Inga åtal efter köttfusket
Nyheter. 18 jul 2013.
Trots stor upprördhet bland svenska politiker, myndigheter och berörda företag har hästköttskandalen inte lett till några rättsliga efterspel. Endast en polisanmälan lämnades i slutändan in, men där lades ärendet ned, skriver Svenska dagbladet.
När det omfattande fusket, där nötköttsprodukter i själva verket innehöll billigare hästkött, avslöjades i vintras var upprördheten stor. Sedan dess har förändringar i kontrollen ändrats för att hindra fusket, men det var samtidigt många som deklarerade att fuskarna skulle straffas.
– Sådana här saker ska bita så rejält att ingen ens funderar på att placera någonting på marknaden som inte är det som uppges på innehållsförteckningen, sade exempelvis landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) till Svd.
På Livsmedelsverket sade man att man skulle polisanmäla Findus, som sålt lasagne innehållande hästkött. Findus och andra beröra företag menade att det istället var de som blivit lurade av leverantörer och deklarerade att man avsåg att stämma eller polisanmäla dessa, i Findus fall den franska frysmattillverkaren Comigel.
Företaget Dafgårds, som tillverkat köttbullar åt bland annat Ikea, skulle polisanmälan den svenska köttimportören Globe Foods, som i sin tur meddelade att man skulle anmäla en polsk leverantör. Men Findus gjorde aldrig någon polisanmälan.
– Vi insåg att det inte var värt tid och pengar på en lång rättsprocess. Comigel har många underleverantörer, det är en lång kedja. Vi har avbrutit samarbetet med dem, säger Annika Mohlin, pressansvarig på Findus, till Svd.
Inte heller Livsmedelsverket gjorde någon anmälan. Och inte Globe Foods. De enda som faktiskt lämnade in en polisanmälan var Dafgårds. Men där lades förundersökningen ned.
– Företaget som sålt köttet har vid våra kontroller visat sig ha fullgod dokumentation, därför finns inte längre några misstankar mot dem, säger kammaråklagare Anita Kjellén till Svd.
Ute i Europa har dock flera tillslag och gripanden gjorts, skriver tidningen.
Ivar Nilsson