ska och skriva ut lappar och märka varje produkt, förhindra sammanblandning av lapparna, istället för den tid det tar att kunna söka upp informationen vid behov i en databas eller ringa leverantören. Risken är att fler butiker då väljer att inte ha delikatessdisk alls eller har mindre benägenhet att byta sortiment och ta in nya råvaror. Att ha fullständiga innehålls deklarationer på restauranger har jag också svårt att se hur det skulle gå till rent praktiskt. Om en råvara plötsligt tar slut och måste bytas ut på grund av leveransproblem, ska man trycka om hela menyn då? Varje gång en restaruang byter ut menyn bli det ett smärre projekt. Menyn på en restaurang ska ju kunna vara dynamisk och snabbt kunna anpassas utifrån de råvaror som finns, inte tvärtom att en meny med en fast innehållsdeklaration ska styra. Det kommer bara att innebära att restaurangerna kommer att dra sig för att ändra i sina menyer. Större restauranger kanske klara det, men knappast mindre. Istället för mer byrokrati kring märkning, ställ hellre krav på butiken och restaurangerna att dom kan svara på frågor kring innehåll, kan dom inte det byt butik eller gå till en annan restaurang.
    Annika. 24 maj 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag fick just en idé. Istället för att kräva att varje produkt deklareras i disken med innehållsdeklaration, kan butiken ha en en sökterminal med produktfakta om produkterna som ligger i disken tillgänglig för de kunder som vill veta mer om produkterna innan köp. Varje gång som en ny produkt läggs upp som en ny artikel i butiken, vilket butiken ändå måste, läggs produktfaktabladet upp i terminalen med namn, bild och innehållsdeklaration.
    Annika. 24 maj 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Men nu får ni väl skärpa er med er okunskap. Enligt lag ska de som jobbar bakom disken kunna berätta vad varje enskild artikel innehåller. Och de kan de, det är bara till att fråga för dem som vill veta.
    Jan. 24 maj 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Vad spelar det för roll om de "enligt lag ska kunna berätta vad varje enskild artikel innehåller" när de ändå inte kan det?! Jag frågade så sent som i förra veckan personalen i chark-disken vad en sås innehöll utan att de kunde svara på det. Det var inte så att de inte försökte. Två stycken i personalen letade förtvivlat efter informationen. De försökte hitta förpackningen de fick såsen i, de kollade leverantörens hemsida och pärmar men hittade den inte. Om reglerna sade att det skulle hänga en innehållsdeklaration på disken skulle det inte varit något problem för mig att se vad såsen innehåller. Om ingen någonsin ställer några krav kommer inget heller ändras/förbättras!
    Mattias. 9 jun 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag tycker att det är fel väg att gå att skapa fler regler kring småskalig försäljning i delikatessbutiker och saluhallar mm. Dom flesta av oss vill komma bort från det storskaliga och industriella vi och ha fler mindre butiker och mer personlig service med manuella diskar. Att då införa extra byrokrati och administration kring att hålla pärmar mm uppdtaterade, försvårar för en butik att köpa in ett tillfälligt parti av någon delikatess eller exempelvis göra en egen butikslagad paté av överblivna rester mm och man tappar dynamiken och flexibiliten med att hålla en levande delikatessdisk med matglädje där rester tas om hand. Nej fler regler kommer att motverka syftet med att få bättre mat och vi kommer att få dras med dålig, om än väl deklarerad (ibland feldeklarerad) storskalig industrimat. Rösta med plånboken och går till butiker som ger bra service och kan svara på dina frågor. Däremot kan det ju vara en marknadsfördel för de butiker som skulle ha en sökterminal eller liknande för kunderna att själva söka i, medan de väntar på sin tur. Det skulle og vara enklare att införa och hålla uppdaterat än att ha informationen i disken eller i en pärm.
