Livsmedelsverket kritiserar märkning

Nyhetsarkiv 2009. 28 okt 2009.

Efter ett osedvanligt snabbt ingripande gick Livsmedelsverket på onsdagen ut och kritiserade nya märkningen Äkta vara. Verkets chefsjurist Göran Anér anser att märkningen kan vara vilseledande, bland annat för att Äkta vara godkänner två tillsatser, bakpulver och pektin.


– Vi förstår att intentionen med märkningen är att vägleda konsumenterna, en ambition som är lovvärd. Samtidigt är märkning av livsmedel omgärdat av lagstiftning som ställer höga krav på att konsumenten inte ska riskera att vilseledas, skriver chefsjuristen i sin artikel, som i sin helhet kan läsas här >>

 

Här följer våra kommentarer till Livsmedelsverkets kritik:
Det är sorgligt att se hur en statlig myndighet försöker stoppa ett konsumentinitiativ för färre tillsatser i maten. Att Livsmedelsverket dessutom påstår att den nya märkningen är vilseledande är närmast tragikomiskt.
Verket godtar ju sedan länge mängder av produkter som säljs på ett verkligt vilseledande sätt. Ett av många exempel är en av Findus majonnäser, som får heta just ”Äkta”, trots att den innehåller sex E-nummer.


”Äkta vara-märket” är inget marknadsföringstrick utan syftar till att göra det lättare för alla dem som vill slippa matfusket och undvika det stora antalet tillsatser som ingår i många av dagens livsmedel. Men eftersom Livsmedelsverket tillsammans med EU har godkänt de 368 tillsatser som får användas väljer man att missförstå den nya märkningen.

Att en produkt är märkt med ”Äkta vara” i butiken betyder att den har godkänts av den oberoende föreningen Äkta vara Sverige enligt de kriterier som gäller för märkningen. Den får då inte innehålla några tillsatser (utom bakpulver och fruktpektin), inga aromämnen, inga industriella ingredienser och inte säljas med vilsedande marknadsföring. De regler som gäller för märket finns tillgängliga i varje butik som säljer Äkta vara-märkta produkter och här på äktavara.org >>.
Vårt märke skiljer sig alltså inte från exempelvis Krav eller Sigill. Att en produkt bär dessa märken innebär ju på samma sätt att den har godkänts av respektive organisation och följer deras regler.


Livsmedelsverket har tre huvudinvändningar mot ”Äkta vara”. Här kommer våra kommentarer till dem:

 

• Man får inte ange vad som inte finns i en produkt.
En märklig regel som knappast gynnar konsumenten. Men frågan är om den verkligen tillämpas. Butikerna är ju fulla av sådana budskap, exempelvis ”Utan färgämnen” eller ”glutenfri”.  Ett färskt exempel är Findus nya märkning ”Utan onödiga tillsatser”.

 

• Äkta vara tillåter bakpulver och fruktpektin men säger ändå att produkterna är ”utan tillsatser”.
I den tilläggsinformation som finns i varje butik med Äkta vara-produkter framgår tydligt att dessa två tillsatser är tillåtna. Att en märkning kan ha vissa undantag är inget ovanligt. Exempelvis får 5 procent av ingredienserna i en Kravmärkt produkt vara icke-ekologiska.

 

• Produkter som skyddas av så kallade standarder – exempelvis grädde, falukorv eller sylt – måste följa vissa regler för att få säljas. Några ”oäkta” versioner kan alltså inte finnas.
Problemet är att dessa regler inte alls slår vakt om livsmedlens kvalitet. Annars skulle inte en apelsinmarmelad med bara 25 procent frukt, grädde med förtjockningsmedlet karragenan eller falukorv med de tidigare förbjudna fosfaterna (E 450) vara tillåtna. 

 


50 kommentarer

RSS

Annons:

