Frågor & Svar

Nyhetsarkiv 2009. 16 okt 2009. Gårdagens premiär för märkningen Äkta vara har redan väckt uppmärksamhet och vi får in mängder av frågor och kommentarer. Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna och svaren.

Vilka produkter kan få ha märket Äkta vara?
Alla sammansatta eller på olika vis förädlade produkter som uppfyller kriterierna för märket. Rena råvaror har ju normalt inga tillsatser och det är därför ingen poäng med att märka ut dem.

Och vilka är kriterierna?
Att produkten är fri från samtliga E-nummerklassade tillsatser (med undantag för bakpulver och fruktpektin). Den får heller inte innehålla några aromämnen, industriella ingredienser som inte traditionellt ingår i livsmedlet eller tillsatta vitaminer och näringsämnen. Dessutom granskar vi förpackningen så att inte texter och bilder vilseleder konsumenten.

Varför gör ni undantag för bakpulver och pektin?
För att dessa ingredienser i flera generationer har använts i hemmen när vi ska göra exempelvis sockerkaka eller blåbärssylt.
Så det är alltså fritt fram för tillverkarna att använda dessa tillsatser i Äkta vara-produkter?
Nej, det är inte. De får bara användas i de produkter där de traditionellt ingår. Och vi godkänner bara den sorts pektin som utvinns ur frukt och inte kemiskt framställt så kallat amiderat pektin.

Vad betyder ”industriella ingredienser”?
Våra moderna livsmedel innehåller inte bara en massa onödiga tillsatser utan även mängder av andra ingredienser som inte traditionellt hör hemma i livsmedlet. Ofta används de som bulkmedel för att dryga ut produkten eller för att på olika sätt påverka konsistensen. Modifierat majsstärkelse är ett av många exempel.

Vad menar ni med vilseledande marknadsföring?
Tyvärr är butikshyllorna fulla med sådana exempel. Många fabrikanter lovar runt och håller tunt. Apelsinmarmelad med för lite apelsin eller pesto där man bytt ut pinjenötterna mot cashewnötter kan aldrig bli Äkta vara. Det räcker inte med att produkten är tillsatsfri, konsumenten får ju inte bli lurad.

Behövs det verkligen en märkning till?
Ja, vi tycker det. Trots att det redan finns många märkningar finns det ingen som garanterar att maten är tillsatsfri. Och just nu är ju detta för många konsumenter en av de viktigaste frågorna. Vi vill underlätta för alla dem som inte varje gång de ska handla vill fördjupa sig i innehållsförteckningen. Dessutom hoppas vi att märkningen ska leda till att fler tillverkare tar fram tillsatsfria livsmedel.

Hur går märkningen till?
Hittills är det livsmedelskedjan City Gross som har ansökt om märkning. De lämnar in blanketter med noggrann beskrivning av innehåll och tillverkningsprocess. Där finns även bild på förpackningen för att vi ska kunna bedöma om kunden skulle kunna vilseledas av etiketten. Vi tittar också på om namnet på produkten överensstämmer med innehållet. Varje produkt godkänns för sig. Det kan betyda att bara en av flera produkter i samma kategori och från samma tillverkare får Äkta vara-märkas.
 

16 kommentarer

RSS

Annons:

