Laktosfritt – onödigt för många

Nyheter. 18 jun 2014.
Utbudet och försäljningen av laktosfria produkter har exploderat sedan millennieskiftet, trots att andelen laktosintoleranta svenskar är relativt blygsam. Samtidigt kan produkterna vara uppåt dubbelt så dyra, enligt magasinet Hunger.

"Laktosbluffen" heter den granskande artikeln i senaste numret av matmagasinet Hunger. I Sverige är det endast mellan tre och fem procent av befolkningen som lider av detta. Trots det säljs det omkring 32 miljoner liter laktosfri mjölk om året till svenskarna, vilket är snudd på lika mycket som försäljningen av ekologisk mjölk.

Orsaken är att många felaktigt får diagnosen laktosintolerant eller att de helt enkelt själva ställer den. De laktosfria produkterna har samtidigt marknadsförts brett med uttryck som "Lite nyttigare", "För en lättare magkänsla" eller som passande en "känslig mage", samtidigt som var tredje svensk lider av magproblem.

Dessutom kan omkring 90 procent av de som diagnostiserats med laktosintolerans faktiskt äta eller dricka relativt stora mängder vanliga mjölkprodukter utan att känna några som helst besvär,enligt Hunger. Enligt Livsmedelsverket går upp till fem gram laktos bra, medan EU:s livsmedelsmyndighet anger tolv gram.

Och här kommer man i artikeln till en intressant insikt. De flesta vuxna får inte i sig särskilt mycket laktos och de flesta mejeriprodukter, utöver mjölk, innehåller dessutom naturligt relativt lite laktos.

– Smör, yoghurt, fil, grädde och ost är helt värdelösa som laktosfria produkter. De vanliga mejerivarorna innehåller nämligen i sig så lite laktos. Är du laktosintolerant  och ska få obehag av att vanlig grädde måste du dricka en hel förpackning med tre deciliter, säger Lena Grahnquist, överläkare och sektionschef vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, i artikeln.

Och utanför Sverige känner man också väl till detta, eftersom omkring 70 procent av alla människor är laktosintoleranta. Men de flesta har ändå inget behov av laktosfria produkter, eftersom de istället har anpassat sin konsumtion.

– Fransmännen dricker café au lait och italienarna har béchamelsås i sin lasagne, säger Lena Grahnquist. De äter ost, de äter yoghurt. De konsumerar alltså mjölkprodukter, men i små mängder.

23 kommentarer

RSS

Annons:

482x110_aktavara_juica

  • Ja, folk använder laktosfria produkter i onödan men det har knappast med företagens reklam att göra. De flesta fallen handlar helt och hållet om självdiagnoser. Tänk själv: Skulle någon branch våga ta chansen att sälja några nischprodukter och samtidigt demonisera alla sina vanliga?
    Rickard. 18 jun 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • @Rickard: Med tanke på att det är precis vad "livsmedel"sindustrin gjort i snart 30 års tid med diverse "light-alternativ" är svaret tveklöst "ja!".
    BP. 18 jun 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • jag tål verkligen inte laktos ( ursprunget från ett annat land) och får höra detta hela tiden..alla kan dricka mjölk...du bara inbillar dig...blir verkligen sjuk om jag får i mig laktos...det finns verkligen folk som inte klarar av laktos !!!!
    Kristiina. 18 jun 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Håller fullständigt med Kristiina - känns som ett påhopp på oss som verkligen inte tål laktos! Är diagnostiserad genetisk laktosintolerans (har ursprung i sydöstra Europa) och blir riktigt sjuk av en latte gjord på "vanlig" mjölk. Inte ens lagrad hårdost funkar. Ber att få slippa bli bortviftad på detta okänsliga, och djupt okunniga, sätt... Tack för ordet
    Karin. 18 jun 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hej Karin och Kristiina! Vi vill verkligen inte hoppa på er och ber om ursäkt om ni känner så. Artikeln, som bygger på en i magasinet Hunger, handlar om att många köper laktosfria produkter i onödan, men ni verkar inte tillhöra dem. Att det finns de som verkligen inte tål någon laktos hoppas jag framgår i artikeln. Mvh Ivar, Äkta vara
    Ivar, Äkta vara. 18 jun 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Förtydligade förresten rubriken något.
    Ivar, Äkta vara. 18 jun 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • BP: Jag anser inte att det är livsmedelsindustrin som har satt igång vare sig lighthetsen eller "antilaktostrenden". Light eldades på av SLV för att det skulle vara bra för folkhälsan, folk ville köpa det och företagen tog fram produkter. Jag tror att laktosfritt snarare har eldats på av "hälsogurus"/bloggare som tycker mycket om vet lite. Självklart ska man, som företag (och särskillt som mejeriförening) vara där med lösningen så att bönderna kan få betalt för sin mjölk. Att ens anklaga ett mejeriföretag för att försöka tjäna pengar på sina produkter är en käftsmäll i var bondes ansikte. Mjölken är för billig och det är bara bra att folk är villiga att betala mer, även om de (flesta) i grunden inte behöver laktosfritt. Som kontrast till priset på laktosfria produkter kan man ta alternativen, alltså sojamjölk, mandelmjölk och liknande. De är ju inte överbilliga de heller.
    Rickard. 19 jun 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hört för några år sedan: Vissa som åt mycket fibrer när det var på tapeten för några år sedan kopplade (felaktigt) ihop de gaser som bildas vid den dieten med laktosintollerans. Hur sant detta är vet jag inte men det kan ligga något i det.
    Rickard. 19 jun 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Livet har blivit otroligt mkt enklare för oss som verkligen är laktosintoleranta tack vare alla laktosfria produkter som finns. Priserna på många dessa produkter kan man däremot ifrågasätta!
    Kristina. 19 jun 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hört för några år sedan: Vissa som åt mycket fibrer när det var på tapeten för några år sedan kopplade (felaktigt) ihop de gaser som bildas vid den dieten med laktosintollerans. Hur sant detta är vet jag inte men det kan ligga något i det.
    Rickard. 19 jun 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Kristina: Priserna är högre men troligtvis ganska rätt skulle jag säga, det är konkurrens med flera mejeriföretag och i vissa fall även ICA/COOP/Garant (egna märkesvaror (EMV)). Ett enzym som laktas är inte billigt att tillverka även om det troligtvis inte behövs läkemedelsstandard på processen. Dessutom tillkommer små tillverkningsserier vilket höjer kostnaden.
    Rickard. 19 jun 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det är dessa light-produkter som är svårast för oss som inte tål laktos. Först hettar man upp mjölken och förstör alla nyttiga bakterier, sedan homogeniserar man det för att förstöra hela strukturen på molekyler och sist tar man även det skyddande fettet. I stället för att använda naturlig råvara måttligt. Det dummaste av allt är att de goda bakterier som man har förstört i mjölken köper man sedan dyrt i form av piller för att hålla sin tarmflora i balans. Det är bara att den naturliga råvaran inte går att köpa av oss vanliga konsumenter. I så fall måste man känna en mjölkproducent eller äga en egen ko. Jag har testat att dricka en mindre mängd obehandlad komjölk och blev inte sjuk. Kan man inte ändra dessa idiotiska regler så att man skulle kunna köpa en naturlig kontrollerad komjölk som innehåller allt det goda som redan finns där?
    Solei. 19 jun 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Att laktosintolleransen ökat så enormt kan också bero på ökad konsumtion av gluten som skadar insidan av tarmen och därmed att man inte klarar av laktosen. Har läst om dom som slutat med gluten i maten kunnat börja om med vanlig mjölk igen.
    Mejja. 25 jun 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ehm... för mig som har 2 laktosintoleranta barn och en laktosintolerant make har livet blivit betydligt enklare. Mina barn drar i sig 10-12 liter mjölk i veckan. Plus att jag inte behöver fundera så mycket på konsekvenser (pruttar som luktar senapsgas och magont för barnen) om jag använder laktosfritt. Priset, däremot kunde vara lägre.
    Kajsa. 25 jun 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Skriver man följande: "Är du laktosintolerant  och ska få obehag av att vanlig grädde måste du dricka en hel förpackning med tre deciliter, säger Lena Grahnquist, överläkare och sektionschef vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, i artikeln." Kan jag inget annat än tvivla på den läkares kompetens överhuvudtaget!!! Är man laktosintolerant så kan man förhoppningsvis tåla små mängder laktos, men absolut inte 3 dl grädde. Tål man laktosmängden från 3 dl grädde så är man INTE laktosintolerant! Det borde även ni på den här redaktionen veta, eller åtminstånde ifrågasätta artikelns trovärdighet. Bara att hon är överläkare behöver inte betyda att hon kan allt!!!
    monika. 25 jun 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ja så är det 3dl grädde o du får bo på muggen om du är laktosintolerant
    Kerstin. 25 jun 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Varför kan inte alla gå över till laktosfritt. Detta blir då en standard. Vill man ha inte laktosfria produkter kan man köpa dessa till ett något högre pris då dessa produkter tillverkas i små serier.
    Conny. 30 jun 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Smart, kommunistisk tanke! Alla får betala några procent extra för att en minoritet av alla mjölkdrickare ska inte vill lägga ut lite extra. Annars kan ju de laktosintoleranta, på riktigt och på låtsas, äta laktosfritt eller mjölkfritt. Mejeriprodukter är för billiga redan som det är och jag skulle gärna se att priset på hela mejerihyllan höjs för att lantbruket ska få några extra tusenlappar. I övrigt kan jag tänka mig att man inte behöver vara laktosintolerant för att bli dålig i magen av 3 dl grädde. Jag tror att hela meningen var felformulerad av läkaren från början.
    Rickard. 30 jun 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det är väl uppenbart varför försäljningen av laktosfria produkter är större än andelen laktosintoleranta i befolkningen: spridningseffekten. Om en i familjen inte tål laktos så måste all mat till familjen lagas på laktosfria alternativ.
    V.B.. 1 jul 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ingen laktosintolerant i England? http://louisekonsumentkoll.se/ingen-laktosintolerans-i-england/
    Louise . 23 jul 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det är ju det hon säger. Att du INTE tål 3 dl grädde som laktosintolerant. Att misskreditera läkare är för övrigt riktigt intelligensbefriat. Hon kan mer än du i ämnet. Och alla andra ämnen som rör kroppen. Löjligt att påstå annat.
    Tommy Wahlkvist. 16 dec 2018 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag tycker att det är kränkande att man säger att det jag mest lider av är påhittad, min ont i magen och diarré är absolut inte påhittat inte heller den magnyp jag få efter lite laktos i min kost... för alldeles många människor är något som många bagatelliserar inte nåt att göra narr av. Jag har inte diagnostiserad mig själv.
    Cci. 10 jul 2019 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Intressant! Jag lider av IBS och har börjat äta mer laktosfria produkter, men nu experimenterar jag för att se vad med laktos jag kan äta eller inte. Jag förstår inte varför de som verkligen är laktosintoleranta tycker att artikeln är ett problem. Det står väldigt tydligt att folk som inte är intoleranta äter laktosfritt i onödan. Det står också att det handlar om olika nivåer. Har du en diagnos skall du följa den, och då äter du inte laktosfritt i onödan. :)
    JoMo. 3 feb 2020 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!