482x110_aktavara_juica

  • Problemet är väl att det här inte är något konsumentinitiativ utan snarare ett initiativ i syfte att sälja fler böcker och fler föreläsningar. Dåligt genomförd marknadsföring ska kritiseras även om jag förstår att Ni tycker syftet är gott.
    Magnus. 29 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Magnus, där tycker jag du har fel. Alla tillsatser är av ondo. Det här handlar inte om marknadsföring, det handlar om att dumma konsumenter luras att köpa farliga produkter.
    Bosse. 29 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Om föreningen ska kallas oberoende så ska medlemmarna inte använda sig av sina "kunder" till att marknadsföra sina personliga verksamheter (bokförsäljning, föreläsningar m.m.). Föreningen måste sedan låta en oberoende tredjepart certifiera de varor man har tänkt sig inneha märkningen. citat: "Vårt märke skiljer sig alltså inte från exempelvis Krav eller Sigill." Jo, enligt de två punkter som står ovan.
    Olle. 29 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Äkta vara jobbar kanon bra!Och måste ju sprida kunskapen på ettt vettigt sätt och samtidigt få ekonomisk hjälp att driva saken vidare! Kör hårt! Hjälper gärna till om jag kan!
    Ulrik. 29 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Bra att Livsmedelsverket säger ifrån mot sådant som är oseriöst. Ert försvar känns väldigt ihåligt. Äkta Vara har gått från att vara ett journalistiskt granskande projekt till att bli ett PR-jippo, i samråd med City Gross. Mats-Eric Nilsson har helt tappat sin trovärdighet som journalist efter detta.
    Uven. 29 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det här är löjligt vilka påhopp Mats-Eric Nilsson och äkta vara får. Initiativet är det bästa som hänt sedan Krav. Att påstå att det är något slags PR-jippo är ju bara löjligt... Pinsamt att du inte ens kan stå för dina åsikter med namn heller. Jag tycker det är en bra märkning för alla stressade svenskar som inte orkar läsa igenom alla innehållsförteckningar. Trots att jag också är en byråkrat har jag inget som helst förtroende för livsmedelsverket! Man kanske borde ge varje medarbetare på verket en "hemlige kocken" bok som julklapp iår.
    Lotta. 29 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag tycker märkningen är jättebra! en steg i rätt riktning.
    elin. 29 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Sluta tjafsa och pröva det i domstol så blir det svart på vitt vad som är RÄTT och vad som är FEL. ”Att en produkt är märkt med ”Äkta vara” i butiken betyder att den har godkänts av den oberoende föreningen Äkta vara Sverige” Är der mest komiska som skrivits här på länge. Hur ”oberoende” är Äkta vara Sverige när de själva tagit fram de kriterier som ska gälla för märkningen, själva godkänt kriterierna och sedan dessutom godkänner de varor som uppfyller just dessa kriterier. Och detta tar man sedan betalt för. Herregud så snurrigt. Vid all annan form av seriös märkning (Krav, Sigill) är det en oberoende tredje part, ackrediterad av SWEDAC, oftast kallade certifieringsföretag, som sköter godkännandeprocessen där denna tredje part tar betalt oavsett om varorna får sin märkning eller ej.
    Anna. 29 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • På vilket sätt tycker ni att det skall behöva certifieras av tredje part, det är ju inte precis atomfysik att läsa innehållsförteckningen på en produkt om man är osäker på att "Äkta Vara" har godkänt en produkt som inte lever upp till de uppsatta riktlinjerna! Man skall inte göra saker och ting svårare i onödan. Varför bry sig huruvuda någon får en extra bok såld när samtidigt många människor får det lättare att hitta vad de vill ha? Och är man inte intresserad, så varför bry sig över denna märkningen - det är ju bara en i högen i så fall.
    Björn. 29 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det verkar vara en massa "ulvar i fårakläder" här som troligtvis jobbar innom processindustrin (det som kallas livsmedelsindustrin) eller Livsmedelsverket.
    Jimmie. 29 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag välkomnar "Äkta vara" med öppen hand. Önskar att märkningen fanns i alla butiker och inte bara i Citygross. Det är tur det finns människor som Mats-Eric Nilsson. Folk börjar få upp ögonen för det här nu. Också tack vare Matakuten.... TACK alla som engagerar i er detta. För mig är det fullständigt ointressant om en tredje part har certifierat eller inte. För mig är det viktigt vad jag stoppar i mig och mina barn. Och ni inom "processindustrin" ... Ät er jäkla skit själva. Jag vill inte ha den !
