Efter Äkta varas kritik: Ica tar bort "äkta"

Nyheter. 10 sep 2015.

Majonnäsmontage 5


Företaget tar bort det vilseledande uttrycket från sina förpackningar efter kritik från Äkta vara i säsongspremiären av Plus i Svt i kväll. Tidigare har även Coop tagit bort ”äkta”, medan Kavli och Findus har hittat på egna definitioner av vad det betyder.


Ica är det senaste i raden av företag som kryper till korset när det gäller användningen av uttrycket "äkta majonnäs". I likhet med Coop har man valt att helt ta bort uttrycket, medan Findus och Kavli försöker komma runt problemet med hemsnickrade definitioner.


– Vi vill inte använda begrepp som riskerar att vilseleda kunderna och därför tar vi bort benämningen, säger Anna Hedström, informatör på Ica, till Äkta vara.


– Det är ju ingen äkta majonnäs och det är därför positivt att de till sist lyssnar på oss konsumenter och ändrar namnet. Men de har en del kvar att jobba på när det gäller receptet, kommenterar Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson, som också medverkar i kvällens avsnitt av Plus.


Vad är äkta majonnäs?

Några regler för vad som får kallas för vare sig majonnäs eller "äkta majonnäs" finns inte. Däremot är "äkta" ett så kallat säljande uttryck, som enligt livsmedelslagstiftningen inte får användas hur som helst. Grundprincipen är att det ska undvikas, eftersom det får andra majonnäser att framstå som oäkta. Det får dock användas om det kan motiveras varför på själva förpackningen.


GRAFIK: Det här innehåller majonnäserna
Majonnäser sammanställning 241
Trots det har samtliga större majonnästillverkare under lång tid – och helt omotiverat – använt uttrycket på sina produkter.


Passiva myndigheter

– De har kunnat göra så här under många år utan att myndigheterna har gjort något åt saken, säger Björn Bernhardson, som berättar att föreningen själv, efter ett ovanligt snabbt ingripande från Livsmedelsverket, bytte namn på sin livsmedelsmärkning från "Äkta vara" till "Ä-märket" 2010.


Först 2013 agerade myndigheten mot någon av majonnästillverkarna och fick då Findus att lägga till följande text på sina burkar och tuber:


"Med 'äkta' menar vi att majonnäsen sedan lanseringen 1947 uppfyllt kraven på en oljebaserad fetthalt på minst 80 % som gällde under lång tid. I motsats till så kallad 'falsk' majonnäs som tillagades på t ex smör eller grädde."


En märklig förklaring, enligt Björn Bernhardson.


– Vad har den förklaringen för värde för dagens konsument? Har någon hört talas om en majonnäs som innehåller smör eller grädde? Snarare borde i så fall företagets egen lättmajonnäs kallas för falsk.


Falsk majonnäs

Inte heller Findus konkurrenter verkar hålla med om definitionen. Coops och Kavlis innehåller till exempel mindre än 80 procent fett och Kavli kom dessutom sedan själva med en egen text, efter att Äkta vara anmält dem till Eslövs kommun där tillverkningen sker:


"Med äkta majonnäs menar vi traditionellt recept med ägg och hög mängd olja."


I likhet med konkurrenterna innehåller den dock dessutom en rad tillsatser.


– Uppenbarligen tycker de därmed att ett ”traditionellt recept” får sin konsistens fejkad med två stabiliseringsmedel och sin färg från ett färgämne. Jag tror nog att de flesta konsumenter tycker att en traditionell majonnäs är något helt annat, i synnerhet en som dessutom kallar sig för "äkta", säger Björn Bernhardson.


Ska ta bort tillsatser

Förutom namnbytet ska Ica också göra förändringar i receptet.


– Vi jobbar kontinuerligt med att utveckla och förbättra våra produkter tillsammans med leverantörerna. En del är att se över och minska användningen av tillsatser. Ett arbete pågår också med att se över recepturen för vår majonnäs, säger Anna Hedström.


Om den nya majonnäsen kommer att vara helt utan tillsatser eller bara med färre kan hon i nuläget inte svara på, inte heller när förändringarna kommer att genomföras.


FAKTA: Säljande uttryckOm ett säljande uttryck används måste den som är ansvarig för livsmedelsinformationen kunna motivera användningen av uttrycket. Exempelvis på vilket sätt livsmedlets kvalitet är högre än den hos jämförbara produkter. Detta behöver förklaras i livsmedelsinformationen.

Livsmedelsverket avråder från användning av säljande uttryck om de inte förklaras i märkningen. Om förklaring saknas riskeras konsumenten att vilseledas. Det ska därför i direkt anslutning till det säljande uttrycket finnas en relevant förklaring som motiverar och förklarar vad som avses.


  • Traditionell/klassisk
  • Naturlig
  • Äkta
  • Ren
  • Färsk
  • Färskpressad
  • Lyx
Ur SLV:s vägledning om livsmedelsinformation


Ivar Nilsson


Plus sänds i kväll klockan 21 i Svt 1.

Läs mer:

RSS

Annons:

    Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
    Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!