''Den här tårtan kunde ni fått behålla Ica''

Nyheter. 15 okt 2014.

Ica Maxis födelsedagstårta innehöll hela 50 ingredienser, varav närmare hälften tillsatser.


Operalängd mindre[Ica Maxi Karlstad]
En liknande längd som denna, fast i en annan färg och från en annan butik, fick Ekopappan i födelsedagspresent. Foto: Ica Maxi.

När bloggaren Ekopappan fyllde år fick han som en födelsedagsgåva en kupong på en tårta som en gåva från den lokala Ica Maxi-butiken. Han hämtade den i butiken, men tårtan blev aldrig uppäten.


"Av olika anledningar blev inte tårtan uppäten. Normalt sett avskyr jag att slänga mat, men i det här fallet känns det nästan skönt. När jag sköljde ur förpackningen fick jag nämligen syn på listan över ingredienser…", skriver han i sin blogg.


Ingrediensförteckningen på denna längd är nämligen väldigt lång och dessutom väldigt tråkig. Hela 22 av de 50 ingredienserna är nämligen tillsatser. Med störst text står dock allergiinformationen "innehåller mandel".


"'INNEHÅLLER MANDEL', ja och en massa skräp. Helt sjukt! Den här tårtan kunde ni fått behålla ICA", skriver Ekopappan.


Obs! Det är inte tårtan på bilden som är med i artikeln, men en liknande sådan i gult och blått.


FAKTA: Ica Maxis OperalängdIngredienser (som de står på förpackningen): Sockerkaka (vetemjöl, socker, ägg, vatten, vetestärkelse, fuktighetsbevarande medel E422, konserveringmedel E281, E202, modifierad stärkelse, emulgeringsmedel E471, E475, bakpulver E450, E500, invertsocker, skummjölkspulver, salt, färgämne E160a, sötningsmedel E420, arom, majsstärkelse, stabiliseringsmedel E415), vaniljkräm (vatten, socker, kärnmjölkspulver, vegetabiliskt fett, modifierad stärkelse E1442, konserveringsmedel E202, salt, arom, färgämne E160a, E101), grädde, blå marsipan (socker, mandel, glykos, sorbitol E420, invertlösning, konserveringsmedel E202, färgämne (E131, E120)), gul marsipan (socker, mandel, glykos, sorbitol E420, invertlösning, konserveringsmedel E202, färgämne E160a), florsocker (socker, majsstärkelse, vegetabiliskt fett).

16 kommentarer

RSS

Annons:

