Risk med lång hållbarhet
Nyhetsarkiv 2010. 5 feb 2010.
I veckan drog Coop in ett stort parti på 4 000 kilo gravad och rökt lax med listeriasmitta. Förra året fick Scan göra detsamma med två partier smörgåsskinka. Listeriafallen är inte vanliga, men de har blivit fler, från ett 30-tal årligen till 73 fall förra året. Nu misstänks den överdrivet långa hållbarheten vara bakgrunden till problemet.
Livsmedelsindustrin och handeln har sakta men säkert försökt att förlänga hållbarheten på maten, även om de allt som oftast hänvisar till att konsumenterna kräver det. Gravad lax, som om du gravar den hemma inte håller längre än högst en vecka, har genom vacuumförpackning fått förlängd hållbarhet till fyra-fem veckor. Problemet är att den kalla och syrebefriade miljön inuti en sådan förpackning tar kål på många bakterier som skulle kunna konkurrera med listerian. Listeriabakterien, som lever gott i syrefri miljö och klarar kylskåp och till och med frys, får fritt spelrum och växa till sig.
Den generösa hållbarhetstiden för vacuumförpackad fisk där producenterna numera envisas med att ha fyra, fem veckor, är på tok för lång, säger listeriaforskaren Wilhelm Tham till Svenska Dagbladet.
Tio dagars hållbarhet borde vara max, anser han, men producenterna säger att det är omöjligt.
Inte bara producenterna utan också handeln verkar tycka att det är omöjligt att ha kortare bäst-före-datum.
– Det är svårt att hantera produkten om hållbarheten är kortare, den ska ju skickas ut i butikerna och hinna säljas, säger Lena Malm, som är Coops chef för produktsäkerhet till SvD. Hon anser att 28 dagars hållbarhet är en lagom livslängd. Trots att Coop nu tvingats dra tillbaka 4 000 kg lax.
Det är alltså den moderna livmedelskedjans behov som styr hur länge saker ska hålla på hyllan. Mer konserveringsmedel, eller avancerad förpackningsteknik är svaret. Frågan är om det är verkligen är konsumenterna som efterfrågat, åtta dagars hållbarhet på köttfärs, fem veckors hållbarhet på gravad lax eller över ett år på pepparkakor.
Visst, många konsumenter har efterfrågat billigare mat, men borde inte producenter och handlare ha ansvar nog att säga: ”Det går inte, vi vill inte tumma på kvalitén.”
Fakta: Bakterien är vanligt förekommande, men symtomgivande infektion hos människa är ovanligt. ”Med tanke på att de flesta av oss sannolikt fått i oss stora mängder Listeria genom åren utan att bli sjuka, bör bakterien kanske egentligen ses som förhållandevis ofarlig för de flesta av oss”, skriver Smittskyddsinstitutet. Listeriafallen är inte många i Sverige, men för vissa riskgrupper kan bakterien vara livshotande. En tredjedel av dem som insjuknade år 2008 dog. För gravida ökar risken för fosterskador eller fosterdöd.
Läs mer på Smittskyddsinstitutets sajt>>
Så här gravar du egen lax >>