Lamm i intensivproduktion

Nyhetsarkiv 2010. 19 mar 2010.
Lamm är ofta är valet för dem som vill äta kött och vill ha ett mer naturligt alternativ. Lamm, till skillnad från många grisar, nötdjur och kycklingar får gå ute och beta och växa till sig i lagom takt. I Sverige är lamm på grönbete själva sinnebilden för naturlig uppfödning.

Men – vart femte lamm växer upp inomhus i stallar och slaktas innan de får komma upp på grönbete. De föds upp på kraftfoder och är framavlade för att växa snabbt, på bara fyra vintermånader har de vuxit till slaktvikt mot normalt 6 månader för långsamväxande och utegående lamm.

Det berättar idag Svenska Dagbladet och Dagens Eko som i en gemensam granskning berättar hur Sverige som enda land har börjat föda upp lamm inomhus.

Vi äter många gånger mer lamm än vi vad vi gjorde för 10 år sedan. Dessutom vill vi gärna ha lammkött året runt. Hittills har det räckt att importera, främst från Nya Zeeland och Irland. För att möta importen har svenska lammuppfödare börjat med en intensivare ”broilerproduktion”

I andra länder får i princip alla lamm fortfarande gå ute året runt. Så är det även i de största producentländerna Anledningen till det är enkel:. Lamm är helt enkelt väldigt väl anpassade till ett liv utomhus, säger Doktor Cathy Dwyer vid Scottish Agricultural College, till Ekot/SvD. Hon är en av världens främsta forskare på lamm och fåruppfödning.

Uppfödning av lamm inomhus är något helt nytt, anser hon och är orolig för att det påverkar djurens hälsa.
Framför allt ökar riskerna för lungsjukdomar och infekterade klövar. Får kan dessutom bli stressade av att gå inne, vilket kan försvaga immunförsvaret och öka mottagligheten för sjukdomar.
De raser som avlats fram för att kunna växa fort är Dorper, Texel och Suffolk. Snabbväxande raser som används inomhus ger betydligt mer kött än gamla lantraser.

Lammproducenterna ger sin syn>>

6 kommentarer

RSS

Annons:

482x110_aktavara_juica

  • Har ni godkänt lammprodukter som ”äkta vara” från lamm som inte fått gå naturligt utomhus?
    Claes. 19 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det var en snabb kommentar. Äkta vara är ingen "ursprungs"-märkning, vilket framgår av våra kriterier.
    Anna Karin, Äkta vara. 19 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tack för det snabba svaret. Då tycker jag att ni vilseleder med er märkning ”äkta vara” då det för mig inte känns ett dugg ”äkta” med lammprodukter från lamm som inte fått gått ute.
    Claes. 19 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Som du ser i listan över godkända produkter högst upp på listan finns inga lammprodukter med. Kött som råvara ingår inte i de varugrupper vi bedömer över huvudtaget eftersom Äkta vara-märkningen handlar om sammansatta produkter. Charkuterivaror tittar vi på, men eftersom de oftast innehåller tillsatser kommer de sällan med på listan.
    Anna Karin, Äkta vara. 20 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det är väl ganska enkelt att välja bort, köp hela lamm direkt från gård.på hösten .
    Ann E. Thörnroth. 28 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det bästa sättet att välja bort är inte att "köpa hela lamm direkt från gård". Utan det är att låta bli att köpa kött överhuvudtaget! Jag är så less på alla som går och inbillar sig att kött skulle vara nyttigt bara för att djuren inte står inlåsta hela tiden. Men att äta kadaver är aldrig nyttigt. Allt kött är och förblir ohälsosam mat - även om djuren föds upp "ekologiskt". Men verklig hälsa är mer än kroppsligt välbefinnande. Långt viktigare är att vara solidarisk med dem som vi delar vårt jordeliv med. Den som tänker solidariskt avstår från att äta kött för att inte bidra till andras lidande och död.
    Johan. 21 apr 2010 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!