Studie: färgämne kan störa matsmältningen
Nyheter. 27 feb 2017.
Bild: CC0
Nanopartiklar i titandioxid, en vanlig tillsats i bland annat tuggummi och godis, kan påverka tarmens näringsupptag och skydd mot skadliga organismer, enligt en amerikansk studie.
Tunntarmens huvudsakliga uppgift är att ta upp näring från maten. Samtidigt ska den fungera som en barriär mot farliga bakterier. I en studie som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften NanoImpact har amerikanska forskare vid Binghamton University utsatt tunntarmsceller för nanopartiklar av titandioxid, som är tillåtna att använda i livsmedel.
Exponering under fyra timmars tid med motsvarande den mängd av ämnet som en måltid ger hade i princip ingen effekt, men när exponeringen ökades till fem dygn och motsvarande tre måltiders mängd blev effekten desto större.
De små utskott som finns på tarmluddscellerna – så kallade mikrovilli – minskade i antal. Det ledde till att tarmbarriärens skyddande egenskaper försvagades, samtidigt som ämnesomsättningen avtog och upptaget av vissa näringsämnen, i synnerhet järn, zink och fettsyror, försämrades.
Även enzymfunktionen påverkades negativt och signalerna för inflammation ökade.
"Titandioxid är en vanlig livsmedelstillsats, som vi har ätit mycket av under lång tid – oroa dig inte, det kommer inte att döda dig – men vi var intresserade av några av de mer subtila effekter som vi tycker att folk borde känna till, säger biomedicinforskaren Gretchen Mahler", en av studiens författare.
Nanopartiklar är mycket små partiklar med en diameter på mellan en och 100 nanometer. Inom EU finns ingen gräns för partikelstorleken i titandioxid. Enligt den europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA, som nyligen har granskat tillsatsen, kan partikelstorleken variera kraftigt och andelen nanopartiklar utgöra upp till 3,2 procent.
Ivar Nilsson
Pressmeddelande från Binghamton university >>
Länk till studien >>