Så svenskt är julbordet
Nyheter. 8 dec 2014.
De flesta svenskar vill ha svenskt på julbordet. Men bortsett från köttet kommer hel del av ingredienserna från andra länder, visar en granskning i magasinet Hunger.
Det svenska säljer, och särskilt vid jul, vilket tillverkarna av julmaten inte är sena att utnyttja.
– Svenskar är aldrig så svenska som vid jul. 98 procent av oss äter julbord. Och julskinkan är ett måste. För de flesta, tre av fyra, ska det absolut vara en svensk skinka, sade Petra Blomberg, försäljningsdirektör på Scan, inför förra julen, enligt Hunger.
Men bortsett från det kött, vars svenskhet tillverkarna är snabba att lyfta fram på förpackningar och i marknadsföringen, innehåller produkterna också andra ingredienser, med ursprung i en rad olika länder.
I Scans "svenska köttbullar" är köttet mycket riktigt också svenskt, vilket framgår av förpackningen, men Hunger har i sin granskning också tittat på ursprunget för de övriga 12 ingredienserna. Att kryddor och kryddextrakt kommer från olika länder i Asien och Sydamerika är kanske ingen överraskning, eftersom de ofta inte växer här. Men i köttbullarna finns också skorpsmulor från Tyskland, lök och salt från Polen, rapsolja från Danmark och ägg från olika EU-länder.
Men det finns produkter med betydligt mindre svenskt innehåll bland de 12 julbordsklassiker som Hunger har undersökt:
- När Pågen bakar sina Saffransgifflar använder de ingredienser från hela 27 olika länder. Vegetabiliskt fett, aromer och en rad olika tillsatser kommer exempelvis från länder som Indonesien, Elfenbenskusten, Kina, Storbritannien, Burkina faso och Japan.
- Lecoras Grytdopp innehåller endast inhemskt vatten, medan ingredienser som gelatinpulver, jästextrakt, arom och maltodextrin alla har sitt ursprung på annat håll.
- Av de 18 komponenterna i Coops Senapssill kommer endast vattnet, konserveringsmedlet, sockret, senapsfröna och ibland rapsoljan från Sverige. Själva sillen är norsk, medan övriga ingredienser kommer från Danmark, Tyskland, Nederländerna och USA.
I flera fall, som med det smakextrakt som används vid tillverkningen av Apotekarnes julmust och kryddorna i Dufvenkrooks vinglögg, har tillverkaren dock inte velat tala om ursprungsländerna.
Ingrediensförteckningar för alla produkter, inklusive komponenternas ursprungsländer, finns i senaste numret av magasinet Hunger.