Allt är inte guld som glimmar
Nyheter. 4 nov 2016.
En medalj från svenska mästerskapen betyder nästan ingenting. När charkindustrin tävlar blir nämligen nästan alla vinnare. Av 750 produkter blev 600 medaljörer i årets tävling. Bara jätten Scan tilldelades hela 45 medaljer.
Om du ser en gyllene medalj från Chark-SM 2016 på en falukorv, så bör du känna till att denna ädla utmärkelse även får sitta på tio andra korvringar. Samt att ytterligare 22 falukorvar får bära medaljer av lägre valörer.
Vinst varje gång verkar nämligen vara konceptet bakom denna tävling, som nyligen avgjordes för nionde gången. Deltog gjorde 61 företag, från de allra största aktörerna till mindre familjeföretag, med sammanlagt cirka 750 charkuteriprodukter fördelade över 16 klasser.
En produkt i varje klass valdes ut som svenska mästare. Men samtidigt delades det också ut medaljer för guld-, silver- och bronskvalitet i varje klass. Inte bara till en produkt, utan till 80 procent av startfältet. Samtliga prisade tillverkare kan nu stoltsera med SM-medaljer på produktens förpackning och i sin marknadsföring.
150 höll för låg kvalitet
Bakom arrangemanget står forsknings- och konsultföretaget SP Food and Bioscience. Domarna utgörs enligt hemsidan av "representanter för charkindustrin och dess leverantörer samt från handeln, konsumentsidan och matskribenter", vilka framgår dock inte.
|
Produkterna bedöms utifrån utseende, konsistens, struktur och smak. Vid brister inom något av områdena ges poängavdrag. Alla produkter som inte får något avdrag får guldmedalj. De med enstaka avdrag får silver och de med flera avdrag får brons. Vid årets tävling bedömdes endast cirka 150 produkter hålla så låg kvalitet att de blev utan medalj. Vilka produkter det är har arrangören valt att hålla hemligt.
Reglerna avgör vinnaren
För varje klass specificeras vad som utgör hög kvalitet. Det här gäller enligt regelboken till exempel för köttbullar:
”En köttbulle av hög kvalitet ska ha en jämn, gyllenbrun färg och en fin, rund form när den är stekt. Smaken ska vara balanserad, rund och fyllig. Köttbullen ska ha en tydlig köttfärsstruktur, vara saftig och ha jämnt tuggmotstånd. Alla köttbullar i förpackningen ska vara av ungefär samma storlek.”
Hur reglerna är utformade avgör förstås vilka produkter som vinner. Den jämnt bruna färgen och runda formen borde rimligen premiera de bullar som har friterats över de som är stekta på vanligt vis. Och köttbullar av samma storlek är rimligen lättare att uppnå vid massproduktion än vid mer småskalig tillverkning. Det är kanske därför inte så konstigt att Mamma Scans massproducerade köttbullar blev utsedda till svensk mästare 2016. Mer tveksamt är dock om de verkligen är landet bästa.
– Det här är snarare en märkning som är förklädd till en tävling. Att nästan alla får medalj är vilseledande för konsumenten. Och dessutom kan man ifrågasätta kriterier som typiskt passar industritillverkade produkter, kommenterar Äkta varas ordförande Björn Bernhardson.
Ivar Nilsson
Lista över alla medaljörer >>