    Annika. 9 jun 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Mattias gå till en certifierad butik, där har de stenkoll. Sedan förstår jag inte ditt resonemang. Den butiken som du handlade i följde inte de regler som finns i livsmedelslagstiftningen gällande att de ska kunna redogöra för innehållet muntligen, om det däremot stod i lagstiftningen att de skulle vara skyldiga att märka upp maten i disken så skulle de följa detta? Blir reden slarviga butiker mindre slarviga av mer byråkrati?
    Joakim. 9 jun 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Vad är det för dumheter att påtala byråkrati och att saker är omständliga? För somliga är det jätteviktigt att veta vad maten innehåller för att undvika omedelbara problem med tanke på allergier och liknande. För de flesta borde det dessutom vara intressant med tanke på hälsan på lång sikt. Vi har regler vilka tillsatser maten får innehålla och hur mycket av varje sort när maxvärden är tillämpliga. Vi vet att det saluförs mat som innehåller ohälsosamma ingredienser och tillsatser. Det finns en mängd helt förbjudna ämnen som överhuvudtaget inte får användas. Varför ska man då av så kallade praktiska skäl göra avkall på att kunna kolla huruvida reglerna efterlevs. Det är därför viktigt att konsumenter och myndigheter på något smart sätt kan kolla det helst innan man köper och testar ifall produkten kan tålas av resp kund. Idén med en terminal vid sidan om montern där sådana varor säljs är inte så dum. Att lägga upp en pärm med info är ett annat alternativ. Tiderna då man kunde lita på att det som säljs i matvaruväg är oskadlig och äkta vara är tyvärr förbi för länge sedan. Det förekommer mycket skumt och mycket fusk. Så är det bara! Det är vad vi har att rätta oss efter. Kalla det opraktiskt eller byråkratiskt - likväl är uttömmande information nödvändig liksom det är ofrånkomligt att sanningshalten av sådan informationen regelbundet kontrolleras.
    Peter. 14 jun 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Peter, problemet är bara att fler regler inte kommer att ge den effekt du önskar, det innebär bara att småskaligheten utarmas. Du kan tycka att det är dumheter, fast mer byrokrati innebär mer administration och det i sin tur kräver mer resurser, simple as that! I detta fall är det små butiker, som kanske väljer att inte satsa på att ha delikatessdiskar eller eller erbjuda butikslagad mat överhuvudtaget och då tycker jag valet är enkelt. Reglerna för vad maten får innehålla, krav på spårbarhet och att personalen ska kunna svara på frågor, gäller även saluhallar och butikslagad mat, räcker inte det? Tror du verkligen att de butiker som inte ens följer dessa regler idag, kommer att sköta skärpta krav på märkning korrekt? Att tro att någon myndighet eller oberoende organ skulle ha resurser att reglebundet kontrollera varje butik/verksamhet är överhuvudtaget inte realistiskt. Allt bygger på att verksamheten själv tar ansvar för sina rutiner och egenkontroll. Matskandalerna har avlöst varandra på löpande band. Här pratar vi om storskaligt producerad industrimat med tydlig märkning som går ut till 100000 tals konsumenter som kan innehålla precis vad som helst oavsett vad som står på etiketten. Och så använder du matfusk som argument för varför man ska skärpa reglerna kring märkning för småskaligt producerade produkter i manuella charkdiskar? På samma sätt kan du inte med en etikett kontrollera att reglerna för att tillåtna gränsvärden av ingående ämnen följs. Halten av ingående ämnen deklareras inte ens på hyllprodukter, så varför är det ett argument för att införa skärpt märkning i manuella charkdiskar?. Men när du ändå tar upp det, tycker jag att det är konstigt att många verkar lägga större vikt vid att räkna antalet e-nummer på förpackningarna, än att göra en värdering kring hur hälsoriskerna skiljer sig mellan olika ämnen och vilka koncentrationer av de aktuella ämnena som ingår i produkten. Gränsvärdet för nitrit i EU- ekologiska rimmade charkprodukter brukar exempelvis bara ligga på hälften av mängden av det som brukar finnas i konventionella charkprodukter.
