Äkta vara når fler

Nyhetsarkiv 2010. 8 sep 2010.
Äkta vara-märkningen får ett nytt utseende och kommer att tryckas direkt på produkternas Ämärke
etiketter.  Samtidigt har föreningen Äkta vara anlitat certifieringsorganet Aranea som ska verifiera arbetet med märkningen.

Det nya märket Äkta vara, som är en service till de konsumenter som vill undvika tillsatser i maten, har på mindre än ett år etablerat sig på svensk livsmedelsmarknad. Äkta vara finns idag i 28 butiker från Trelleborg till Sundsvall och omfattar ett ständigt stigande antal matvaror, idag 423 produkter hos City Gross. Senare i höst finns märkningen även hos resten av butiksnätverket Den svenska matrebellen.

– En fantastisk utveckling, säger Björn Bernhardson, ordförande för Äkta vara Sverige som står bakom märkningen. Vi hade aldrig kunnat drömma om att på så kort tid få ett så stort genomslag för märket. Det finns uppenbarligen väldigt många konsumenter som liksom vi är trötta på matfusk och tillsatser och letar efter renare alternativ.

Men Äkta vara nöjer sig inte med dessa inledande framgångar. Föreningen tar nu nästa steg för att märkningen ska spridas till fler produkter och butiker. Och tanken är att Äkta vara-märket inte bara ska finnas på butikernas hyllkanter utan tryckas direkt på produkternas etiketter, som Krav och andra matmärkningar.
– Det finns ett stort intresse för detta bland branschens aktörer. Och det är ju mycket bättre för konsumenten att märket sitter på produkten och därmed följer med ända in i kylskåpet hemma, säger Björn Bernhardson.

Livsmedelsverket har tidigare riktat kritik mot märkets utformning eftersom man anser att texten "Äkta vara" kan vara vilseledande. Därför ändras märket nu till ett "Ä" med en förklarande tilläggstext.
– Vi håller inte med verket utan anser att det i våra kriterier tydligt framgår vad som menas med "äkta vara". Men vi kan inte fortsätta att stångas med dem på denna punkt och gör denna eftergift för att komma vidare, förklarar Björn Bernhardson.

Äkta vara har även fått kritik för att det saknas en oberoende granskning av föreningens märkningsbeslut. Vad gör ni åt det?
– Vi håller med om att detta är viktigt för märkets trovärdighet och har därför anlitat certifieringsorganet Aranea, som ska verifiera våra beslutsprocesser.

17 kommentarer

RSS

Annons:

