Mysteriet ''basturökt''

Nyheter. 1 nov 2013.



Har du någon gång funderat på vad basturökning av till exempel skinka betyder? I gårdagens avsnitt av Plus i Svt försökte man reda ut begreppen.


Det visade sig dock vara lättare sagt än gjort. Inte ens tillverkarna själva var säkra på vad basturökning egentligen innebär. Någon var till och med osäker på om deras produkter överhuvudtaget var rökta eller om man bara hade använt rökarom istället. Hör svaren i klippet ovan.


I programmet besöker man också charkföretaget Gudruns, som berättar om skillnaden mellan traditionell rökning, rökning med återskapad rök samt röksmaksättning med rökarom i form av rökvätska som produkterna exempelvis doppas i. Endast omkring 20 procent röks på traditionellt sätt.


Enligt trendanalytikern Christina Cheng används uttryck som basturökt, Emilskinka, källarrökt etc för att ge sken av att produkterna är framställda på ett traditionellt sätt. Se klippet nedan.




Plus intervjuar också en representant från Livsmedelsverket, men utan att tittaren blir särskilt mycket klokare över vare sig vad basturökning innebär eller vilka regler som egentligen gäller.


Se hela inslaget och hela programmet här >>


Läs mer om andra ifrågasatta märkningar av charkprodukter:

Får inte skriva "fäbod" >>

"Melkers vilseleder konsumenten" >>

Sorry, ordet ”fäbod” är upptaget >>


14 kommentarer

RSS

Annons:

  • Bra jobbat av SVT i alla fall. Det behövs fler konsumenter som uppmärksammar sådan här marknadsföring!
    Jo. 1 nov 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Bra jobbat av SVT i alla fall. Det behövs fler konsumenter som uppmärksammar sådan här marknadsföring!
    Jo. 1 nov 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Under min tonårstid i början av 1960-talet bodde jag i Haparanda och vi åkte ofta över till Torneå(Finland) och köpte basturökt skinka som var mycket god, – stor skillnad mot den hårdrökta, närmast oätliga basturökta skinka som jag prövat, från vissa leverantörer, de senaste 10 åren. Att röka olika matvaror, så att de blir delikata, tror jag kräver yrkesskicklighet och inget man fixar i ett rökskåp, i en fabrik, på kortast möjliga tid.
    Bettan. 1 nov 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • teveprogram for dummies. Finns väl inte en kotte som tror att de är rökta i en bastu? Herrrregud! Det är ett betydligt större problem och rent bedrägeri att påstå att viss mat är "äkta" DET hade varit något att belysa i programmet.
    Jan. 2 nov 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jan, Faktum är att benämningar som basturökt, fäborökt, gourmetkryddad, husets mm ger en känsla av att produkten är hantverksmässigt producerad fastän det i själva verket handlar om industrimat.Någon kritiserade Mats Erics nya bok Saltad nota för "en fåfäng jakt på det naturliga". Men jag skulle vilja vända på det. Att använda pretentiösa benämningar för att ge sken av att industriprodukter är traditionsenligt och småskaligt framtagna, DET är fåfängt och dessutom rent vilseledande! Självklart ska en skinka som heter basturökt vara varmrökt i en vedeldad träbastu på traditionellt finskt vis och inte i ett rökskåp av metall med rökarom. Jan när du skriver "Finns väl inte en kotte som tror att de är rökta i en bastu". Menar du då att du tycker att det är ok att det har blivit en norm att våra livsmedel benämns och markandsförs på ett sätt så att produkterna ger sken av att vara något annat än vad det är? Tycker du också att det är ok att en skinka som basturöks på traditionellt vis ligger bredvid en en "basturökt" industriskinka i butikshyllan och det enda som konsumenterna har att förhålla sig till är att jämförpriset på den skinka som basturöks av det lilla småskaliga företaget på traditionellt vis är dubbelt så dyr som industriskinkan?
    Annika. 2 nov 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Om jag kommer ihåg rätt från Plus så visade man bilder från där man byggde upp en speciell rökbastu – alltså ingen badbastu för människor. I en vanlig bastu där människor vistas leds ju röken ut från bastun, annars skulle vi inte kunna vara kvar där. Jag tolkar det som att basturökning av skinka görs enligt en gammal traditionell finsk metod och har inget med en bastu/sauna för människor att göra.
    Bettan. 2 nov 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Här är en länk för den som vill fördjupa sig om basturökning och hur en basturök är uppbyggd och med bilder. http://www.eldrimner.com/core/files/Rapport_Bastur%C3%B6kt.pdf
    Annika. 2 nov 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Vad jag menar är att man inte behöver idiotförklarar Sveriges konsumenter då ingen eller åtminstone väldigt få tror att basturökt skinka skulle vara rökt på det vis som länken visar. Ett större problem är att vi kallar viss mat för "Äkta". Äkta eller äh -märkt när huvudingrediensen visar sig vara vatten som i ex Spoons produkter och detta samtidigt som vi hårt kritiserar utspädda produkter? Dubbelmoral? Svar: Ja, tyvärr. Fråga: Vilseleder vi konsument? Svar: Ja, tyvärr.
    Jan. 3 nov 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jan, Det handlar inte om att idiotförklara Sveriges konsumenter, det handlar om att upplysa om matfusk. Med inställningen att konsumenterna är dumma om de inte fattar att produkterna inte är vad förpackningen säger att de är, finns ingen marknad för småskaliga producenter som vill erbjuda genuint mathantverk. Hur ska aktörer som basturöker på riktigt kunna motivera sitt högre pris, när det ligger en till synes snarlik industriprodukt som ligger bredvid på hyllkanten, uppsminkad med en vilseledande benämning och en snygg förpackning, kanske tom med en bild på en fäbod eller gammalt rökhus?
    Annika. 3 nov 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jan, jag har konstaterat att de flesta i min vän- och bekantskapsgrupp inte är medvetna om matfusket d.v.s. står det basturökt så är det basturökt och är det blåbär på kexchokladen omslag så innehåller den blåbär. Det innebär inte att alla dessa personer ska idiotförklaras utan de litar på Livsmedelsverkets kontroller/regler och tror på det som står på förpackningarna. Det borde vi alla kunna göra. Vi som engagerar oss i mat, matkvalité och matfusket har lärt oss att inte tro på allt som livsmedelsproducenterna försöker lura på oss. Problemet är, tycker jag, att Livsmedelsverket inte kan inse att väldigt många människor inte är medvetna om det sätt som producenterna presenterar varorna på, utan de tror att alla konsumenter inser att mycket är en bluff. Livsmedelsverkets roll måste väl ändå vara att hindra producenter från att lura konsumenter och inte tro en massa saker om oss konsumenter, gammal som ung, som de inte har belägg för.
    Bettan. 3 nov 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • För i tiden fanns de bastu som värmdes av rök som passerade bastu utan skorsten gänom själva bastu. Det kallades för svart bastu i Ryssland i alla fall. Där badade man och rökte kött också. Inte samtidigt kanske.
    Tanja Pavlova. 13 nov 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jaha, då är jag väl jäkligt dum då som trodde att falsk och vilseledande marknadsföring av produkter var otillåtet och om det stod basturökt så var den det. Eller rökt på något vis i alla fall, inte bara smaksatt! Jag är väl ännu dummare som tycker det är bra att Någon ids tala om hur det verkligen är eftersom jag helst vet vad min familj o jag stoppar i oss.. eller?
    sofia. 14 nov 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Lönneberga Rökt skinka peppar Helmuskel 96 % koksalt maltodextrin (majs) Antioxidationsmedel E325 och E301 Druvsocker (majs) Stabiliseringsmedel E451 Kryddor Kryddextrakt (svart, vit, rose, grön peppar, muskot) Konserveringsmedel E250 Lönneberga är väl ett fint och säljande namn. Varför inte nöja sig med skinka salt och kryddor. nej skinkbitarna skall drypa av saft när man tar ut de ur förpackningen. Ändå köper jag skiten för alla märken är lika dana....
    Jac64. 26 nov 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Herregud. Det märkes att ni är svenskar. Basturökt betyder faktiskt att det var vanligt ännu på 1980 talet att kött röktes i bastu. Där röken leds inn i bastun. Värmen på 50-80 grader i lång tid. Oftast i små byar hos någon bonde med kunnskap om rökning. Bastun användes också som badbastu när det inte röktes kött där. Världens godaste rökta kött kallas fortfarande för bastupalvat kött. Finns fortfarande att köpa riktigt bastupalvat kött i Finland. Bara kom över efter.
    Stefan Lall. 15 jan 2018 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!