Industrin kan ha påverkat EFSA:s beslut
Nyheter. 2 feb 2016.
Kan man lita på EFSA? Matens pris i P1 avslöjar att industrifinansierad forskning och panelmedlemmar med kopplingar till livsmedelsföretag kan ha påverkat slutsatsen att det inte finns någon koppling mellan socker och övervikt.
2010 granskade den europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA sockrets inverkan på hälsan. En expertpanel granskade den forskning som fanns och kom bland annat fram till att det inte fanns några vetenskapliga belägg för kopplingen mellan en hög sockerkonsumtion och viktuppgång.
Men enligt radioprogrammet Matens pris kan denna slutsats ha påverkats av socker-, läsk- och godisindustrin. När det gäller frågan om socker och övervikt grundar sig beslutet på fem vetenskapliga rapporter, varav endast en är oberoende finansierad. Två hade den europeiska sockerindustrins branschorganisation European Sugar Industries som huvudfinansiär, en medfinansierades av godistillverkaren M&M Mars och ytterligare en betalades av de amerikanska läsktillverkarnas lobbyorganisation American Beverage Association.
Dessutom har programmet hittat kopplingar till företag som säljer socker eller andra sötade produkter hos 8 av 21 medlemmar i den ansvariga expertpanelen.
I ett skriftligt uttalande kommenterar EFSA att inget av detta har påverkat beslutet. Flera experter är dock kritiska både till slutsatsen, som går stick i stäv med den som WHO kommit fram till baserat på samma underlag, och det faktum att finansieringen och kopplingarna till industrin visst spelar roll för resultatet.
Maria Bes Rastrollo, professor på Navarras universitet i Spanien, har forskat på detta och menar att det är fem gånger högre sannolikhet att forskare som finansierats av sockerindustrin kommer fram till att socker inte påverkar vikten.
I Sverige har vi för övrigt haft nationella kostråd om att begränsa sockerintaget sedan 1980-talet.
Lyssna på eller läs hela Matens pris granskning här >>