SLV: ingredienser endast på hämtmat

Nyheter. 8 maj 2014.


Mer omfattande krav på ingrediensförteckningar på oförpackad mat, föreslår Livsmedelsverket när EU:s nya informationsförordning ska införas i Sverige. Men på restaurangerna ska vi bara få veta allergenerna förutom för hämtmat.


Nytt: Se Äkta varas remissvar >>


Livsmedelsverkets förslag på hur EU:s nya informationsförordning ska implementeras, samt eventuella nationella tillägg, har nu skickats ut på remiss, bland annat till Äkta vara.

I den föreslås tydligare krav på att butiker ska kunna ange samtliga ingredienser som en produkt innehåller även i oförpackade livsmedel. Det handlar bland annat om mat som säljs över disk, som ostar, charkuterier, färdiga rätter och smörgåsar. Nuvarande svenska märkningsregler omfattar endast en del av dessa produkter.

Enligt de föreslagna reglerna krävs endast att Informationen ska kunna ges på begäran av kunden och kan ske både muntligt och skriftligt. Kunden ska dock alltid informeras, på en skylt eller muntligt, om hur man kan få tillgång till uppgifterna.

Även hämtmat som man köper på restauranger ska omfattas av samma märkningskrav. Om du köper med dig en pizza eller en indisk curry ska du alltså kunna få veta samtliga ingredienser som den innehåller.

Väljer du dock att äta på restaurangen ska du, lite märkligt kan man tycka, bara ha rätt att få veta vilka av 14 lagstiftade allergener som maten innehåller. Förordningen tillåter här medlemsstaterna att anta hårdare krav, men Livsmedelsverket har valt att gå på förordningens minimikrav.

Skälen framförs i det PM som åtföljer de nya förslagen. De anför bland annat att konsumenten "inte får 'drunkna' i information som man inte efterfrågar", vilket skulle kunna öka risken att allergener förbises, samt att det skulle påverka "företagens administrativa börda på ett negativt sätt".


Det finns dock redan idag flera exempel på restauranger som frivilligt anger innehållet. Några snabbmatskedjor har sedan flera år haft ingrediensförteckningar på sina hemsidor och i pärmar på restaurangerna, och nyligen har nya sätt att presentera informationen börjat dyka upp.


Mexkedjan Zócalo har till exempel börjat skriva ut ingredienserna på kvitto. Och det gäller inte bara snabbmat, som delvis är fabrikstillverkad. På restaurangen på Fotografiska museet i Stockholm har man tagit fram pärmar med alla ingrediensförteckningarna, som står på disken och i matsalen, för gästen att bläddra i.


Äkta vara är en av de organisationer, som utöver ett antal företag och myndigheter, har fått remissen, se vårt svar nedan. De nya föreskrifterna föreslås träda i kraft den 13 december i år.


Se hela förslaget hos SLV >>

Här är Äkta varas remissvar >>

8 kommentarer

RSS

Annons:

  • Med tanke på allt fusk med mat så borde det vara självklart att ha hårdare regler om innehållet i det vi stoppar i oss, jag har 3 små barn och vill kunna göra ett aktivt val på det vi äter & det borde vara min och alla andra konsumenters rättighet.
    Carene Pålsgård . 9 jun 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • med tanke på alla fall av cancer, denna ökning av allergidrabbade så är väl det argument nog för att vi ska veta vad det är vi stoppar i oss. BRA vore det att få veta vad restaurangerna stoppar in s in mat av processade livsmedel med diverse tillsatser och färgämnen mm mm .
    Inger Nina Eriksson. 9 jun 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • JAG VILL VETA VAD JAG ÄTER!
    Siv Zeitz. 9 jun 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag vill veta vad som finns i mat produkterna så att jag kan göra ett medvetet val gör mig och mina barn om det är sunt eller inte.
    Anna. 10 jun 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • ALLA HAR RÄTT TILL GIFTFRI MAT!!!! Jag vill ha Svensk mat utan gifter! Det är min rättighet!
    Ann Stålhammar. 10 jun 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Förordning är en typ av EU-lag. Förordningen gäller direkt efter beslut av EU och på samma sätt i alla EU-länder. Det behövs ingen egen lagstiftning i länderna.
    Astrid. 10 jun 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hej Astrid! Du har rätt i att förordningar, till skillnad från direktiv, blir lag direkt i alla medlemsländer. I det här fallet föreskriver dock förordningen att medlemsländerna på vissa punkter, nämligen de som tas upp i artikeln, får införa hårdare lagstiftning än de minimikrav som föreskrivs i förordningen. Mvh Ivar, Äkta avra
    Ivar, Äkta vara. 10 jun 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Gundtanken är bra, dvs att veta vad som är i maten både för allergiker och andra som är måna om vad de stoppar i sig. Jag är däremot rädd för att för högra krav leder till ännu mer "industrialisering" av maten och sämre utbud. Det blir liksom inget utrymme för kockarna att "svänga ihop" något nytt på dagens fångst eller alternera lite i kryddsättningar mm. Risken är att matställen tar in en massa halvfabrikat somdet redan finns färdiga innehållsdeklarationer på istället och att menyerna aldrig uppdateras för det blir för mycket admin med att uppdatera Stora kedjor med perosnalresurser klarar detta, värre för mindre restauranger. Jag är därför tveksam till detta. däremot självklart att en allergiker, vgeaner eller muslim mm ska kunna få informationen om man frågar efter den.
    Annika. 13 jun 2014 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!