Anrikt slakteri läggs ned
Nyhetsarkiv 2011. 3 feb 2011.
Det anrika Bangs fjäderfäslakteri i Burlöv läggs ned. Orsaken är salmonella, som drabbat företaget hårt. Sedan det senaste utbrottet år 2007, då 30 000 fåglar fick avlivas och 14 anställda blev av med jobbet, har verksamheten inte hämtat sig.
Bangs har haft ett bredare utbud än vanliga fågeluppfödare. Här fanns inte bara kyckling, utan ankor, gäss och kalkoner.
– Som mest slaktades 100 000 ankor om året och 30 000 gäss, berättar Jan Bang, vars familj ägt slakteriet i 70 år. Det första han och hustrun Anita gjorde då de 1974 tog över gården efter den tidigare generationen, var att riva ut alla burar och låta fåglarna gå i lösdrift med möjlighet till att gå ute.
Slakteriet är sanerat, men Jan Bang orkar inte med en vända till eftersom ingen kan garantera att smittan är borta från omgivningarna.
Fortfarande är det inte klarlagt hur smittspridningen gick till, menar länsveterinär Lennart Sjöland.
– Vissa fall av salmonella är svåra att förklara. Utbrottet i Burlöv är ett av dem. Spridning genom foder är en möjlig förklaring, men vi vet inte säkert, säger han, till Sydsvenskan.
Han tror att det finns många som är intresserade av att ta över, men orkar inte driva det vidare själv.
-Vi kan inte vara säkra på att det inte finns salmonella i omgivningarna. Och det räcker att det flyger in en fluga till våra ankor för att de i så fall ska smittas, säger han .
Han säger till ATL- lantbrukets nyhetstidning att han inte är bitter, men däremot besviken på Jordbruksverket som inte gjort mer för att undanröja salmonellan.
Svensk anka och gås är inte lätt att få tag i i vanliga butiker, utan allt har styrts över till snabbuppfödda kycklingar. Kvar finns nu bara mindre uppfödare av ankor och gäss. Hagby gård utanför Enköping är en av dem. Företaget levererar till stora delar av Mälardalsområdet. De ankbröst som ibland säljs i välsorterade butiker kommer från Frankrike.