Mer sockersug efter fejkad sötma
Nyheter. 2 okt 2013.
Sötningsmedel kan vara verkningslösa när det gäller att minska sockerintaget. Vårt sug efter sötsaker styrs mer av energiinnehållet än själva smaken, enligt ny forskning på möss.
Forskningslaget, som leds av Ivan de Araujo vid Yale University School of Medicine i USA, har identifierat en signal i mössens hjärna som är avgörande för deras val mellan socker och sötningsmedel. Resultaten pekar på att metabolismen av socker kontroller intaget av sött smakande livsmedel, vilket den gör genom att modifiera dopaminnivåerna i hjärnan, skriver Foodnavigator.com.
Det innebär att konsumtion av kalorifria sötningsmedel inte tillfredsställer vårt sötsug. Istället leder det till en högre sockerkonsumtion senare, enligt forskarna.
– Det här verifieras av det faktum att hungriga möss – som därmed har låga sockernivåer – som får välja mellan artificiella sötningsmedel och socker, är mer benägna att helt ändra sina preferenser till socker även om det artificiella sötningsmedlet är mycket sötare än sockerlösningen, säger Ivan de Araujo till Foodnavigator.com.
Enligt honom är resultaten troligtvis överförbara på människor.
– Konsumtionen av högkaloridrycker är en viktig bidragande orsak till viktuppgång och övervikt, även efter introduktionen av artificiella sötningsmedel på marknaden, säger han.
Den vetenskapliga artikeln är publicerad i The journal of physiology.
Ivar Nilsson