482x110_aktavara_juica

  • Hur ”oberoende” blir Aranea Certifiering när de blir leverantör till föreningen Äkta vara Sverige? Det säger sig väl per automatik att man inte är allt för kritisk mot den som föder en. Det skrivs mycket om ”framgångar” men hur kan det vara en framgång när ICA, Coop och Axfood har sagt nej till ”äkta vara”. De tre tillsammans har ju mer än 90% av marknaden. Det är väl snarare på grund av detta fiasko som ni nu försöker få till en märkning direkt på produkten.
    Anna. 8 sep 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • @ Anna. Jag tycker istället att man får se märkningen Äkta Vara som en stor framgång. Resonerar du likadant kring ex. Krav som är en ekonomisk förening eller Svanen som är tillverkningsindustrins egna märkning? Och vari ligger förresten problemet och riskerna med att en förening står bakom märkningen Äkta Vara? Hur skulle detta utformas enligt ditt tycke?
    Lars. 9 sep 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Anna: Det var allvarlig kritik mot Aranea Certifiering, varför det låga förtroendet för dem?
    Tim-Jan. 9 sep 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tim-Jan och Jan: Det går inte att jämföra med Krav eller för den del Svanen då de tillämpar oberoende tredjepartscertifiering. Medan föreningen äkta vara sverige äger varumärket ”äkta vara”, tog fram kriterier för märkningen ”äkta vara”, godkände dessa kriterier, certifierar nu livsmedel som uppfyller kriterierna, för kunder som efterfrågar tjänsten och skickar därefter fakturan till kunden (idag Citygross). Aranea Certifiering verifierar det sistnämnda certifieringen och skickar fakturan till föreningen äkta vara sverige. Detta är INTE en oberoende tredjepartscertifiering.
    Anna. 9 sep 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Anna: Jag blev mest intressad av att du menar att Aranea Certifiering inte är allt för kritiska - bara de får betalt. Är det något du märkt på deras ceritfieringar eller är det bara att du tycker att det "säger sig väl per automatik" att det är så? Annars vore det intressant att veta i vad du märkt av att de inte är allt för kritiska mot dem som betalar?
    Tim-Jan. 10 sep 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Rim-Jan: Om inte du ser skillnad på den certifieringsprocess som jag ovan har beskrivit som äkta vara tillämpar och en tredjepartscertifiering som jag nu nedan kommer att beskriva finns inget ytterligare att diskutera: 1. En organisation tar fram en standard vari det finns kriterier som ska uppfyllas för att man ska få använda sig av deras märkning. Oftast görs detta tillsammans med utomstående expertis inom det aktuella området. 2. Standarden skickas till Swedac (swedac.se) för att där bli godkänd som en svensk internationell godkänd standard. 3. Swedac frågar certifieringsföretag om de är intresserade av att kunna utföra certifieringar utifrån standarden. 4. De certifieringsföretag som är intresserade får genomgå en stenhård kvalitetskontroll och om de uppfyller kraven blir de ackrediterade av Swedac. 5. De som vill ha märkningen på sin produkt skickar offertförfrågan till de certifieringsföretag som är ackrediterade av swedac. 6. En kvalitetssäkrad revisor som är specialist inom det aktuella området åker ut till förteget och gör en revision. 7. Beroende på resultatet av revisionen får de använda sig av märkningen eller inte. Varje år (oftast) görs revisionen om och om ed under året har tummat på kraven i standarden kan märkningen återkallas. Med andra har de som äger märkningen ingenting alls att göra med själva certifieringen. Och Swedac ser till att det är seriositet, kvalitet, kunskap och ett oberoende i både standard och själva certifieringsprocessen, vilket ger en hög trovärdighet åt märkningen. Den dag äkta vara jobbar med tredjepartscertifiering kommer sluta vara så j***a gnällig.
    Anna. 10 sep 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Härligt med ÄKTA VARA- märkningens utveckling. Nu när märkningen istället ska tryckas direkt på förpackningen, innebär det att märkningen sprids till alla butiker som tar in just den varan (ex.ICA)? Fantastiskt bra isåfall tycker jag.
    Annelie. 10 sep 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Anna: Ja, det var inte riktigt det jag frågade dig, utan varför Aranea Certifiering inte skulle vara allt för kritiska - bara de får betalt. Men antar då att det inte var just det företaget du menade utan företag i allmänhet, om de inte är under övervakning. Att företag aldrig kan ha någon egen kontroll eller ta något eget ansvar över t.ex. märkning av sin produkter då detta "per automatik" skulle leda till att man gynnar sig själva. Kanske har du rätt i det. Det var ju inte så länge sen det t.ex. var en polisanmälan mot danska kycklingfilér med för hög vattenhalt.
    Tim-Jan. 10 sep 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tim-Jon: Vad bra nu förstår vi varandra ? Certifieringsföretag blir av med sin ackreditering från Swedac (de får inte fortsätta med certifiering) om de börjar behandla sina kunder för snällt, vid tredjepartscertifiering. Det riskerar aldrig Araneacertifiering i detta fall, så det finns en uppenbar risk för jäv.
    Anna. 11 sep 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Anna: Att jag förstår dig är att ta i, men om ditt sätt att se på företag stämmer så är ju ett intyg på att en person klarat tex en hygienutbildning inte värt någonting? Jag kan ju inte avgöra om personen besitter kunskaperna på pappret eller om det bara är någon sniken utbildare som vill hålla en snygg och fin statistik på godkända till sin utbildning? Är det hållbart att inte lita på företag om de inte använder tredjeparts kontroller?
    Tim-Jan. 12 sep 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jippi! Jag läser alltid innehållsförteckningen innan jag köper något. Fast visst vore det skönt med Äkta vara-mäkrning så jag slipper att läsa. Jag anser att det är lika självklart att köpa Äkta vara-märkt som att köpa KRAV-märkt. Jag vill inte ha gifter i råvarorna och jag vill inte ha t.ex. kemiska tillsatser i färdiga produkten.
    Rebecka. 27 sep 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Den 8 september 2010 intervjuar ni er själva här ovan där ni bland annat förklarar att det är viktigt för märkets trovärdighet att det finns en oberoende granskning av föreningens märkningsbeslut och att ni av anledning av detta har anlitat certifieringsorganet Aranea (numera kiwa) som ska verifiera era beslutsprocesser (sista stycket). Nu efter sju månader är det säkert fler än jag som undrar: Hur många av beslutsprocesserna som resulterat i 524 varor med äktavara-märket och 2 med Äh-märket har verifierats av Aranea?
    Jonas A. 4 apr 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Vore nog bra om ni svarade på Jonas fråga här ovan. För er egen trovärdighets skull.
    Kicki. 7 apr 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag håller med Kicki och Jonas. Om ni inte svarar så ljög ni alltså ihop det hela. Eller? I så fall luras ni och är inte ett dugg bättre än livsmedelsfabrikanterna. Trist.
    Nils. 8 apr 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Aranea har gjort en första genomgång av vårt ledningssystem. Det vi gör nu är att arbeta mot en ackrediterad certifiering. Den här typen av processer är resurskrävande och kostsamma och eftersom vi är en liten organisation tar det lite tid.
    Björn, Äkta vara. 8 apr 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Så frågan kvarstår. Nu efter sju månader efter att ni gick ut med nyheten: Hur många av beslutsprocesserna som resulterat i 524 varor med äktavara-märket och 2 med Äh-märket har verifierats av Aranea? Om det är INGA alls betyder ju detta enligt era egna ord att märkningen saknar trovärdighet. Vilket annat företag/förening som erbjuder en märkning kan skylla på brist på resurser och komma undan med detta?
    Jonas. 8 apr 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • FYYY!!! Varför svarar ni inte på Jonas fråga här ovan? NÄR kommer de 532 varor som fått äkta vara -märkningen och de 2 som fått Äh-märkningen vara certifierade av en oberoende tredje part, ett certifieringsföretag, och därmed och först då bli trovärdigt. Hur ser tidsplanen ut?
    Eva-Lena. 17 maj 2011 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!