    Cathrine. 29 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • De flesta av de varor som godkänts som ”Äkta Vara” har ju tillverkats inom processindustrin, så då är det ju en himla tur att den finns . . . Eller?
    Anders. 29 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det verkar vara en massa "ulvar i fårakläder" här som går ekonomiska ärenden för den oberoende konsumentföreningen (Mats-Eric hans fru +3 till) Äkta vara Sverige, som de kallar sig själva (?).
    Kent. 29 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det är på tiden att vi konsumenter tar itu med fuskmatsindustrin. Den som tror att det är av omtanke om vår hälsa, som man tillsätter en massa kemikalier borde ställa sig frågan - om det vore dyrare att ersätta bra råvaror med kemikalier, tror ni då att industrin skulle göra det? Det är inte av omtanke om konsumenten man gör utbytet. Nej, det är som vanligt pengarna som styr. Kemiska substanser är billigare, alltså gör man större vinster om man byter ut så mycket som möjligt i industrimaten.
    Marianne. 29 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Initiativet "Äkta Vara" har tydligen trampat rejält på ett antal särintressens ömma tår! Livsmedelsverket (som ännu efter hur lång tid som helst inte kan redogöra för den vetenskapliga grunden till varför de bannlyser naturligt mättat animaliskt fett) agerar plötsligt med blixtens hastighet och prioriterar alla sina resurer inklusive juristerna till: ja, till vadå? Till att försöka skjuta i sank ett hedervärt initiativ som syftar till att vi konsumenter lätt skall kunna se om en vara är "Äkta Vara", dvs, är fri från tillsatser som ej behövs för dess framställning. Äkta Vara är en bra, begriplig och enkel märkning. Och det kanske är där skon klämmer: om vi konsumenter börjar uppmärksamma äkta varor så får plötsligt stora delar av kemiindustrin (förlåt, jag menade livsmedelsindustrin) problem med att lura i oss undermåliga produkter! Och banden mellan industrin och livsmedelsverket är tyvärr mycket starkare än vad som vore önskvärt ur konsumenternas perspektiv... Rycker industrin i trådarna så hoppar Livsmedelsverket. /Ola S
    Ola S. 29 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag förstår inte ett smack! Vad är problemet? Vi som tycker om juste och oförfalskad mat vet väl ungefär vad "äkta vara" innebär. Det är i mina ögon ett oerhört stort steg framåt att en matkedja anammar tanken med "äkta vara". Det kan ju endast driva frågan om matkvalitet framåt - det är väl det vi önskar? Frågan om Mats-Eric Nilsson möjligen tjänar pengar på märkningen är väl i sammanhanget helt irrelevant. Jag fattar inte vad Äkta-vara-kritikerna bråkar om..... Det verkar allmänt surt och grinigt eller avundsjukt. Vad är problemet? Tala ur skägget!
    Leif Pettersson. 29 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Leif Pettersson> Håller med dig till fullo och frågar mig också vari problemet ligger. Det vore väl bra om var enda jäkel blir milijonärer bara maten blir ätlig. Det kan INTE vara vanliga konsumenter som är belackarna i dessa kommentarer, det ÄR intressenter i industrin som är oroliga och därmed ser om sitt intresse!
    Jimmie. 29 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ola, Leif o Jimmie, vad rätt ni har! Och... hur svårt kan det vara att förstå en märkning som denna, vad är det SLV är rädd för egentligen? Att vi konsumenter inte ska fatta eller att vi inte ska köpa alla skräpprodukter som är dåliga för vår hälsa?
    Katarina. 30 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • hur går det med med de fyra marmeladerna som innehåller Enr. Ska ni inte plocka bort Äkta vara märkningen på dem?
    harry boy. 30 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Bli inte förvånade om det finns vanliga människor som inte bryr som om "matfusk". Kemifobi, matsnobberi och konspirationsteorier är det många som klarar sig utan.
    Magnus. 30 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • NI får gärna kalla mig ulv eller vad som helst. Men jag är en vanlig tjej som inte vill stoppa i mig massa kemiska substanser. Jag går ingen annans ärenden än mina egna.... De är goda nog.
    Cathrine. 30 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag kan inte heller tänka mig att det skulle vara vanliga människor som skriver de här kommentarerna.. Varför skulle det va fel med en märkning som visar vilken mat som är fri från farliga tillsatser? Helt sjukt att försöka snacka emot det! Det är uppenbart att det är människor från livsmedelstillverkarna som försöker skyddar sina intressen! USCH! Vi som förespråkar hälsosam mat utan konstgjorda tillsatser kommer fortsätter sprida budskapet! Sådetså! HEJA ÄKTA VARA!!!
