EU: Fetter och oljor ska anges

Nyheter. 4 okt 2013.

Ostdip COOP veg olja


EU har beslutat att "vegetabiliskt fett" eller "vegetabilisk olja" ska preciseras i ingrediensförteckningen. Syftet är att underlätta för konsumenten att göra ett medvetet val.


Från och med den 13 december nästa år kommer livsmedelsindustrin inte längre att kunna dölja palmolja, eller andra oljor och fetter med dåligt rykte, på sina ingrediensförteckningar, enligt den nya EU-förordning om märkning av livsmedel som då träder i kraft.


Becel 180
På Becels margarin deklarerar
tillverkaren till exempel gärna
solrosolja, linfröolja och rapsolja
tydligt, medan palmoljan istället
döljs bakom uttrycket
"vegetabiliskt fett".
I de regler som gäller idag är det tillåtet att bara använda de så kallade kategoribeteckningarna "vegetabiliskt fett" eller "vegetabilisk olja", som används för att skilja dem från animaliska dito.


Samtidigt blir det inte längre möjligt för tillverkare att byta ut oljor eller fetter i receptet, allt eftersom vad som är billigast just då, utan att märkningen ändras. Det kommer till exempel inte att vara tillåtet att skriva "majsolja och/eller solrosolja".


Det blir dock tillåtet att skriva att uppräknade oljor används "i varierande proportion", vilket ger tillverkaren frihet att ändra andelarna utan att ändra ingrediensförteckningen.


I de nya reglerna ska det även för varje uppräknad olja (eller fett) framgå om den är "fullhärdad" eller "delvis härdad".


"Syftet med regeln är att konsumenten ska få vetskap om vilka oljor som ingår och därmed kunna göra ett medvetet val", skriver Livsmedelsverket i ett informationsmaterial om de nya reglerna.


Ivar Nilsson


4 kommentarer

RSS

Annons:

Warbro malt annons

  • Det är bra att reglerna ändras och förtydligas när det gäller fett och oljor. MEN – min erfarenhet är att de flesta i min omgivning inte kollar ingrediensförteckningarna och inte heller har koll på, och intresse av, skillnaderna mellan bra och dåliga fetter. Det enda som verkar intressant är smaken på det man köper. Mycket sorgligt!! Regeländringen är bra för oss som är lite mer medvetna men kommer nog inte att nå den stora massan som inte har insikt och kunskap om vad bra matkvalité är.
    Bettan. 4 okt 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Bettan, om det ändå vore så bra så folk brydde sig om smaken så skulle det vara ett framsteg.
    Fredrik. 4 okt 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Även oljorna majs, solros, rapps med flera kan vara rena skräpet. Ofta utvins dom med hjälp av lösningsmedel typ bensin o.dyl. Sedan rafineras oljan och blir en helt ny olja som inte har ett dugg med origenalet att göra. Så långt från kallpressad man kan komma. Enligt en forskare (kommer ej ihåg namnet) som är väl insatt i ämnet borde den oljan kallas symaskinsolja eller nått liknande. Efter matindustrins proces av råvaran är det en helt ny produkt som innehåller rester av lösningsmedel. Står tyvär inte i ingrediensförteckningarna hur oljan utvinns, skulle vällan inte gå att sälja då.
    LaVall. 9 okt 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Men det var väl innehållet av transfett vi var intresserade av. Henrik Ennart SvD avslöjande att många importerade produkter innehöll höga halter av transfett. Vad hjälper det då att svenska industri kraftigt minskat sitt transfett. Läs gärna min blogghttp://gunnela.nu/2013/09/21/handeln-maste-ta-bort-varstingarna/
    Gunnela. 23 okt 2013 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!