  • Kan en genmanipulerad vara få eran ÄKTA VARA märkning? Hoppas verkligen inte det!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Annelie. 16 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Felix ekologiska smörgåsgurka (som verkar vara godkänd) innehåller kalciumklorid enligt deras egen utsago. Jag är ingen expert, men det låter märkligt i min öron.
    Jesper K. 16 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag brukar handla Ugglarps skinka, skivad, från den manuella disken i den lilla lokala Ica. Eftersom jag nu har blivit "uppfostrat" av Mats-Eric läste jag på etiketten. E 621! 400 g nyinköpt skinkpålägg åkte rakt i soptunnan. Kollade Ugglarps hemsida och det visade sig att skånska Ugglarp numera är danska jätten Tulip. Deras leverpastej är också E621-smittat. Oh FY.
    Stig Hastrup. 16 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Äkta vara är en bra ide men ni måste själva leva upp till parollen. I fredags hade ni tex inte vanlig "äkta vispgrädde" utan till satser i butiken i Höganäs. Tidigare var ni stundtals utan äkta smör. Jag tror på one stop shopping och vill inte jaga runt i ett antal olika butiker
    Grädd Kalle. 19 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hej! Som mamma till ett multiallergiskt barn känns "Äkta vara" som ett bra hjälpmedel i jakten på livsmedel som kan serveras i vårt hem. - Vem behöver tex glukossirap eller johannesbrödmjöl? Inte vete eller ärtväxtallergiker i alla fall! - Är ursprunget till E1442 vete eller majs? Det kan inte ens producenten själv svara på! Vi kommer att följa det här initiativet med stort intresse. City Gross har vunnit en allergifamilj :-)
    Gitte, mamma till Max. 19 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Vi skickar din kommentar vidare till City Gross.
    Anna Karin, Äkta vara. 19 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hur får man ex.Coop/Konsum att "ansöka" om märkningen?
    Sandra. 21 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Coop kommer inta att köpa in tjänsten Äkta Vara
    harry boy. 23 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • ni har märkt Prosciutto Di Parma som betyder skinka från staden Parma med äkta var, vilket ni inte kan göra. Det finns många parmaskinkor som har tillsatser i sig så ni får lov att specificera vilken producent det gäller. Bara för att skinkan kommer från Parma i Italien är den inte tillsattsfri. Det vore som att skriva att all falukorv från Stockholm är utan tillsatser bara för att Bosses korv är utan tillsatser
    harry boy. 25 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • ser att ni har skrivit ut producenten, sorry måste fått starr
    harry boy. 25 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Nu är det klarlagt vad som hänt med Felix ekologiska gurka som Jesper anmälde 16 okt. Den innehåller inte kalciumklorid, vilket däremot deras traditionella gurka gör. Den ekologiska har heller aldrig haft det på sin förpackning. Inte heller har det stått på Procordias hemsida. Däremot har det stått på Felix hemsida, och jag antar att det var där Jesper såg det. Detta var en felskrivning (numera borttagen) vilket man kunde se på två sätt: Det var det en exakt kopia av den traditionella (som troligen av misstag kopierats) vilket man också kunde se genom att den angav en mängd som den ekologiska aldrig sålts i. Rödmarkeringen på vår sajt är nu borttagen. Man kan ju undra om de inte kunde klara sig utan kalciumklorid i den valiga gurkan. Kanske de kommer ändra sitt recept där för att kunna erhålla märkning. Vi får väl se. Som sagt tack, Jesper. /Björn - Äkta vara
    Björn Bernhardson. 26 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Granskar ni era annonsörer lika noga som ni granskar de produkter som får godkänt som Äkta Vara? Jag har tittat på en del av företagen i guiden/Stockholm och de flesta lovar samma sak som livsmedelsindustrin. Hur vet jag att de håller vad de lovar?
    Ingrid EM. 27 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hur är det med E260 (ättika)? Antingen får ni ta med den på listan över tillåtna tillsatser, eller ta bort både gurka, rödbetor, ketchup, en del senap och eventuellt mera från listan över godkända varor.
    Cathy. 27 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Verkar som att det funkar att "lura" "Äkta Vara" genom... Båda dessa två produkter innehåller whiskeysorter som i sin tur innehåller E150 (om inte tillverkaren lyckats få tag på en annan variant än den som säljs på Systembolaget): •Bowmore Islay Single Malt Scotch Whisky marmelade ?Marmelad, Apelsinmarmelad med Bowmore Whisky [S1/K135] •Orange marmelade The Famous Grouse ?Marmelad, Apelsinmarmelad med The Famous Grouse Whisky [S1/K136]
    Patrik. 27 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Bra Patrik, som många tror så luras whiskey industrin genom att färga Whiskey och folk tror att den får sin färg genom lagring på ekfat. Den wirre som oftast inte är färgad är den som är nästan klar i färgen med bara en liten gul ton. Tom en av Sveriges mest kända dryckesjournalister, Bengt-Göran Kronstam trodde färgen kom från ekfat. Ha ha ha. Alkoholhaltiga drycker över 2 % behöver inte redovisa några tillsatser förutom svavel. Så där finns det mycket att jobba på Efter dessa två missar med produkter som ni missat och gett märkningen Äkta Vara fast de innehållit e-nr skulle jag vilja vet HUR NI KONTROLLERAR VARORNA? Hur går det till i praktiken? Går det till så att t.ex. City Gross skickar er innehållsdeklarationen på vissa varor Och så godkänner ni produkterna genom att läsa innehållsdeklarationen? Ska City Gross betala er och ni märker varor med äkta vara trots att de innehåller e-nr och ni gör fel? Det är detta jag menar, denna märkning är inte säker så vad ska vi med den till när man inte kan lita på den?
    harrt bot. 27 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Cathy, ättika, som ju traditionellt används av hushållen, betraktas enligt Livsmedelsverkets gällande regler som en ingrediens och inte som en tillsats. Använder man ättika för tex inlagd gurka godkänns den alltså av Äkta vara. Används ättikssyra i sin koncentrerade form måste den deklareras som en tillsats, och den finns inte med bland Äkta varas undantag.
    Björn Äkta vara. 14 nov 2009 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!