"Var mans mat var dag"

Nyhetsarkiv 2010. 12 okt 2010. Saerimner2010

– Jag har en dröm: Att våra produkter ska bli var mans mat var dag, inte bara till fest. Och vi mathantverkare är beredda!

Det sade Annika Schrewelius som var en av talarna då Særimner invigdes för 14:e gången.
Annika är Ölands enda getostbonde, en mathantverkare som ser att efterfrågan finns. Allt de tillverkar på gårdsmejeriet går åt berättar i en artikel i Smålands Näringsliv.

Men det är mycket mer som behövs än villiga matproducenter. Det behövs enklare regler, och intresse i flera led, inte minst lokala butiker.

Mindre snack mer handling!
Mats-Eric Nilsson, som också var en av invigningstalarna, berättade om ett besök i en livsmedelsbutik i Umeå som på skyltar talade om att de självklart sålde lokalproducerat.
– Men det enda jag hittade som var lokalproducerat var lokaltidningen! Nu måste det bli mindre snack och mer handling. För konsumenterna är intresserade, mathantverkarna också.

Systrarna och frilansande kockarna, Ulrika och Carina Brydling, talade båda om arvet från tidigare generationen. Genom att ta tillvara det som finns runt knuten bevaras en biologisk mångfald som är förutsättning för mångfaldssmaker.

Därför måste också matproduktionen decentraliseras. Till alla mathantverkare i Sverige uppmanade Carina Brydling:
– Ni mångfaldssjälar behövs!

Att det finns ett stort utrymme för matproducenter påminde Carl-Jan Granqvist om. 1995 då Sverige och Österrike blivit EU-medlemmar hade båda länderna lika många bönder. Nu har Sverige många färre och Österrike många fler. 
– Varför? Jo Österrike har många fler mathantverkare!

Spänn bågen!
Lars Hansson på Bjärhus gård i Skåne har märkt att efterfrågan på mathantverksprodukter har exploderat de senaste åren. Därför är det viktigt med återväxten. Sverige måste få många fler unga mathantverkare, sade han och efterlyste fler utbildningar och nätverk för unga blivande mathantverkare.

Så förklarade Eldrimners verksamhetsledare Bodil Cornell den 14:e Særimner för invigt. Mycket har hänt sedan första gången. Och nu har mathantverket fått högre status genom regeringens satsning på Sverige som ett Matland att räkna med.
–Spänn bågen allihop! Mathantverket är spjutspetsen för resten av livsmedelsproduktionen.



 




17 kommentarer

RSS

Annons:

