Klartecken för Äkta vara

Nyhetsarkiv 2009. 27 nov 2009.
Livsmedelsverket har försökt stoppa Äkta vara-märkningen i City Gross-butiker. Men miljökontoret i Hässleholm, som skulle utföra ingripandet, följde inte det statliga verkets instruktioner och har nu godkänt användningen av märket.

Den 19 oktober var det premiär för Äkta vara-märket i Bergendahlsgruppens 25 butiker. Syftet med märket, som kontrolleras av föreningen Äkta vara Sverige, är att vägleda de konsumenter som har tröttnat på de många tillsatserna i dagens livsmedel.
En bra idé, tyckte många konsumenter, men däremot inte Livsmedelsverket, som anser att märkningen är vilseledande. Myndigheten, som annars inte är känd för sin snabbhet, gick efter bara en vecka ut och avrådde från användandet av Äkta vara.
Verket nöjde sig dock inte med detta uttalande utan försökte därefter få märkningen stoppad. Tjänstemän på Livsmedelsverket ringde till miljöchefen i Hässleholm, som är den myndighet som har tillsyn över Bergendahlsgruppen eftersom företagets huvudkontor finns i kommunen, och krävde ett ingripande mot Äkta vara-märkningen.

Konstruktiva möten
Miljökontoret utförde då en inspektion och hade därefter vissa synpunkter på hur märkningen presenterades i City Gross butiker. Men dessa invändningar var inte allvarligare än att de kommunala tjänstemännen och representanterna för företaget efter tre möten och några förändrade formuleringar i butikernas informationsmaterial kunde komma överens.
Den viktigaste ändringen var att texten ”Mat utan tillsatser” togs bort från de så kallade hyllvipporna, som pekar ut var Äkta vara-produkterna finns. Miljökontoret tyckte att detta påstående kunde vara vilseledande eftersom Äkta vara-märkningen trots allt godtar två av 368 tillsatser, nämligen bakpulver och fruktpektin.

"Hjälp för konsumenter"
Efter justeringarna har miljökontoret gett livsmedelskedjan City Gross klartecken att fortsätta med märkningen i sina butiker.  Ett beslut som bland annat motiveras så här:
”Miljökontoret ser det som positivt att det finns en medvetenhet om och en debatt om hur livsmedel behandlas, produceras och om vad de innehåller. Det kan vara svårt för den enskilde konsumenten att i butiken läsa och granska texten på alla förpackningar. Hyllkantsmärkningen ”Äkta vara” kan då vara en hjälp för de konsumenter som söker efter livsmedel utan tillsatser”.

Otydliga
Men detta får knappast den statliga myndigheten att ge upp sin kamp mot Äkta vara. Trots att en representant för Livsmedelsverket deltog vid ett av mötena i Hässleholm gick verket efter miljökontorets beslut återigen ut och kritiserade märkningen och nu också miljökontoret. Ett agerande som förbryllar Sven-Inge Svensson, som är miljöchef i Hässleholm:
– Livsmedelsverket har legat på oss samtidigt som de är väldigt otydliga i vad som är direkt regelstridigt, säger Sven-Inge Svensson till Äkta vara.

Och även politikerna i miljönämnden, som backar upp sin miljöchef, vänder sig mot Livsmedelsverkets hantering. Nämndens moderate ordförande Rolf Tronäss (M) anser att verket är inkonsekvent eftersom de i andra fall godkänner exempelvis begreppet ”Äkta majonnäs” när det används i en butikskedja som Livsmedelsverket har tillsynen över.
– För mig ger det en konspiratorisk tanke, säger han till Kristianstadsbladet. När Livsmedelsverket gör skillnad mellan sin egen tillsyn och det de kräver av oss får man en känsla av att de agerar åt någon annan.
Vem detta skulle kunna vara säger han inte. Verket har dock tidigare kritiserats för att umgås alltför intimt med den livsmedelsindustri man är satt att övervaka. Det är dessutom känt att branschorganisationen Livsmedelsföretagarna starkt ogillar Äkta vara-märkningen eftersom detta initiativ kan uppfattas som ett fördömande av alla de tillsatsstinna produkter som deras företag fyller butikshyllorna med.

Sista ordet inte sagt
Mäktiga aktörer känner sig alltså utmanade av det lilla gröna märket. Och även om miljökontoret i Hässleholm nu har godkänt användandet är sista ordet inte sagt. Livsmedelstillsynen i Sverige är i huvudsak decentraliserad och om någon av de kommuner där City Gross har sina butiker är mer följsamma mot Livsmedelsverket kan det bi ett nytt lokalt ingripande.
– Vi står fast vid vår bedömning och om vi eller Livsmedelsverket har rätt kommer inte att avgöras förrän någon lokal tillsynsmyndighet tar ett formellt beslut om förbud mot märkningen i en butik. Om detta då överklagas kommer vi att få svart på vitt vad som gäller, säger Sven-Inge Svensson.




