Ä-märket ute efter årsskiftet

Nyhetsarkiv 2010. 14 dec 2010.

Nu tar Äkta vara-märkningen ett nytt steg. Från och med början av nästa år kommer det nya Ä-märket att finnas tryckt direkt på produkter. Först ut är det ekologiska Kung Markatta som finns i butiker över hela landet och den lilla uppstickaren Gute Glass på Gotland.
– Vi på Kung Markatta har arbetat med ekologisk mat sedan 1983 och vår vision har alltid varit att erbjuda så goda och rena livsmedel som möjligt. Med hög kvalitet på råvarorna så behöver man helt enkelt inga onödiga tillsatser. Denna övertygelse delar vi med föreningen Äkta Vara och vi har med glädje följt föreningens arbete för att sprida kunskapen om äkta mat, säger Peter Enberg, VD, Kung Markatta AB.

När det nu är möjligt att märka produkter med Äkta Varas egen märkning, Ä, vill Kung Markatta vara först ut.
–Vi tror att märkningen kommer att förenkla för konsumenter som vill undvika tillsatser och få fler att upptäcka fördelarna med god och äkta mat, menar Peter Enberg.

Symbolvärde
Gute Glass är ett litet återuppståndet varumärke som på ett traditionellt sätt tillverkar glass utan tillsatser och industriella ingredienser.
–Glass har ett högt symbolvärde för Äkta vara eftersom det var med en glass på Gotland som hela resan startade för oss, säger Björn Bernhardson ordförande i föreningen. Borde det inte finnas ett märke som talar om att det här är en vara som innehåller det du borde kunna förvänta dig? undrade vi. Det fick bli vi själva som startade märkningen.

Gute Glass produceras av Pär Wikström i en liten fabrik på det nedlagda sockerbruket i Roma och säljs i butiker över hela Gotland och på Gotlandsbåtarna. Och i vår siktar han på fastlandet.
– Vi på Gute Glass delar samma filosofi och övertygelse som föreningen Äkta Vara, säger han. Vi ser Ä-märkningen och vad den står för som en mycket viktig del av vårt varumärke. Glass bör och behöver inte innehålla något som skulle kunna ifrågasättas av Äkta Vara.

Gute glass avser att märka hela sin portfölj av smaker.
–Om någon av våra smaker inte kan godkännas av Äkta Vara så kommer vi helt enkelt att sluta att tillverka den.

Service till konsumenter
Äkta vara-märkningen ska ses som en service till de konsumenter som vill undvika tillsatser i maten. På drygt ett år har märket etablerat sig på den svenska livsmedelsmarknaden. Hittills har märket hittas på hyllkanterna hos City Gross och resten av butiksnätverket Den Svenska Matrebellens, med ett 60-tal butiker. Idag rör det sig om 420 produkter som godkänts enligt föreningen Äkta varas kriterier.

Målet har från början varit att märket inte bara ska finnas på hyllkanten i butikerna utan kunna tryckas direkt på produkterna, precis som Krav och andra matmärken.
– Det är ju mycket bättre för konsumenten att märket sitter på produkten och därmed följer med ända in i kylskåpet och skafferiet hemma, säger Björn Bernhardson.

Livsmedelsverket har tidigare riktat kritik mot märkets utformning eftersom man anser att texten "Äkta vara" kan vara vilseledande. Därför har märket förenklats till ett "Ä" med en hänvisning till föreningens hemsida, där kunden har möjlighet att ta reda på mer om vilka kriterier som ligger till grund för märket.
– Vi håller inte med verket utan anser att det i våra kriterier tydligt framgår vad som menas med "äkta vara". Men vi kan inte fortsätta att stångas med dem på denna punkt och gör denna eftergift för att komma vidare, förklarade föreningens ordförande Björn Bernhardson, när det nya märket presenterades i september.

 


7 kommentarer

RSS

Annons:

482x110_aktavara_juica

  • Snyggt!
    Spisat.se. 14 dec 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Först får Citygross betala till föreningen ”äkta vara Sverige” för att få använda ”Äkta vara” märkningen i butik på produkter från Kung Markatta, senare betalar så även företaget Kung Markatta för att få sätta erat ”Ä”(h) på sina produkter. Ni (föreningen äkta vara Sverige) drar alltså in stålar två gånger om för ett och samma godkännandearbete vilket i slutändan blir till kostnader för oss konsumenter. Lär bli bra affärer om ni gör samma sak med de andra redan 420 godkända produkterna. Inte heller så schyst gentemot Citygross kan jag tycka som fått betala för en certifieringsprocess som nu kommer andra butikskedjor till godo.
    Anna. 14 dec 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jättebra utveckling. Önskar man kunde se denna utveckling utan att det skall behövas ett märke men är det det som skall till så visst, varför inte. Däremot tycker jag att det är beklagligt att i stort sett alla chark utesluts pga. nitrit och askorbinsyra. Askorbinsyra kan jag väll ta att ni inte vill se men nitrit. När det har använts salpeter i över 100 år så måste det väll ändå ses som traditionell ingrediens i en charkvara?
    Gustav Erikson. 15 dec 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Kul - ser fram mot den nya märkningen!
    Repet. 16 dec 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jätteroligt! Jag hoppas att denna nya märkningen även kan vara en ögonöppnare för konsumenter som tror att tillsatser är ofarliga och nödvändiga.
    Jessica. 1 jan 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Anna; Och du tror inte att det finns någon som behöver betala för att bli kravmärkt? Rättvisemärkt? Svanenmärkt? Varför tror du att dessa produkter alltid är dyrare? (förutom krav, har hittat pasta som är billigare än annars som är krav) alla fina märkningar kostar. Du betalar alltid mer om förpackningen är snygg.
    alice. 10 jan 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Alice: Du kan inte jämföra med varor som har fått sina märkningar (Krav, Svanen osv) enligt en oberoende tredjepartscertifiering där den som äger märkningen inte har något som helst att göra med godkännandeprocessen (vilka som ska få använda sig av märkningen) allt för att förhindra jävmisstankar.
    Anna. 10 jan 2011 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!