Ingen fosfat i flintasteken
Nyheter. 5 jul 2013.
Snart kan det vara slut med fosfater, nitriter och smakförstärkare i flintastek och i annat rimmat eller marinerat kött, efter att EU:s nya tillsatsförordning har införts. Livsmedelsverket vill dock rädda den rosa nitritjulskinkan undan de nya reglerna.
I början av sommaren gick Kött- och charkföretagen ut och varnade för att flera svenska köttprodukter var hotade av EU:s nya tillsatsregler, som började gälla den 1 juni. Flera tillsatser får enligt Livsmedelsverket inte längre användas i rimmade eller marinerade produkter, bland annat julskinka, ytterfilé och grillprodukter.
Europaparlamentarikern Christofer Fjellner (M) skrev i en debattartikel i Aftonbladet att flintasteken var hotad och att det berodde på att Livsmedelsverket övertolkat EU:s nya regler, som enligt honom förbjuder insprutning eller mörning med "saltvattenlösningar" i köttet. Men det stämmer inte,
menar Livsmedelsverket i en replik i samma tidning.
Fosfater förbjuds
Enligt myndigheten handlar det inte alls om vanligt salt utan om vissa tillsatser i dessa lösningar som har förbjudits. Bland annat är det fosfater, vilka används för att möra köttet och göra det saftigare på kemisk väg genom att binda vatten, som nu inte längre ska få användas. Tekniken används av en del tillverkare vid produktionen av flintastek och fläskytterfilé, vilka är andra namn för rimmad och/eller marinerad skinka respektive fläskkotlett.
"Vi tycker det är bra att EU begränsar tillsatser som kan lura konsumenterna och även påverka hälsan", skriver myndighetens generaldirektör Inger Andersson.
Fosfater innehåller till exempel fosfor, vilket är ett grundämne som vi idag får i oss högt över det rekommenderade dagliga intaget av, enligt
Evelyn Jansson Elfberg på Livsmedelsverkets regelutvecklingsavdelning.
|
Scans flintastek innehåller varken nitrit eller fosfat, men mycket annat: Skinka med ben (84%), vatten, salt, glukossirap, kryddor, druvsocker, äppelcidervinäger, paprika, köttbuljongextrakt, vitlök, jästextrakt, antioxidationsmedel E325, konserveringsmedel E202:E211:E262. |
Inger Andersson skriver dock att flintasteken inte alls kommer att förbjudas. Det finns nämligen redan idag flera tillverkare som inte använder fosfater i sina stekar. Hon påpekar också att det inte finns något tolkningsutrymme i EU:s nya regler.
Nya tillsatsregler
Flintastek och andra rimmade eller marinerade köttbitar ska enligt de nya bestämmelserna räknas till den mer reglerade kategorin "köttberedning" istället för kategoriseringen "köttprodukt", som man tidigare har gjort i Sverige.
En "köttberedning" är i princip obearbetad och liknar fortfarande vanligt färskt kött i sin struktur. I dessa får man bara använda vissa specificerade tillsatser. Fosfater, nitriter och smakförstärkare är exempel på tillsatser som inte är tillåtna.
– Man har sett att tillsatser använts i varor där dessa inte är nödvändiga eller lämpliga, och som i dag tydligt ska ses som ”köttberedningar”, skriver
Evelyn Jansson Elfberg i ett mejl till Äkta vara.
Slåss för nitrit i skinkan
De rimmade okokta skinkor som säljs i butikerna är nästan alltid behandlade med nitrit, för att ge dem en rosa färg men också för att skydda mot den farliga matförgiftningen botulism. Enligt Livsmedelsverket finns det större risk att botulinumgiftet utvecklas i just julskinkan eftersom den ofta tas ut och in ur kylskåpet och står framme i rumstemperatur.
Men enligt EU:s regler ska köttberedningarnas säkerhet istället säkerställas genom högre hygienkrav. Därför vill Livsmedelsverket att den okokta julskinkan fortsatt ska klassas som "köttprodukt", så att nitrit fortfarande kan tillåts.
"Nitrit gör alltså julskinkan säkrare. Därför kommer vi att slåss för julskinkan", skriver Inger Andersson.
Föreningen Äkta vara tycker dock att man borde följa EU:s regler även när det gäller julskinka..
– Det är positivt att man förbjuder onödiga tillsatser. Samtidigt är det lite konstigt att Livsmedelsverket accepterar förbudet mot fosfater, men samtidigt vill slåss för nitritskinkan, trots att det faktisk går att göra nitritfri julskinka. Majoriteten av julskinkorna som säljs i Finland är till exempel utan nitrit. Där har man uppenbarligen gjort en annan riskbedömning, säger föreningens ordförande Björn Bernhardson.