29 kommentarer

RSS

Annons:

482x110_aktavara_juica

  • Mycket nöke
    Vidkund. 28 nov 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Eeee, va? Man kan ju tolka det som man vill. http://hallandsposten.se/nyheter/halmstad/1.656986
    Göran. 28 nov 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Äkta vara gör det som Livsmedelsverket borde göra. Kan bara beklaga Livsmedelsverket visar upp sitt rätta ansikte och visar vem de företräder. Det är i varje fall inte konsumenterna. Klart är att Äkta vara trampar på en öm tå.
    Maria. 28 nov 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Vad jag kan konstatera i artikel efter artikel är att äkta vara är bra, medan fokus på tillsatser är dåligt. Att kalla det “Mat utan fusk” beskriver syftet. Att kalla det “Mat utan tillsatser” döljer det. Det handlar om något så enkelt som att få varor som är framställda på hederligt vis. Tillsatser är bara en indirekt del i det hela.
    Fredrik. 28 nov 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Kan inte annat än hålla med Maria! Det är synd bara att vi litar så kraftigt på Livsmedelsverket utan att ifrågasätta deras tillvägagångssätt och kvaliten.
    Maddo. 28 nov 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Vad löjliga ni är med era konspirationsteorier gentemot livsmedelsverket. Det gör ju bara att ni själva tappar den lilla trovärdighet som ni möjligen hade. Ovanstående artikel gränsar hårfint till förtal. Man får nämligen inte påstå precis vad som helst utan att ha belägg. Än löjligare blir det när ni i ena stunden spyr galla över livsmedelsverket och i den andra använder av samma statliga verk för att fälla otydlig märkning av maten ombord på X 2000. Löjligt är även er kritik mot livsmedelsindustrin då Äkta vara sverige godkänner varor som kommer från samma livsmedelsindustri. Löjligt! Alltså.
    Magnus. 29 nov 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag förstår inte vad du menar med konspirationsteorier. För min del bekräftar detta vad jag redan misstänkt. Om man till detta lägger de medicinska värden som ändrats radikalt till det bättre sedan ändring av kosten gjorts. Ändringen bestod i att bojkotta alla light-produkter, produkter med låg sockerhalt (alltså konstgjorda sötningsmedel) och ost med låg fetthalt, juicer som man inte pressat själv mm. Orken har också kommit tillbaka
    Maria. 29 nov 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Maria: Kul att du mår bättre. Grattis! Dock. Hur en enda person mår beroende på hur kosten läggs om är knappast tillräckligt för att dra några som helst säkra vetenskapliga slutsatser. Statistisk signifikans vettu. Annars håller jag med dig. Jag undviker också lightprodukter men mest för att de smakar trist.
    Magnus. 29 nov 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Magnus Tala om för mig vilket syftet är med E 450 och E 451, så är Du snäll. Man kan misstänksamt fråga sig; På vems sida står Livsmedelsverket? Är det på kundernas? Som man rimligen borde företräda?
    Frasse. 30 nov 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Frasse. E450 är ett stabiliseringsmedel som framställs ur fosforsyra. Binder vatten och är konsistensgivande. Får användas i ett flertal livsmedel. E450 heter också Natrium-, Kalium- och Kalciumdifosfater. E451 Ett stabiliseringsmedel som framställs ur fosforsyra. Binder vatten och är konsistensgivande. Får användas i ett flertal livsmedel. E451 heter också Natrium- och Kaliumtrifosfater. Med andra ord kan dessa används i produkter med ex. 0% fett (som var och till viss del fortfarande är populärt och efterfrågat från konsumenterna) för att binda vatten så produkten inte blir för rinnig.
    Magnus. 30 nov 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • "/.../ gick verket efter miljökontorets beslut återigen ut och kritiserade märkningen och nu också miljökontoret." Vart kan man läsa den artikeln? En sökning på "äkta vara" på livsmedelsverkets hemsida ger bara den gamla artikeln om märkningen.
    Stefan. 30 nov 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Magnus. Jo,jo. Att detta är stabiliseringsmedel vet vi nog alla. Men frågan är fortfarande; varför ska man tillsätta vatten i kombination med E450 - 451, i t.ex skinka? Är det månne för att öka vikten? Passa på att tala om för oss hur många procent av den tillsatta vätskan som överhuvudtaget kan stanna kvar i en "marinerad" frusen produkt, som kycklingfilé, efter varsam tillagning
    Frasse. 30 nov 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Stefan, den artikeln ligger på Livsmedelsverkets sajt Livsteck.net som har exempelvis de tillsynsasvariga kommunerna som målgrupp, alltså inte konsumenter i allmänhet.