    Annika. 14 jun 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Annika, det är svårt att diskutera med dig. Du måste bestämma dig! Är du för bättre folkhälsa eller är du för att man med lönsamhetsaspekter som högsta prioritet förstör hälsan för folk? Det här duger helt enkelt inte! Själv handlar jag sedan länge nästan aldrig färdigmat och ej heller vid så kallade delikatessdiskar. Även om det tyvärr inte finns några garantier när man köper råvaror så håller jag mig i möjligaste mån till ekologiska varor. Vi lagar alla våra "delikatesser" själva. Visst kostar det på när man dels måste avstå från en del saker för att ha råd och dessutom är det något mindre bekvämt och lite mera tidskrävande. Själv tror jag dock att de flesta som inte bryr sig kommer att få betala sina momentana tidsvinster med tider av sjukdomar senare i livet, troligen även med kortare livstid - tyvärr. Våra kroppar är inte konstruerade för att hållas friska med kemiska tillsatser, konserveringsmedel, färg- och smakämnen och andra substanser av olika slag. Det kommer att visa sig att endast "Äkta Vara" duger i långa loppet. Den som lever får se...
    Peter. 15 jun 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Annika! Det du kallar delikatessdiskar kallar jag manuell betjäning av charkuterier, ost, såser, röror o.dyl. som är producerade av större producenter. Produkterna är inte av någon bättre kvalité än dem du hittar på hyllorna i butiken. Såser och röror köps ofta in i stora plasthinkar och läggs sedan i mindre kärl/skålar i ”delikatessdisken” för att ge sken av att vara exklusivare än de du hittar ute i butiken. Själv har jag letat men aldrig lyckats hitta någon produkt från ekologiska småproducenter i dessa manuella diskar. Tipsa mig om var jag hittar de seriöst tillverkade produkterna utan tillsatser - ICA, COOP, Östermalmshallen m.fl. verkar i alla fall inte saluföra dem. För övrigt så håller jag med Peter i det han skriver.
    Bettan. 15 jun 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Bettan, Det finns givetvis både bättre och sämre produkter av de som är färdigpackade i hyllan och butiker likväl som det finns dåligt skötta delikatessdiskar, men det är ju fritt att välja bort manuella diskarna om du inte tycker att är bra tycker att de är bra, så kan vi som gillar att köpa produkter i sauluhallar och botanisera i den fina ost disken på Sabis mfl får göra det? Det finns många butiker som satsar på mathantverk och tlll och med har egna kockar och satsar på att specialutbilda sin personal i sortimentet, Sabis eller ica liljeholmen för att nämna ett par. Man skulle även önska att det blev fler mindre specialiserade chark och ostbutiker som förr i tiden och det kommer nog (om vi inte försvårar och skapar en massa byrokrati förstås). Det handlar om att främja matglädje och att kunderna själva tar ansvar ställa krav på sin butik genom att rösta med plånboken. Det är genom kundkrav och efterfrågan vi skapar förändirng, inte fler regler som gynnar mer industrimat och storskalig produktion. Både du, jag och Peter är nog rätt överens om att vi vill ha bättre mat och att matfusket måste stoppas, men vi är inte överens om vägen dit och jag respekterar era åsikter. Vi är trots allt "på samma sida". Läs gärna denna artikel som handlar om just detta och hur man kan skapa förändring genom matglädje och konsumentmakt. Det kanske finns lite hopp ändå? http://www.svd.se/mat-och-vin/kriget-om-matkunden_7837364.svd
    Annika. 15 jun 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Men vad är detta för märklig pseudodebatt??? DET ÄR REDAN LAG PÅ ATT DE SKA KUNNA REDOVISA INNEHÅLLET MUNTLIGEN!!!!
    Jan. 20 jun 2013 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!