    Daniel HÖgberg. 30 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Självklart leder en sån här märkning in folk på olika spår. En väldigt positiv verkan är att folk får upp intresset för hur mat produceras och fasar ut sitt användande av halvfabrikat. Men jag tror nog att många ser detta som en möjlighet att äta sig till en sund kropp. Initiativet är jättebra, men det krävs mer arbete och mer undervisning. Som ett exempel, varför köpa majonnäs. Det tar fem minuter att göra och då behöver man inte göra mer än vad man behöver. Sätt press på tillverkarna genom att tillverka själv. Låt inte Äkta vara bli en trendig häxjakt. Ta det på allvar och agera med sunt förnuft.
    Johan. 30 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag tror att jag ska skapa en egen "oberoende" förening med märkningen "Världens bästa mat". Kriterierna kommer vara följande: De som betalar mig pengar kommer att få använda min märkning. Min förening bestämmer vad som är "Världens bästa mat" (Jag och 5 personer till). Förstår ni problemet? Jag har ingenting emot ett initiativ för mat utan tillsatser! Toppen! Mer varor utan tillsatser, men det ska göras på rätt sätt! Om det inte finns regler för märkning så finns det inget som hindrar en massa andra dumma märkningar. "Gör om, gör rätt"
    Olle. 30 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Olle, med oberoende menas att föreningen inte lyder under en matproducent, livsmedelsverket eller någon annan. Det är ingen som försöker hävda att Äkta vara är oberoende av sina egna idéer. Det vore ju bisarrt. Att personen bakom föreningen försöker sprida sin övertygelse och kunskap genom böcker och föreläsningar borde väl snarare vara meriterande än diskvalificerande? Och nej, Olle, jag förstår inte problemet. Äkta vara är en märkning som du som konsument lätt kan kontrollera - det är bara att läsa innehållsförteckningen! Till skillnad från t.ex. krav, där det är väldigt svårt för mig när jag står i affären att veta om ingredienserna är ekologiskt framtagna eller ej. Heja Mats-Eric Nilsson!
    Karin Åberg. 30 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Finns inga tveksamheter om vems intressen Livsmedelsverket värnar om. Skandalöst! Tyvärr är det precis på samma sätt i EU, den gruppen är också sammankopplad med processindustrin. Resultatet blir ju dock i kubik då volymen de beslutar om är så mycket större.. TACK FÖR HJÄLPEN ÄKTAVARA! Att stå upp för de riktiga värdena och livsmedlen - hedervärt!
    Repet. 30 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Båda "sidorna" har rätt i sina kommentarer, om att en oberoende förening inte ska godkänna sina egna varor, utan det ska göras av en oberoende part. Men som oven, det handlar inte om rymdforskning direkt. Det är förståeligt att de inom keminindustrin, som de numera heter, lägger in sådana här inlägg, som är negativa. Pengar styr världen, och de kommer få mindre pengar om fler upptäcker hur bra det är med ÄKTA VARA. Eller så måste de göra något som jobbigt, som att byta spår, och tänka om, och inte bara fortsätta som man alltid gjort. (Samma hykleri som skivindustrin). Att någon ska bli rik på det här, det är väl förståeligt. Va inte så avundsjuka. Låt någon bli rik då. Men i samma veva, så blir du själv rik. På riktigt mat. OCh det är väl inte fy skam. Och dessutom behöver du inte längre vända och vrida på varje paket i affären för att förstår och hitta. Det ligger väl ganska mycket bra i det! Ta Fajten ÄKTA VARA. Jag ställer upp! Få igenom den på fler matkjedjor bara!
    Tommy. 30 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hej! Jag trodde inte att man fick märka varor med äkta? Är det City Gross som sponsrar den här föreningen? Annars ett bra initiativ! mvh Eva
    Eva. 30 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • "Magnus, där tycker jag du har fel. Alla tillsatser är av ondo. Det här handlar inte om marknadsföring, det handlar om att dumma konsumenter luras att köpa farliga produkter. Bosse" Ursäkta Bosse men när ni skriver: "Alla tillsatser är av ondo." kan du väl ändå inte vara seriös? Du förstår väl att "ondo" är något som inte är absolut utan det är relativt till en situation. Något som är dåligt ibland kan vara bra andra gånger. Jag kan måla upp tusen situationer där tillsatser kan vara bra och jag undrar om det är bristande fantasi eller irrationellt tänkande som leder fram till ditt uttalande och jag skulle gärna höra hur du försvarar ditt påstående. Annars när det gäller "äkta vara" märkningen så är jag skeptiskt till den ständiga kritiken mot produkter med E-nummer, för är det inte så att producenter har börjat välja att, istället för att använda E-nummer för ämnen, skriva ut de egentliga namnen, och hur är "äkta vara"s syn på detta? Då är det ju inte E-nummer längre men den innehåller fortfarande samma sak.