    Anna Karin, Äkta vara. 30 nov 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Fredrik, jag håller med dig. Att vi fokuserar extra på tillsatserna just nu har att göra med den märkning vi precis har inlett. Men även märkningen tar upp andra aspekter än just tillsatser, vilket du kan läsa om under Märkningen i sajtens huvud.
    Anna Karin, Äkta vara. 30 nov 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Äntligen! Hoppas fler butikskedjor tar efter så man slipper läsa innehållsförteckningen på allt man handlar!
    Marie. 30 nov 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Äkta vs Livsmedelsverket 7 - 0 Vill bara tacka Äkta för det fina jobbet ni gör! Livsmedelsverkets agerande förefaller mycket egendomligt, vad kan det bero på?
    Peter. 30 nov 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Frasse: Vad är problemet? Var och en är väl fri att göra sitt egna aktiva i butiken. Den som vill handla färskt fint kött kan göra just detta medan de som har det sämre ekonomiskt kanske inte har några alternativ utan köper det billigare köttet med insprutat vatten. Alla är FRIA att göra sina egna val, alltså. Dettta heter konsumentmakt.
    Magnus. 1 dec 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Magnus. Måhända har Du tillräckliga kunskaper att förstå vad som är vad, när Du handlar. Men Ditt svar här, innebär att Du tycker att det är okej att blåsa dom som har mindre pengar och mindre kunskap om råvarorna. Du är allt en liten utsugare Du.
    Frasse. 1 dec 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Frasse: När de sakliga argumentet tryter kommer de personliga påhoppen som ett brev på posten. Till skillnad från dig så idiotförklarar inte jag alla de konsumenter som väljer en billigare produkt. Sedan tycker jag det är bra att det finns ett brett sortiment för alla smaker, ekonomier och livsstilar. Alla är fria att göra sina egna val i detta sortiment. För egen del har jag förmånen att kunna välja vilka produkter jag vill utan att behöva titta på prislappen. Detta är självfallet en elitistisk debatt för oss som har råd med fina råvaror. Utsugeri är när en så kallad "ideel konsumentförening" (ideel är den knappast om du kikar in på www.ratsit.se där det framgår att de ska sälja sitt skyddade varumärke "Äkta vara" och 5 medlemmar kan aldrig representera sveriges konsumenter) " erbjuder en vilseledande märkning (enligt livsmedelslagen) för livsmedelsbutik. En kostnad för butiken då de köper märkningen som i slutändan självfallet får betalas av oss konsumenter.
    Magnus. 1 dec 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Magnus, vems ärenden går Du. Du kanske rent av jobbar inom livsmedelsindustrin eller Livsmedelsverket åtminstone går det att tolka Dina inlägg på detta sätt. Påstår inte att Du skulle vara betald den vägen men alltför många är det idag både inom forskningen och inom olika myndigheter förmodligen både inom och utanför Sverige. Det är ju så att man sågar inte av den gren som när en.
    Jan-Erik. 1 dec 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Magnus. Okej vi tar den igen. Den som Du ännu inte har svarat på. Frågan är fortfarande; varför ska man tillsätta vatten i kombination med E450 - 451, i t.ex skinka? Är det månne för att öka vikten? Passa på att tala om för oss hur många procent av den tillsatta vätskan som överhuvudtaget kan stanna kvar i en "marinerad" frusen produkt, som kycklingfilé, efter varsam tillagning
    Frasse. 1 dec 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jan-Erik: Jag går ingen annans ärende än mina egna. Jag är en engagerad konsument som råkar ogilla en livsmedelsmärkning som vilseleder där jag som konsument får vara med att betala kostnaden för detta och pengarna går rätt ned i fickorna på en förening som inte är det dom påstår sig vara. Dessutom ogillar jag all form av fundamentalism. Vems ärende går du Jan-Erik? Kunsumentföreningen Äkta vara sverige? Frasse: Ledsen men jag har inga svar på dina frågor. Om du finner svar vore jag glad av att ta del av dessa, tack. För egen del tror jag stenhårt på marknadslagarna och vi lever ju i en marknadsekonomi. Det betyder bland annat att en produkt som kunden är missnöjd med försvinner från marknaden då det är ytterst få konsumenter som köper varor som de är missnöjda med om igen och om igen. Så du behöver inte vara så orolig för den "marinerade" kycklingfilén som förlorar mycket i vikt vid tillagning. Blir kunden missnöjd försvinner produkten från marknaden. Jag håller med mycket om det som skrivs här: http://louisekonsumentkoll.se/category/tillsatser/ En RIKTIG KONSUMENTFÖRENING med 600 000 medlemmar.
