Kunder känner sig lurade

Nyhetsarkiv 2010. 12 apr 2010.
Två av fem konsumenter känner sig lurade ofta eller ibland när de handlar mat. Det visar undersökningar som gjorts på uppdrag av Livsmedelsverket. Oriktig märkning och bilder på förpackningar upplevs som vilseledande
Att ingrediensförteckningen är mycket eller ganska viktig tycker nästan alla tillfrågade. 86 procent uppger att de läser den ofta eller ibland. Men liten och krånglig text, tillsatser, tvetydiga prisuppgifter, datummärkning och kvalitet är saker som bidrar till att konsumenter känner sig lurade. De allra flesta vill också veta mängden av den karaktärsgivande råvaran i en produkt.

– Konsumenterna ska inte bli vilseledda och mycket av det som de intervjuade tar upp finns det redan regler för. Företagen måste följa reglerna och lyssna på konsumenternas önskemål och myndigheternas kontroll måste bli striktare. Samtidigt måste vi på Livsmedelsverket se över hur vi på bästa sätt kan hjälpa företagen att göra rätt så att konsumenterna känner att de kan göra sina val på riktiga grunder, säger enhetschef Jan Sjögren. 


De tillfrågade vill gärna ha mer information på matvarorna. Hela 93 procent vill veta var en vara är tillverkad, 81 procent vill veta vem som har tillverkat den och 76 procent vill veta hur den är tillverkad.

Dålig konkurrens
Många konsumenter vill handla varor med kvalitet, men den kan vara svår att bedöma.
Professor Solveig Wikström har lett arbetet med studierna. Hon tycker att konsumenternas ori inte riktigt har tagits på allvar av livsmedelsbranschen. Den svaga konkurrensen inom livsmedelsbranchen med några få stora kedjor, bidrar till problemen.
– Livsmedelsindustrin och handeln måste samarbeta bättre och ta hjälp av berörda myndigheter. Man måste gå samman och fokusera på det som är i konsumentens intresse, säger hon till Dagens Nyheter.

Agneta Dreber, vd för Livsmedelsföretagen, LI, känner inte igen sig i studien.
– Våra mätningar visar på ett högt förtroende för mat och dryck som säljs i Sverige, säger hon till DN, Sedan ska vi förstås vara lyhörda för vad konsumenterna tycker.
 
Redlighet nytt fokus
I livsmedelskontrollen ingår att kontrollera redligheten, det vill säga konsumenten inte blir vilseledd.  Livsmedelsverket har länge fokuserat, efter krav från politikerna, på att kontrollera livsmedelshygien och diskussionen om redlighet har fått stå tillbaka. Efter de senaste årens debatt om tillsatser och matfusk har redligheten blivit ett mer prioriterat område för inspektörerna.


– Vi har bland annat tittat på märkning och innehåll av godkända GMO, märkning som vikt och volym, att produkter som försetts med ekologisk märkning är ekologiskt producerad och transfett i vissa produkter, berättar Jan Sjögren.

Livsmedelsverket ger särskilda kurser för kommunernas livsmedelsinspektörer om märkning.
– Allt för att höja medvetenheten både bland inspektörer och bland livsmedelsföretagare.

Blogg: Matdebatten gör nytta>>

15 kommentarer

RSS

Annons:

