Azofärger får varningstext

Nyhetsarkiv 2010. 17 jul 2010.
”Kan ha en negativ effekt på barns beteende och koncentration”. Den mycket ovanliga formuleringen kommer från och med nästa vecka att stå på livsmedel som innehåller vissa färgämnen.

De omtalade färgämnena, azofärgämnen och kinolingult har diskuterats länge och var tidigare förbjudna i Sverige. I samband med EU-inträdet tilläts färgerna igen. Men sedan den så kallade Southamptonstudien, som publicerades i ansedda tidskriften The Lancet, visade att de kunde orsaka överaktivitet och koncentrationssvårigheter hos barn. Efsa, EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet menade att det inte fanns tillräckliga bevis, men EU har ändå sänkt gränsen hur mycket som får användas för flera av ämnena efter tuffa förhandlingar med EU-parlamentet.

De nya märkningsreglerna gäller:
•    para-orange E 110
•    azorubin E 122
•    tartrazin E 102
•    allurarött E 129
•    nykockin E 124.
•    kinolingult E 104

Dessa får idag användas i nästan alla livsmedel som får färgas, det vill säga glass, godis, konditorivaror, desserter, sylt, frukt- och grönsaksberedningar, stenbitsrom, smaksättningspreparat, kosttillskott och läkemedel, samt drycker med undantag för saft som aldrig får färgas. Även räkor kan ibland vara färgade med bland annat para-organge även om det fördöms i fiskeribranschen.

Livsmedelsföretagarna och handeln har lovat självsanering. Men – när tidningen Råd och Rön gjorde en genomgång i butikshyllorna visade det sig att branschen hade glömt sina löften och de omdiskuterade färgämnena fanns i fler produkter än någonsin tidigare.

Men från och med den 20 juli kommer dessa att märkas med en varning så att var och en kan ta ställning. Livsmedel som släppts ut på marknaden eller märkts före den 20 juli får säljas till bäst före-dagen eller sista förbrukningsdag utan den särskilda märkningen, enligt Livsmedelsverket.

– Det är viktigt att konsumenterna får information om vad maten innehåller och denna märkning visar att det finns en osäkerhet om just dessa tillsatser. Den här typen av märkning är mycket ovanlig men det är en fråga som varit svår för alla inblandade parter, säger Evelyn Jansson Elfberg, avdelningsdirektör vid regelavdelningen, Livsmedelsverket.

Söktesultat för azofärger azofärgämnen Southampton

8 kommentarer

RSS

Annons:

Warbro malt annons

  • Det ska inte vara några varningstexter för azofärgämnen. Det ska vara förbud.
    Littlegem. 19 jul 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ni hänvisar till tidningen Råd och Röns kartläggning 2010. De skriver även följande: ”Jämfört med förra årets granskning har det ändå skett en påtaglig förbättring. Många tillverkare har storstädat bland färgämnena och bytt ut eller är på väg att byta ut de ifrågasatta färgerna mot andra. Till och med i stenbitsrommen är azofärgerna på väg bort, trots att tillverkarna länge hävdade att det inte gick. Coop, Willys och Ica byter under våren ut azofärgerna i sin stenbitsrom mot andra färgämnen…” Vad det gäller azofärgerna i godis stod Överskottsbolaget samt Daglivs för 74% av de funna godisartiklarna, av de totalt sex granskade butikerna. Vidare framgår det att ingen av produkterna med azofärgerna ingår i Icas eller Coops centrala sortiment. Läs här: http://www.radron.se/templates/Artikel____3099.aspx
    Anna Karlsson. 19 jul 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Bra rutet Anna! Dessutom är det sakfel i Råfdoch Röns artikel. E 104 räknas där in som en azofärg vilket den inte är. Den ska också varnas för men rätt ska vara rätt. Om man då kollar deras lista så är det mycket få produkter med azofärger- de flesta innehåller E 104. Ändå hamnar de under rubriken azofärger. Tyvärr gäller inte märkningsreglerna mediciner - både de receptbelagda och de receptrfria innehåller många gånger azofärger. Apoteket har inte gjort sitt jobb här!
    Christer. 20 jul 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det är väl bra med varningstexten, men jag förstår inte varför den bara gäller barn. Visst, det är oftast barn som köper/äter godis och glass men finns det studier att det gäller enbart barn och inte vuxna? Varför kan man inte istället skriva: ”Kan ha en negativ effekt på ditt beteende och din koncentration”? Barn och vuxna är inte så olika som vissa människor tror.
    Patrik. 22 jul 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Antar att det är fantastikt att livsmedelsindustrin är på väg att byta ut ett ämne i sina livsmedel som kan ha en negativ effekt på barns beteende. Kanske kan man tycka att den misstanken skulle ge ett omdelbart förbud, men man får väl se det otroliga i att de iallafall är "på väg att byta ut" ett konstgjort ämne i maten som kan vara skadligt - det är ju positivt och uppenbarligen inte en självklarhet. Ja, tänk, till och med i stenbitsrommen kommer Coop, Willys och ICA till slut att byta ut det färgämne som kan ha en negativ effekt på barns beteende. Och tänk vilken tur att det till slut gick att byta ut azofärgerna så att de slipper skriva ut varningstexten på sina produkter.
    Tim-Jan. 22 jul 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Går på blodtrycksmediciner. Köpte i dag Ramipril (Arrow Läkemedel AB Stockholm står som ombud). När jag öppnade asken var tabletterna knallblå. Läste på innehållsförteckniknen att tabletterna innehåller nykockin (E124) Varför måste man färga läkemedel - tänker lämna tillbaks tabletterna till apoteket på måndag Terowest 24 juli
    Tero. 24 jul 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tim-Jan: Hur vanligt är det att barn proppar i sig stenbitsrom apropå att du bittert skriver: "Ja, tänk, till och med i stenbitsrommen kommer Coop, Willys och ICA till slut att byta ut det färgämne som kan ha en negativ effekt på barns beteende." :)
    Anna. 27 jul 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Anna: nej, du har rätt, Coop, Willys och ICAs stenbitsrom är ju inget barn av förståliga skäl proppar i sig. Och nu i efterhand ska vi ju vara glad för det, då den kunnat ha en negativ effekt på barn. Inte bittert, tycker det är fantastiskt att producenter nu kan tänka sig att inte tillsätta azofärgämnen som kan vara skadliga i maten. Som sagt är det ju konstigt nog ingen självklarhet att välja bort att tillsätta skadliga ämnen,så uppskattar att de väljer att göra det.
    Tim-Jan. 27 jul 2010 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!