Mejeri minskar på tillsatserna

Nyhetsarkiv 2010. 19 aug 2010.
Skånemejerier har startat ett projekt för att få ned antalet tillsatser i sina produkter.
– Målsättningen är att Skånemejerier ska minska användningen ytterligare och ha så tillsatsfria innehållsförteckningar, som det bara är möjligt, skriver man i ett pressmeddelande. Företaget hänvisar till Mats-Eric Nilssons böcker Den hemlige kocken och Äkta vara och säger att man uppskattar hans initiativ.

Många mejeriprodukter är redan i dag utan tillsatser. Men bland fruktyoghurt och smaksatt fil är det mer regel än undantag att använda tillsatser och industriella ingredienser.

Företaget säger att man redan i dag har 19 tillsatsfria produkter i sortimentet smaksatt yoghurt och fil. Åtminstone enligt deras sätt att se. Pektin (E 440), citronsyra (E 330) och naturliga aromer ingår fortfarande, vilka inte alltid är så naturliga som det låter.

I de fullfeta syrade produkterna behövs inga tillsatser och de går att koka. Men, så fort man börjar minska fetthalten behöver produkterna stabiliseras. Skånemejerier vill byta ut den modifierade stärkelsen mot naturlig stärkelse, men kommer även i fortsättningen att använda karragenan (E 407), som utvinns ur rödalger, i sin fyra procentenheter magrare vispgrädde.

Arbetet pågår en bit in på nästa år. Som det visat sig när flera stora livsmedelsföretag gått igenom sina tillsatser, har det som en gång ansågs nödvändigt, gått att plocka bort ur receptet. Så vem vet: Det som anses nödvändigt idag, kan ses som onödigt i morgon?

7 kommentarer

RSS

Annons:

Warbro malt annons

  • Ett skönt steg i rätt riktning. Har också förstått att de - Skånemejerier - tänker ta täten även i arbetet med rensa upp i kossornas foderstat. Förhoppningsvis kan de snart slippa GMO foder från sydamerika. Way to go!!
    Pekka. 20 aug 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ett litet påpekande: Att det tillsätts karragenan i viss vispgrädde beror inte på fetthalten utan på hållbarhetstiden. Om grädde får stå så flyter fettet upp till ytan. I vanlig grädde är det inget problem, men med en hållbarhet på en månad eller mer så hinner det bli ett problem. Mer om saken kan läsas mot slutet av det här blogginlägget:: http://matmolekyler.taffel.se/2009/04/12/perfekt-vispad-gradde-hurda/
    Cathy. 20 aug 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Vispgrädde med hållbarhet över en månad? - Now there's your problem! Med all respekt för de som semestrar på månen.
    Mikael. 20 aug 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag håller med om att det är onödigt, men rätt ska vara rätt, jag gillar inte att se myter spridas. En gång i tiden tyckte jag det var bekvämt att kunna ha ett paket grädde tillhands i kylen när andan föll på. Grädde var ju ajabaja och skulle inte ätas för mycket eller för ofta, men helt ville jag inte avstå. Det är helt enkelt en avvägning man får göra. Vill man ha bekvämligheten av en färskvara med längre hållbarhet än normalt så får man acceptera de processer och tillsatser som krävs för att det ska fungera.
    Cathy. 23 aug 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Kul att ni (for a change) lyfter fram det stora positiva förändringsarbetet inom livsmedelsindustrin. Läs mer på http://livsmedelsbloggen.se
    Peter Wannding. 24 aug 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Roligt att Livsmedelsföretagarna hittat hit, och att också ni tycker att förändringsarbetet går i positiv riktning.
    Anna Karin, Äkta vara. 24 aug 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Grädde med lång hållbarhet är en onödig produkt som mejerier vill sälja på oss med ett lågt pris. Varför ska skånsk grädde med lång hållbarhet säljas i Dalarna?
    Bernt Östlund. 16 sep 2010 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!