Änga gård annons 482 ny

  • Jag såg idag ost i butiken som hette "Hälsinge Greve" från Milko. Toppen tyckte jag för jag saknar verkligen Greven som Bollnäs mejeri gjorde. Mejeriet lades ner nyligen. Vid närmare koll visade det sig att osten kom från mejeriet i Kristianstad i Skåne (märkt 1074EG). Detta kallar jag fusk!!
    Rolf Löfgren. 8 maj 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Rolf: Och jag upptäckte att min falukorv inte alls är tillverkad i Falun. Fy fan vilket lurendrejeri säger jag bara.
    Mats. 10 maj 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • ...och jag kände mig lite besviken när tillverkaren till min falukorv skröt med att korven tillverkades i Falun - men att jag sen upptäckte att de använder bla danskt kött.
    Tim-Jan. 10 maj 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Min sjömansbiff är tydligen inte alls tillverkad av sjömän, jag är så jävla besviken av dessa lurendrejerier...
    Claes. 11 maj 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Claes, Du säker? Vad industrin tycker ska ingå i "kötthalt" verkar ju kunna vara lite allt möjligt utan att de ska behöva förtydliga vad det är, mer än att de själva tycker det är kött.
    Tim-Jan. 11 maj 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Fy för satan säger jag bara den Spendrups Pilsner som jag köpte visade sig inte alls vara tillverkad i Pilzen (Tjeckien). SKÄMMES!!!!
    Joakim. 12 maj 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Min Billy-bokhylla från IKEA var tydligen inte alls tillverkad av Billy. Snyft!
    Mary . 12 maj 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Och min Indiska currygryta var inte ett dugg tillverkad i Indien… *förkrossad*
    Sofia . 12 maj 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tim-Jan: Det här med köttmängd är en rad på förpackningen som inte är till så himla stor nytta för konsumenten. Många tror att hög köttmängd är det samma som hög kvalitet men det är långt ifrån sanningen. tex. så kan producenterna ha i fläskkött med upp till 30% fett och alltihop räknas som kött. Använder producenten ett magrare fläskkött säg 20% fett så får dom tillgodoräkna sig fett från tex. småfläsk eller späck och ta upp det som kött. Så den raden är det få som egentligen är bemyndigade att läsa. Den säger inte speciellt mycket om kvaliteten på charkvaran.
    Gustav Erikson. 14 maj 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Själv kände jag mig fullkomligt grundlurad efter att ha köpt produkter med skyltningen ”äkta vara”. Äkta för mig är det okonstlade, det som finns nära, är miljövänligt och naturligt. INGET av detta gäller för ”äkta vara”. Dessa livsmedel kan ha transporterats runt halva jordklotet, är tillverkade och processade i stora livsmedelsfabriker (kemindistri), är inte odlade på varken ett miljövänligt eller klimatsmart sätt och de animaliska produkterna kommer från djurfabriker där djuren har det för jävligt. Jag är lurad! ”Äkta” visade sig inte vara ett dugg ”äkta” utan vid en närmare granskning fullt av FUSK. Skämmes!
    Lotten Eriksson. 18 maj 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Du har absolut rätt i det du skriver, och man kan ju tycka att det vore en självklarhet för livsmedelsindustrin att leva upp till det. Vår mat borde ju kunna produceras på det viset kan man ju tycka, med eller utan märkning. Men det gör den ju inte. Och jag tror aldrig industrin kommer lyckas producera mat som uppfyller dina kriterier heller. Om du söker okonstlade, det som finns nära, är miljövänligt och naturligt så måste du nog välja bort dagligvaruhandeln helt och leta efter alternativen - de finns.
    Tim-Jan. 18 maj 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tim-Jan: Tro det eller ej men jag hittar oftast det jag söker i min välsorterade ICA-butik där de har kunnig personal som guidar mig rätt, utom ibland men då åker jag till www.gudagott.eu som är en kanonaffär.
    Lotten Eriksson. 19 maj 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Spännande, då måste jag fråga dig vad för animaliska produkter som kött, mejeriprodukter, fågel och ägg som du hittar på ICA och som du anser inte kommer från djurfabriker, utan från djur som lever ett bra liv?
    Tim-Jan. 19 maj 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tim-Jan: Hur mina personliga inköpslistor ser ut är orelevant. SÅ intressant är jag nämligen inte. Min ursprungliga kommentar handlade om fuskmärkningen ”Äkta vara” om vilseleder och lurar oss konsumenterna vilket jag ansåg vara en relevant kommentar på inlägget ”Kunder känner sig lurade”.
    Lotten Eriksson. 20 maj 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Men varför inte dela med dig om vilka ägg och kyckling producenter din kunniga personal i din välsorterade ICA-butik guidar dig till när du söker det som inte kommer från djurfabriker? Nu menar jag inte att det är fel i din kritik mot märkningen. Självfallet är det inte bra att konsumenter luras att tro att bra mat går att finna på stormarknader bara man hittar rätt märkning. Märkningen är ett feltänk, fel väg, ganska konstig och ingen lösning. Det positiv med märkning är att det får en del konsument att fundera på vad de köper och gett uppmärksamhet till ämnet.
    Tim-Jan. 20 maj 2010 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!