Änga gård annons 482 ny

  • Vi hade lite andra värderingar och en annan uppfostran i min barndom och de mesta sitter kvar i ryggmärgen. En av sakerna som jag fick lära mig tidigt, var att man skulle inte syna presenter så noga och man skulle aldrig öppet kritisera presenter, utan man skulle tacka och ta mot, vad man än tyckte om den. Ekopappan har nog inte fått samma slags uppfostran, men det är väl olika med det också.
    Ari Henrik Pistol. 15 okt 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Men han skriver ju att han inte vill slänga mat? Och eftersom det inte var mat det var fråga om, utan tillsatsspäckad tårta så finns ju inget problem, eller? :) Bra gjort ekopappan, men det vore bra om även ICA MAxi fick veta detta :)
    Kerstin . 15 okt 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag har oxå fått sådana i presenter, men jag har aldrig hämtat ut dem. Det gäller även andra gåvor ifrån ICA som kommer ibland. Är det inte i mina ögon justa varor så är det tack men nej tack.
    Susanne. 15 okt 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Bra gjort! Men betänk att det finns många som betalar för sådant skräp!
    Margareta Kellner Solli. 15 okt 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Får det till 21 st E-ämnen varav E420 förekommer 3ggr, således 19 tillsatser inte 22. Hade nog skippat den tårtan men rätt ska vara rätt.
    Janne Larsson . 15 okt 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det är ju inte tillsatserna som är sjuka, inte heller att den kan behålla alla sina egenskaper så länge som den gör. Detta är i det närmsta ett mirakel. Det är samhället som är konstigt. Jag gillar sådana tårtor och är inte rädd för tillsatser men någonstans har hantverket i branschen fått vika för ekonomin
    Rickard. 16 okt 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag får det till 14 tillsatser - E160a förekommer tre gånger, likaså E420. E202 förekommer fyra gånger. Många tillsatser är naturliga men måste ha E-nummer för att förenkla, dock tycker jag ändå det är märkligt att det ska behövas så mycket kemi i en bakelse. Vi vet varför - livslängden på butikshyllan måste vara lång, men också för att en del naturliga ingredienser minskas i mängd och då måste man förstärka smak/textur/färg på de som finns kvar. Varför inte minska produktionen, ha kortare livslängd på hylla och helt enkelt anpassa produktionen till efterfrågan? Något som det talas mindre om är ju det enorma svinnet i form av kasserade matvaror.
    Manne Bsoul. 16 okt 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hur många tillsatser och ingredienser som tårtan innehåller beror förstås på hur man räknar. Om man räknar en tillsats varje gång som den har tillsats, så blir det 22 (modifierad stärkelse är en tillsats även om den är undantagen kravet på att skriva ut E-nummer eller namn på tillsatsen, modifierad stärkelse är endast ett samlingsnamn för ett antal olika tillsatser) samtidigt som antalet ingredienser blir 50. Räknar man bort alla gånger som en ingrediens, exempelvis E160a eller socker ,omnämns igen blir det förstås både färre tillsatser och totalt antal ingredienser, närmare bestämt 14 eller 15 tillsatser och 30 eller 31 ingredienser. Alltså är ännu närmare hälften av ingredienserna är i så fall tillsatser. Sättet att räkna medför dock en hel del problem. Ska vegetabiliskt fett, som förekommer två gånger, verkligen räknas som en ingrediens, trots att det kan vara rapsolja i ena fallet och palmolja i det andra? Är invertsocker och invertlösning samma sak? Ska sorbitol/E420 räknas bara en gång, trots att det i sockerkaksbotten används som sötningsmedel och i marsipanen troligen som konsistensgivare? Ska arom bara räkans en gång trots att det med största sannolikhet rörs sig om olika aromer? Det är bara några exempel på problem. Det enklaste och mest objektivaste sättet att räkna dem är därför att räkna varje förekomst. Man ska dock,vara noga med att inte skriva "X antal olika tillsatser", vilket vi också har varit. Mvh Ivar, Äkta vara
    Ivar, Äkta vara. 16 okt 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Samtidigt är det ingen hälsofara att äta tillsatserna och det är snarare sockerarterna som man blir sjuk av.
    Rickard. 16 okt 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Trött på er dubbelmoral ni allihopa men också ni som skapat denna sida. Ni håller på och räknar ingredienser och så länge det inte är e-nr d blir ni glada som små barn. Och är det ekologiskt, ja då hurrar ni. Två saker har ni missat. Problem 1: Det ena är vasslepulver som ju är en naturlig ingrediens. För den delen är ju bajs också naturligt(ursäkta ordvalet). Denna förbannade vasslepulver finns i snart varje produkt i butikshyllan och ingen reagerar på det. Används som fyllningsmedel i allt från choklad till glass och annan mat. Vasslepulver är en restprodukt när vätskan(ostlöpe) från fryst djurmage från kalv eller gris blandas med mjölk och pressas till ost. Klumpen blir ost och resten som rinner blir vassle. Istället för att ostfabriken ska kasta den vätskan så torkar de den och kallar den för vasslepulver. Och ger den i princip gratis till fabrikerna som fyller våra matprodukter med. Titta på gb.s glassar och marabou choklad så ser ni att nästan alla deras produkter innehåller vasslepulver. Även vissa av ica maxis bakelser innehåller det. Problem 2: Ekologiska produkter i alla ära, men vet ni vad fabriken använder för gödsel när de inte får använda konstgödsel? Benmjöl, blodmjöl, avföring, animaliskt gödsel gjord på djurklövar som oftast kan innehålla mjältbrand som är direkt livsfarligt. Senast stoppades massa säckar med animaliskt djurfoder för ekologiska bruk innehållande massa mjältbrand. Stackars vegetarianer som äter ekologiskt säger jag.
    Kalle. 16 okt 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det handlar inte om dubbelmoral utan att vi som konsumenter skall vara medvetna om vad man stoppar i sig. Tack Äkta Vara för ni finns och alla vi som tänker på vad man stoppar i sig. Inte bara idag utan att kan göra avtryck för kommande generationer. Vi skall vara rädda om vårat jordklot.
    Håkan. 16 okt 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det är väl enbart positivt att man kan använda vasslen till något och mejeriföreningarna får faktiskt lite betalt för den. Skulle de fortfarande vara tvugna att slänga det, vilket man en gång var, så skulle osten bli dyrare eftersom det redan är svårt att få betalt för ost. Vassle innehåller dessutom en massa näring så det är bra att det äts upp.
    Rickard. 17 okt 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Richard, mig veterligen finns det ingen forskning på att tillsatserna är ofarliga speciellt när det gäller cocktaileffekterna av dem, så att som du säger att de inte är någon hälsofara har du inget belägg för. Tillsatserna har kommit till för att producenterna ska kunna minska andelen riktiga råvaror – produkten blir billigare så och producenten tjänar mer pengar. Vi som föredrar 100% råvaror i vår mat kan inte förstå hur någon kan tycka att det är okey med substitut i form av kemikaliska inslag i olika produkter. Det är enkelt att laga mat/baka av enbart riktiga råvaror och det blir väldigt mycket godare än de tillsatsstinna varianterna som finns i butikerna.
    Bettan. 17 okt 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Varje e ämne för sug är kanske inte så farligt. Men det finns ingen forskning som visar Vad som händer när man blandar dom och hur det reagerar i kroppen!
    Mårre. 19 okt 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det fenomen som du pratar om, och som många här tror kan vara farligt är ungefär som att oroa sig för att äta vitkål med ostron. Mjölk med clementiner eller vad som helst. Klart man kan gömma sig bakom rädslor i onödan om man känner för det. Jag lagar den mesta av min mat själv men jag sprider inte någon tillsatsskräck för det.
    Rickard. 21 okt 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hur blir cocktail effekten av kolhydrater och protein? Har jag länge undrat över och är orolig som tusan för denna effekt. Väl talat Rickard.
    brommapappan@gmail.com. 25 okt 2014 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!