    Magnus. 2 dec 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Magnus. Du kanske skulle ta och läsa lite näringslära och kost & hälsa, i stället för marknadsföring och ekonomi. Du gör det bra enkelt för Dig Du. Du vet mycket väl att marknadsföring är en sofistikerad teknik för att få sina konsumenter att göra som man vill. Vad tror Du gemene man vet om tillsatser i mat, som är till för att späda ut? Tror Du dom är medveten om skillnaden mellan en kycklingfilé utan "marinering" och en med. Varför skulle man överhuvudtaget "marinera" kyckling. marinera är väl ändå ett sätt att göra något mörare. Kan en kyckling bli det, av vatten plus stabiliseringsmedel. Ta reda på nu hur mycket vätska som försvinner ur en kycklingfilé som endast innehåller 80% kyckling och resten "marinering". Så kan Du redovisa det här för alla som läser.
    Frasse. 2 dec 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Frasse: Vi har helt olika grunduppfattning om den enskilde konsumentens förmåga att kunna göra sina egna val. För egen del tror jag fullt och fast på att alla har rätt till sina egna ätupplevelser och där vid lag nya inköpsbeslut. De som upfattar en marinerad köttbit som god och prisvärd har rätt att tycka just detta. Jag är åtminstonde inte den som talar om för andra att de har fel i sina ätupplevelser och där vid lag tar fel ekonomiska beslut gällande inköp, så även om jag tycker precis tvärtom. Ty smak och ekonomi är som baken. För egen del undviker jag kött med nämnda E-nummer men dem som så önskar ska självfallet fortsatt få kunna köpa dessa oftast billigare produkter. Därmed kommer vi inte längre än så, du och jag. Smaklig spis. PS Och nej jag tänker inte ta reda på svaren på dina frågor. Det får du jobba med på egen hand. Lycka till DS
    Magnus. 2 dec 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Magnus. Även om Du inte vill prata mer, är jag tvärsäker på att Du kommer att titta hit ändå. För andra som läser kan jag tala om att maximalt 9% av det insprutade vattnet KAN stanna kvar i prudukten. Men då rör det sig om en perfekt tillagning. Hettar man upp råvaran för mycket (över 72- 73 grader) kommer även detta vatten att torka bort. Rätt så snabbt. Det här borde Magnus förstås veta, eftersom han är så initierad i vad E450-451 är. Men nu håller jag äntligen med Magnus. Det får vara nog nu.
    Frasse. 2 dec 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Till Magnus angående utsugeri (det var väl du som inte gillade personliga påhopp? Det gör inte vi heller, särskilt inte när de anonyma). Äkta vara är en ideell förening (org.nr. 802431-1279). En sådan får driva rörelse, men inte ta ut någon vinst. Vi som arbetar har från 2006 fram till nu inte tagit ut någon ersättning alls för vårt arbete, utan det är många, många timmar av ideellt arbete vi har utfört, bland annat med att bygga upp och driva sajten. Nu är vi fyra arbetande som delar på en normal heltidslön för att i någon mån kompensera bortfall av lön från våra vanliga arbeten. Vi är inte fler än fem medlemmar i föreningen, men vi har en mycket stor kontaktyta genom det sätt vi arbetar på. Det kan vara ett annat sätt att representera konsumenter på. Vi har byggt upp en märkning som vi som konsumenter själva velat ha. Det var det som var upprinnelsen till vår verksamhet. Därför har vi registrerat vårt varumärke som vi är stolta över. Det är inte aktuellt att sälja det, som du antyder.
    Anna Karin, Äkta vara. 2 dec 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Frasse: 10 poäng till dig, för visst är jag tillbaka alltid. Bevisligen. Anna-Karin: Personliga påhopp kan väl knappast likställas med kritik som framförs mot en organisation, affärsrörelse eller förening som inte öppet redovisar vad det kostar att få en vara godkänd som ”Äkta”. En kostnad som självfallet, i slutändan, betalas av oss konsumenter. Sedan får du ursäkta men mycket av det andra som du påstår stämmer ju faktiskt inte alls med den fakta kring er förening som man hittar här:http://www.ratsit.se/802431127900001-Akta_Vara_Sverige_ideell_forening_med_firma_Akta_Vara_Sverige Smaklig Spis!
    Magnus. 3 dec 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Äkta vara, jag hoppas ni orkar fortsätta. Med eller utan licenspengar och annat. Andra ideella organisationer med märkningar av olika slag säljer sina märkningar, varför skulle inte ni sälja era. Tyvärr tar varken andra ideella organisationer eller Livsmedelsverket konsumenternas parti. Det gör ni.
    Maria. 3 dec 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Citat från Livsmedelsverket "Det är upp till livsmedelsindustrin att ta reda på effekterna av tillsatser". Livsmedelsverket är en statlig institution som faktiskt lyder under de politiker som röstats fram, och i förlängningen den svenska befolkningnen. Sorligt agerande av vår myndighet...
    Benny. 22 dec 2009 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!