När Dafgårds gör färdigmat för dagligvaruhandeln är tillsatserna numera få. Men när de lagar mat som säljs till storkök kan en enda sås innehålla hela sju tillsatser.
Lena Fröbergs föräldrar bor på ett äldreboende utanför Härnösand. I februari bytte det ägare och med den även maten. Numera tillverkas den av färdigmatsjätten Dafgårds och levereras färdig att värmas i äldreboendets kök.
– Jag har fått bilder via MMS av mat som serveras på boendet. Det gör mig bedrövad, säger hon till Äkta vara.
En örtagårdsstek innehåller exempelvis fem tillsatser medan en bacon- och kaprissås innehåller hela sju stycken (eller åtta om man räknar karamelliserat socker som färgämne). Sätter man ihop flera sådana komponenter till en färdig rätt blir tillsatserna snabbt riktigt många.
Dafgårds tillsatssanerade
För knappt tio år sedan innehöll mycket av Dafgårds mat mängder av tillsatser, vilket avslöjades i Mats-Eric Nilssons bok "Den hemlige kocken". "Jennys kåldolmar" innehöll till exempel över 50 olika ingredienser, varav många tillsatser. Men efter att rätten hamnat på omslaget till boken valde företaget att ta till sig av kritiken och börja göra om sin mat.
Onödiga tillsatser togs bort och i dag har exempelvis antalet ingredienser i kåldolmarna halverats och endast två tillsatser återstår: färgämnet sockerkulör och förtjockningsmedlet modifierad vetestärkelse. Och ungefär likadant ser det ut i de flesta av företagets färdigrätter som säljs i butik.
En annan femma är det alltså med maten som de lagar åt restauranger och andra storkök, trots policyn.
– Vår övergripande målsättning är fortfarande att minimera antalet tillsatser i all mat vi lagar, säger Dafgårds presskontakt Ola Larsson till Äkta vara.
Att en enda sås ändå kan innehålla sju tillsatser menar han beror på att de till stor del redan finns i de komponenter som de själva köper in. Baconet innehåller två konserveringsmedel och kaprisen ett, men den stora boven är det röda vinet, som innehåller både E220, E224 och E300.
– Det här är en råvara som vi idag inte är nöjda med och målet är att byta till ett rödvin utan tillsatser.
Ingredienser de aldrig skulle använda
Lena Fröberg är inte nöjd med maten överhuvudtaget.
– Det sista boendet för våra föräldrar ska inte innebära att de tvingas äta mat med ingredienser som de aldrig själva skulle använda vid matlagning och som dessutom är hälsofarlig, säger hon.
– De tillsatser som vi använder är godkända livsmedelstillsatser och de som vi använder i dag har en viktig funktion att fylla. Exempelvis ur produktsäkerhetsperspektiv eller för att en produkt ska klara kylning och uppvärmning, utan att skära sig, menar dock Ola Larsson.
Ivar Nilsson