Matsvinnet en klimatbov

Nyhetsarkiv 2009. 24 nov 2009.


De europeiska livsmedlen står för 25–30 procent av utsläppen från det att de produceras till de äts upp, eller i värsta fall slängs. Av den mat som produceras slängs omkring 30 procent på vägen från jord till bord.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson har bjudit experter från EU till en förberedande konferens inför FN:s klimatmöte i Köpenhamn i december. Ett av hans budskap i öppningstalet var: Mat kan vara mer klimatsmart om den inte slängs bort.

 

I sitt tal gav Eskil Erlandsson flera råd till konsumenterna:
• Släng inte mat!
• Köp inte hem mer än ni äter upp!
• Handla efter säsong
• Ät inte bara filé.
– I vår del av världen äter vi mest bakdelskött, konstaterar jordbruksministern.

Bönder måste gödsla bättre och bli energieffektivare, manade jordbruksministern. Och regeringarna bör satsa mer på forskning.

Kanske borde också goda råd delas ut till livsmedelsindustrin ta sitt ansvar och minska förpackningsstorlekar och livsmedelskedjorna sluta med försäljningsknep som köp tre och betala för två. Det skulle minska lockelsen för konsumenten att köpa hem mer än vad man behöver. Och med mindre förpackningar kanske behovet av konserveringsmedel minskar.

Läs mer om konferensen Climate Smart Food >>



4 kommentarer

RSS

Annons:

482x110_aktavara_juica

  • Mat som passerat bäst-före-datum kastas oftast i affärerna. Det hade varit avsevärt bättre om man hade tagit bort förpackningarna och malt korven eller köttet i en kvarn. Om allt kasserat samlats i en behållare så kunde detta sedan rötats och blivit BIOGAS. Det känns föfärligt att behöva slänga mat men genom att maten blir BIOGAS så blir den ju till nytta ändå. Mat som endast bränns bidrar på ett sämre sätt till luftföroreningar och CO2 utsläpp.
    Mats Brännström. 26 nov 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Bra skrivet. Kanske "svinn" i handeln inte ska vara avdragsgilt (vilket det säkert är idag)? Gillar inte dessa enorma högar med frukt som ska exponeras och sedan blir dålig pga hanteringen. Kanske vi är försiktigare om kvaliten och därmed priserna ökar? Då har vi inte råd att slänga mat.
    Lennart. 27 nov 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • En Intressant upplysning är att det årligen slängs färskt matbröd, kaffe bröd m.m. för 1 miljard kronor bara från ett av Sveriges största bagerier. Hur i all världen kan det få fortgå? 1 Miljard från "ett bageri"! Bojkotta "bäst före datum" på bröd. . Miljön skulle må väldigt mycket bättre av detta om det kom till en mer naturlig märkning av bröd i våra butikshyllor...."lukt och mögel" heter den märkningen. Se till att full returrätt försvinner från kedjorna så att inte överflöd med bröd kommer in i butikerna.Kräv av butiks kedjorna att de är med och hjälper till för en bättre miljö. Gäller även andra produkter liksom mjölk, kött o frukt m.m. Det är dags för ett nytt sätt att hantera våra resurser NU!
    Petra. 30 nov 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag reagerar på de nya förpackningarna med plastskruvkork för yoghurt. För vanlig mjölk är det inga problem men med Yoghurten är det problem särskilt för äldre konsumenter. De tidigare tetrabrick-förpackningarna kunde man tömma näst intil sista droppen om man bröt upp och plattade till förpackningen och klämde ur dem. De nya blir det kvar näst intill 1 dl även om man låter förpackningen förvaras upp-och-ned. Man måste i så fall ta kniven och skära upp förpackningen för att kunna ta tillvara på den sista dl. Och för miljötänket är väl plastskruvkorken inte särskilt förnuftig Jag vore tacksam om detta togs på allvar med tanke på slöseri, klimat och miljö. Detta gäller Arl och Milko.
    Henry Edin. 2 dec 2009 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!