    Anders Pettersson, 18. 30 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ni som klagar på initiativet Äkta Vara. Det skulle vara intressant att höra era synpunkter på Eurecca. Det är det stora projektet som pågår inom EU för att förbereda EU:s nya kostråd. Inom Eurecca finns det inget som liknar Äkta Vara. Nej, Eurecca har initierats av ILSI (International Life Sciences Institute). Bakom detta fina namn hittar vi deras finansiärer: hela kemikalieindustrin, sockerindustrin, samt Coca-Cola, m fl). Och det kan jag lova er som kritiserar Äkta Vara, att i de rekommendationer som ILSI/Eurecca kommer fram till kommer ni inte att hitta spår av Äkta Vara! /Ola S http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1267239.svd
    Ola S. 31 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Äkta vara. Tack för att ni finns. Jag vill inte ha mat med en massa tillsatser. Varken livsmedelsverket, Krav eller andra märken ställer upp för konsumenterna. Det värsta är inte alla tillsaster man har. Det är bara att läsa innantill och hoppa över dessa varor. Problemet är de tillsatser som man av någon outgrundlig anledning inte behöver skriva ut, inkl EMO.
    Maria. 31 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Åh, så tröttsamt att kritisera Äkta vara märkningen. Det Mats Eric Nilson gjort för den svenska tillsatsdebatten är helt ovärdeligt. Jag hoppas att han blir miljonär på detta, det är han verkligen värd. Utan hans engagemang skulle alla som använder sig av tillsatser fortfarande kunna gömma sig bakom livsmedelsverket. Nu har vi konsumenter äntligen fått en märkning som gör det lättare att hitta bra mat. Låt honom tjäna pengar på sina idéer, det gör ju alla andra.
    Ann. 31 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hur går det med marmeladerna som innehåller E-150 men är märkt med Äkta Vara?
    harry boy. 31 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • varför utreds det inte om The Macallan Breakfast Orange marmelade innehåller E-150? Jag skulle veta hur det går till i praktiken när ni kontrollerar och godkänner en vara för märkning?
    harry boy. 31 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Äkta vara märkningen är toppen. Ni som inte gillar den kan nog finna produkter utan märkningen, ta det lugnt ni som inte vill ha märkningen, vill ni inte ha den så nonchalera den istället. Att ogilla märkningen och sedan gå till den här sidan för att kritisera, det är så lågt och naivt. Knappast troligt att vanliga konsumenter skulle lacka till på märkningen och sedan gå hit för att kritisera med en infärgning av storbolagens kemiförespråkande för att dölja den unkna smaken av dåliga varor. Mycket låg trovärdighet på era inlägg. Livsmedelsverkets blixtagerande påvisar bara att man sitter i knät på kemibolagen.
    Thomas Wahlqvist. 1 nov 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Utredning pågår på två av de marmelader som innehåller whisky. Dessa är markerade i listan och City Gross har uppmanats att ta bort sin märkning tills utredningen är klar.
    Björn Äkta vara. 1 nov 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Harry Boy: Enligt Systembolagets produktinformation innehåller inte Macallan E150. Det gör däremot Famous Grouse och Bowmore, vilket är tydligt specificerat i Systembolagets produktinfo. Har Googlat Macallan och funnit att den ska vara fri från E150.
    Patrik. 2 nov 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag är lite lur på att den kan innehålla e150 på grund av den mörka färgen. Du vet väl att det är frivilligt att redovisa tillsatser i allt som har en alkoholhalt på mer än 2vol% tror jag det är. Förutom sulfit då som måste redovisas
    Harry boy. 2 nov 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Snälla, säg att du skojar Anders Pettersson. Svavelsyra - E 513 är samma ämne oavsett om tillverkaren använder namn eller nummer.
    Vidkund. 2 nov 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Detta är verkligen BRA hjälp för oss som inte kan äta allt!! Har hoppat lite hit och dit, men en kommentar någonstans va att vi gott kan läsa på innehållsförteckningen. Visst kan vi de, men när jag då hittat t ex en senap jag kan äta, e de mycket lättare om de kommer en till utan att jag behöver läsa varje gång jag hoppas på att hitta en ny produkt jag tål. Nu behöver jag ju bara kolla på hyllan. Kanonbra!!!
    Carina Abrahamsson. 3 nov 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • All heder åt äkta vara! Mer fokus behövs på att få fram RIKTIG mat!