Warbro malt annons

  • ”Mats-Eric Nilsson som också var en av invigningstalarna berättade om ett besök i en livsmedelsbutik i Umeå som på skyltar talade om att de självklart sålde lokalproducerat. – Men det enda jag hittade som var lokalproducerat var lokaltidningen! Nu måste det bli mindre snack och mer verkstad. För konsumenterna är intresserade, mathantverkarna också.” Eftersom det ENDA som var lokalproducerat var tidningen måste du ha gått igenom hela sortimentet? Det måste ha tagit sin lilla tid då det i de flesta av butiker finns tusentals artiklar.
    Anna. 12 okt 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Mycket bra föreläsning! En föreläsning som våra politiker absolut måste gå på för att vi ska gå i rätt riktning för sjyst käk.
    Johan Andersson. 13 okt 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Anna: Det tog trots allt inte så lång tid. Efter en tids letande fick han hjälp en av butikens sortimentsansvariga som höll med om att det var illa ställt.
    Anna Karin, Äkta vara. 14 okt 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det brukar inte ta så lång tid att känna igen hylla efter hylla med samma standardprodukter som i alla andra butiker. Det är som att plocka kantareller, de lyser när man har tur att hitta dem. Men det går åt att leta. I bland hittar man ju inga alls..
    Boten Anna. 14 okt 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Karin Ahlborg Aftonbladet ryter till mot mattalibanerna. http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/karinahlborg/article7953519.ab
    Claes. 15 okt 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Anna Karin: Det är förstås inte bra att man skyltar med en sak som inte överensstämmer med sanningen. Det är lika vilseledande som att påstå att mat är ”äkta” trots att maten inte är miljövänligt framtagen, kan ha färdats över halva jordklotet, inte är GMO fritt och är framställd i stora djur- och matfabriker. GMO, miljösvineri och kass djurhållning och industrikomplex är för mig inte ett dugg ”äkta”.
    Anna . 15 okt 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hej igen Anna: Äktavara-märket påstår inte att maten är äkta, utan att den uppfyller de kriterier som du kan läsa om på vår sida. Märket påstår sig heller inte täcka in alla aspekter på schysst framställd mat. Det finns det andra märkningar som gör. Det är istället tänkt att vara till hjälp för dem som vill handla mat med färre tillsatser och industriella ingredienser. Småskalighet, närodlat och ekologiskt pläderar vi däremot ofta för på sajten, vilket du säkert har märkt eftersom du verkar följa det vi skriver.
    Anna Karin, Äkta vara. 15 okt 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Anna Karin: Tack för svar. Hade det inte i så fall varit bättre med märkningen ”tillsatsfri” istället för som nu ”äkta” då du ju det fakto själv skriver att ”Äktavara-märket påstår inte att maten är äkta,”. Måste ju hålla med om att detta är tämligen motsägelsefullt.
    Anna. 16 okt 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Märket Äkta vara betyder "granskad av föreningen Äkta vara". Vår granskning handlar om mer än att en produkt ska vara tillsatsfri. För att få veta mer får man läsa kriterierna. Så är det ju för samtliga märkningar, för vem kan på rak arm säga vad som ligger bakom ett Kravmärke, ett Sigillmärke eller ett Nyckelhål. I Kravs fall rör det sig om 200 sidor regler och samtliga märkningar har byggts ut och förändrat sina kriterier och formuleringar sedan starten.
    Anna Karin, Äkta vara. 18 okt 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Anna Karin: Tack för svar eller rättare sagt du svarade ju aldrig på min fråga så jag gör ett nytt försök. Du skriver att ”Äktavara-märket påstår inte att maten är äkta,…” Tycker inte du att detta är motsägelsefullt och därmed även en vilseledande? Sedan vilseleder du faktiskt läsarna på denna sajt när du jämför er märkning med Krav, Sigillmärkte och Nyckelhålet. Detta då dessa tre tillämpar tredjepartscertifiering vilket betyder att de som certifierar (godkänner vilka som får använda märkningen) är helt oberoende gentemot dem som vill ha märkningen samt att certifieringsförtegen granskas av (Swedac). De som äger märkningen ägnar sig inte åt certifiering. Kriterierna för deras märkning har godkänts av Swedac. Hur ni på äkta vara gör tycker jag beskrivs bra här: http://bit.ly/1A14zN
    Anna. 18 okt 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Anna Karin: Jag väntar på svar på min enkla fråga. Jag tar den igen: Du skriver att ”Äktavara-märket påstår inte att maten är äkta,…” Tycker inte du att detta är motsägelsefullt och där med även vilseledande?
    Anna. 21 okt 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Anna Karin: Jag väntar på svar på min enkla fråga. Den 15 oktober skrev du på denna sajt citat: ”Äktavara-märket påstår inte att maten är äkta,…” Tycker inte du att detta är motsägelsefullt och där med även vilseledande?
    Anna. 31 okt 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Så kul att du är tillbaka Anna, jag trodde att du skulle lämna oss i fred för att inte krossa vår tro... så välkommen tillbaka! Vill då be dig kommentera Tim-Jans frågeställnining från 26/10. För mig Anna får du tycka och äta precis som du vill. Jag själv drar mina egna slutsatser av vilka som är trovärdiga och vilka som talar i egna intressen. Har du Anna kanske någon koppling till livsmedelsindustrin eller dess knähund livsmedelsverket?
    Repet. 1 nov 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Reper: Ha ha du är allt bra rolig du. Nä jag är lärare på ett universitet där jag föreläser om näringslära för mina studenter.
    Anna. 1 nov 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Och vem är du repet? Är du i själva verket en av medlemmarna i föreningen ”äkta vara sverige” som hade som ändamål: ”Licensförsäljning av rättigheter till Äkta Vara varumärke” (det är ändrat sedan någon månad tillbaka sedan de blev påkomna med just detta)?
    Anna. 1 nov 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ha ha, Anna innan jag har oberoende fakta på att du inte har några såna intressen kan jag ju naturligtvis inte tro dig.. Jag själv jobbar som utvecklingschef inom servicebranchen, gillar att äta god mat och är glad att något försöker verka för att höja kvalitén på livsmedlen i affären. Jag påstår inte att något är direkt livsfarligt, men jag uppskattar ändå Äktas arbete då jag tycker att utbudet i matbutikerna till stora delar är utspätt, urvattnat och rejält vilseledande med bilder och formuleringar. Det känns som matindustrin har en tätposition inom vilseledningsbranchen..
    Repet. 2 nov 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Själv är jag i princip alltid nöjd över den mat jag handlar i butik. Jag tycker vi har ett enormt sortiment att välja mellan med olika kvaliteter. Och oftast får man bättre kvalité om man är beredd att gå upp i pris. Eller också kanske jag är lite dum i huvudet som vecka ut och vecka in låter mig vilseledas? För egen del kan jag tycka att det är vilseledande med en märkning där de som äger märkningen själva säger att: ”Äktavara-märket påstår inte att maten är äkta,…” . Det som är bra med äkta vara är att de har skapat en debatt, det dåliga är övertonerna, lögnerna och fundamentalismen. Och du behöver inte tro på vad jag jobbar med, det är okey ändå, men jag tror på dig.
    Anna. 2 nov 2010 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!