Eko ökar stort

Nyhetsarkiv 2011. 15 feb 2011.

Efterfrågan på ekologisk mat ökar allt mer. Förra året ökade försäljningen av Krav-mat med 11 procent, enligt Kravs marknadsrapport som presenterades igår. Största försäljningsökningen står ekologiskt vin för: 40 procents ökning under 2010.

Idag är det omkring 1 miljon svenskar som regelbundet handlar ekologiska produkter. Det finns en tydlig trend i samhället där konsumenterna efterfrågar "äkta mat" enligt Katarina Wolf som är chef för Kravs marknadskommunikation.
– Konsumenterna har blivit mer beredda att betala för kvalitet, säger hon. 

Nu ser hon också att förädlade produkter, som till exempel barnmat växer starkt. Barnmat hör till en av vinnarna med en ökning på 23 procent.

Trots ökningen står bara 4-5 procent av hela försäljningen i dagligvaruhandeln. Sedan tillkommer förstås det utbud som är EU-ekologiskt, men inte Kravmärkt.

Också bönderna intresserar sig mer för ekologisk odling och uppfödning. Tidigare har det varit mjölk- och 
Gris[Fotoakuten]
äggproducenter som varit starka ekologiskt, nu kommer också grisbönderna. Orsaken kan vara att grisbönderna, som idag är starkt pressade av konkurrens från billigt kött från bland annat Tyskland och Danmark, ser att de kan få bättre betalt för sina produkter. 
Förra veckan rapporterade bransch Sveriges Grisbönder att 100 av 1200 grisbönder lagt ned den senaste månaden. 

–Nu handlar det inte om kris, längre, nu är det utslagning, säger ordförande Annika Bergman till Nerikes Allehanda.

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF ser också allvaret i situationen. Högre djurvälfärd kostar, menar LRF:s ordförande Lars-Göran Petterson.

Sett i det här ljuset det bli en morot att ställa om till ekologiskt.

Ökningen av vin kan beskrivas som explosionsartad. 59 procent av konsumenterna uppger att de någon gång handlat ekologiskt på Systembolaget. Från att knappt ha synts i hyllorna har antalet ekologiska produkter ökat från 27–120. 

9 kommentarer

RSS

Annons:

Änga gård annons 482 ny

  • Och var finns den seriösa debatten om eko-produktionens miljöpåverkan? Även här finns en stor lobby som vinner på att vilseleda oss konsumenter! Att producera en liter eko-mjölk eller ett kilo eko-kött belastar på många sätt miljön mer om det görs konventionellt. Dåligt gödslad åkermark läcker mycket näring per producerad enhet, små skördar per areal ökar maksinanvändningen och transporterna, och ett ytterst begränsat och kontrollerat användande av väl beprövade besprutningsmedel, kan öka skördarna rejält, för att på så sätt minska miljöbelastningen på andra sätt. I sverige minskar vi arealen för vår miljöanpassade konventionella odling till förmån för ekologisk odling, som ger mindre produktion och större miljöbelastning per kg eller liter. Inget stort problem i sverige eftersom vi importerar mer än 50% av våra livsmedel ändå, men ett stort problem globalt, med rådande livsmedelsbrist. Resultatet av dagens lagstiftning blir att ekologiska livsmedel blir en "lyxkonsumtion" på andras bekostnad. Att producera med så liten miljöpåverkan är självklart, men dagens regelverk löser inte det problemet. Vore bättre att ställa krav på livsmedlens miljöbelastning ur ett helhetsperspektiv för att få miljömärka en vara istället för att ställa en rad detaljkrav som blir direkt kontraproduktiva!
    Anna. 17 feb 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Yes yes och det är nog bäst att vi fortsätter att flyga och åka bil konventionellt också då ev. alternativ säkert är mer skadliga för klimatet..
    Traktorn. 18 feb 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • När vi ändå håller på att skapa debatt om mer eller mindre viktiga saker... När ska vi få se miljövänliga, gråa och anonyma matförpackningar? Glättiga färger och snygga omslag pryder de flesta av våra varor. Tänk om alla varor doldes bakom tråkiga förpackningar som fantasilöst deklarerade innehåll, vore inte det bättre för miljön... Tommy
    Tommy. 18 feb 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Bara ett pris och en innehållsförteckning. Vore ett spännande experiment.
    Tim-Jan. 18 feb 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tommy: Bra idé. Fast det hjälper ju inte mot allt skit som livsmedelsindustrin prackar på oss stackars lättlurade konsumenter. Den enda slutgiltiga lösningen måste vara att låta alla bli bönder. Backa tiden, kasta ut alla lata miljöbelastande stadsbor ut på landet, starta kollektiva jordbruk och låt alla odla sina egna grödor, mala sitt egna vete, baka sitt egna bröd, stoppa sin egna korv. Vad är det för fel på hacka och spade? Börja revolutionen nu!
    Joakim. 18 feb 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Härligt att Joakim förstår ironin bakom mitt inlägg. Så länge det går att tjäna pengar på färglada förpackningar så kommer vi att få se dem. Så länge det går att tjäna pengar på att Krav-märka förpackningar så kommer vi att få se Krav-märkning och andra mer eller mindre seriös märkningar. Tommy
    Tommy. 21 feb 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Någon som känner till något om den här "färska ekologiska vällingen"? http://otto.se/vara-produkter/
    Carina. 10 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Anna du tänker kortsiktigt! Det kanske går att få ut mer livsmedel per åker areal för konventionell mat. Konstgödsling och besprutade grönsaker ger större skördar på kort sikt. Det går dock att göra mycket genom att tillämpa växelbruk för att ändå får en hållbar skörd, men om vi fortsätter att använda bekämpningsmedel, gmo mm och kapprusta mot naturen, så är det klart att vi så småningom är så illa tvungna att fortsätta det med. De ekologiska odlingarna skulle inte klara sig på sikt mot de superinsekter, parasiter och mögelsorter som ständigt utvecklas och utvecklar resistens för att vi förgiftar jorden. Ekologisk mjölk från djur som betar naturligt är mer miljösmart efter som kraftfodret är mycket resurskrävande att producera och att naturbete både gynnar biologisk mångfald och klimatet. Vi är ett av dom mest mjölk och ost konsumerande länder i världen, dra ned på konsumtionen istället och välj måttliga mängder ekologiskt istället för att frossa i konventionellt framtagen mat. I den konventionella kyckling industrin trängs 25 kycklingar per kvadratmeter och man tänder och släcker lyset för att manipulera deras dygnsrytm för att få dem att äta mer på kortare tid mm. Resurseffektivt kan man tycka, men vill vi ha det så? Du pratar om global livsmedelsbrist och att ekologiska val skulle bidra till det? Jag tycker att du är ute och cyklar när du blandar in global resurs och fördelningspolitik av den globala livsmedelsförsörjningen med argument som "lyxkonsumtion på andras bekostnad" i debatten om ekologi. För det första, vi slänger ca 100kg mat per person och år i detta land och överkonsumerar resurskrävande livsmedel som kött, så att prata om livsmedelsbrist blir väldigt cyniskt. Jag och många som tänker ekologiskt har ett mer hållbart konsumtionsmönster och det behöver inte bli dyrare med lite planering. Helst även så närproducerat som möjligt. För övrigt anser jag inte att det är dåligt att gynna import av ekologiska och /eller Fairttrade märka råvaror från U-länder heller, det gynnar deras ekonomi och en giftfri miljö för dom som arbetar i odlingarna, för att ta Dole skandalen som ett av många exempel. Transporterna sker ofta med båt, som inte är så miljöbelastande. I övrigt instämmer jag att det vore bra att beakta andra parametrar än ekologi i en heltäckande miljömärkning.
    Annika. 11 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Annika, där slog du hammaren på spiken!
    Joakim Palm. 15 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!