    Theres. 3 nov 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Harryboy - The Macallan använder fortfarande en stor mängd first-fill sherryfat, så färgen är inget konstigt. Bowmore & Famous Grouse däremot har en helt annan (mer ekonomisk!) fat policy. Tyvärr är det enbart för ögats skulle, E150 har enbart negativ inverkan på smaken - det har jag personligen kontollerat i flertalet koncentrationsnivåer.
    Björn. 4 nov 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hoppas på fler affären med märkningen...de skulle vinna en kund i mig då det är jobbigt att handla...det tar tid att läsa varje innehållsförteckning...en hjälp skulle vara märkningen Äkta Vara...
    Sandra. 9 nov 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Harry Boy . E-150a är ett färgämne som ger röd-brun-mörkbrun-svart kulör. Framställs genom upphettning av socker. Det finns fler.... E-150b,c och d och den som ger nångon känd hälsorisk är E-150d - som framställs genom upphettning av socker med tillsats av svaveldioxid eller sulfiter. -de kända hälsoriskerna är: kan orsaka matsmältningsproblem.
    Viveka. 9 nov 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Allt är inte svart eller vitt. Den vanliga konsumenten har länge velat ha magra produkter och för att de ska ha bra konsistens och vara hållbara, ej mottagliga för mikroorganismer, behövs en del tillsatser. Alla E-nummer är inte av ondo men visst kan en hel del säkert tas bort. Sen allt prat om pengar, alla vill väl tjäna pengar på sina varor eller tjänster och alla försöker inte luras. Om något vore extremt farligt hade företagen börjat förlorat pengar istället. Tror inte att någon vill det. Jag tycker däremot att bättre och tydlig information om vad de olika E-nr. egentligen är och vad de utvinns från borde finnas. Då först kan man konsumenten bedöma om man vill äta maten eller ej och inte förlita sig helt på vad andra påstår.
    Mia. 11 nov 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Oj, det verkar som om livsmedelsföretagen har anställt folk på heltid att göra inlägg i detta forumet. Den överväldigande majoriteten av besökarna på här är personer som är positivt inställda till denna märkning. Lustig att en så stor del av kommentarerna är negativa. En privatperson som inte bryr sig om tillsatser kommer verkligen inte att orka skriva inlägg på denna sidan. Inser ni (livsmedelsföretagen) inte att det blir helt uppenbart att ni bedriver lobbying här på forumet när ni tar i på detta viset. På ett sätt är det bra att ni gör bort er på detta viset och visar hur mycket ni slåss mot Äkta Vara. Det kommer bara att motivera mig att fortsätta välja närproducerade och Äkta Varor.
    Peter. 12 nov 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hej allihopa skulle bara vilja säga att vi alla kan göra det enkelt. Många är som barn i sina inlägg. För det första det finns inga rätt och fel i detta, rätt för vem?? fel för vem ??? Allt är ju i betraktarens ögon och sinne. För det andra allt handlar väl om pengar idag skillnaden i detta fall tyckerr jag är att Mats tjänar dem för en god sak till skillnad från verkets giriga ohälsosamma affärs ide. Nää allihopa ta till er det som passar och låt resten vara utan att svärta ner någon som försöker att få upp ögonen på oss konsumenter. ps oljan till bilen granskas noggrannare än kvaliteten på maten i de flesta fall tänk på det.
    CHRISTER WILHELMSON. 15 nov 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hej! (om ni orkat läsa ända hit) Kommersiellt hit eller dit, för meningen är väl att en sådan här märkning måste få en kommersiell anknytning annars kommer det ju inte konsumenterna till godo. Grattis till City Gross som tydligen är först ut med att se en möjlighet i detta. För en möjlighet som är positiv för samhällsnyttan är det som ger stabiliteten i en verksamhet.
    Rickard. 15 nov 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • I de flesta av de produkter som fått märkningen "Äkta vara" finns vatten som en naturlig del av receptet. I kommunalt vatten tillätts klor och ibland lut så då finns ju dessa tillsattser även i prodkuter som märks "Äkta Vara". Snacka om en märkning som saknar all form av trovärdighet.
    Anna. 18 nov 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Har kollat över listan med produkter som får märka äkta vara. Till min förvåning så finns något så farligt som mjölk med. Denna produkt som processas i kilometerlånga rör var Mats-Eric oroligt för i boken men nu verkar den vara ok. Bestäm er hur ni ska ha det! Och hur vilseleddande är Åsnes gammaldagsmjölk som är en Äkta vara enligt er. Jag antar att ni inte menar att mjölken är gammal, men för i tiden drack man inte så fet mjölk. Man tillverkade smör och ost och drack i vissa fall endast den vasslen som blev över?
    Robert S.. 19 nov 2009 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!