Cloetta backar om arom

Nyhetsarkiv 2011. 25 mar 2011.


Efter att konsumenter har hört av sig till både Livsmedelsverket och tillverkaren Cloetta och klagat på företagets aromsmaksatta Kexchoklad, har de nu tagit åt sig av kritiken. Den syntetiska blåbärsaromen ska bytas ut mot naturlig arom, som i alla fall är utvunnen ur blåbär.


– Idag använder vi inte en naturlig arom. Vad vi kommer att göra är att stoppa i blåbär eller naturlig blåbärsarom, säger Cloettas informationschef Christina Björck till sajten Foodmonitor.


Någon gång i slutet av året säger hon att receptförändringen kommer att ske. Hon säger också att hon har förståelse för de klagomål som har kommit in.


– Jag förstår om man är vanlig konsument och ser ett blåbär så förväntar man sig att det ska ligga ett blåbär i också, säger hon.


– Man kan konstatera att vi fått en del kommentarer. Det är personer som pratat med Livsmedelsverket. Eller så är det kommentarer direkt till oss eller via sajten Äkta vara, fortsätter hon.


Men det är inte bara i Sverige som fejkade blåbärssmaksättningar har väckt irritation. Användandet av fejkade blåbär eller blåbärssmak är just nu en trend internationellt. I nedanstående klipp från foodinvestigations.com berättas hur "knepet" används av multinationella jättar som till exempel Kellogg's.



 

23 kommentarer

RSS

Annons:

  • Det samma gäller andra livsmedel. T.ex flaskvatten, bara syntetiska smaker. Citronsmak borde vara lätt gulaktig till färgen men är lika klar som vatten naturell, gäller även övriga smaker.
    Bertil Berg. 27 mar 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Bertil: Själv så smaksätter jag mitt egna brunnsvatten med citroner som jag odlat i mitt växthus eller med bär som jag plockat i skogen. Det är vad jag kallar äkta smaksatt vatten.
    Emelie . 27 mar 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det var en tråkig nyhet eftersom det är ett enormt slöseri med denna skogens delikatess som alla vet finns i begränsade mängder. Det går åt STORA mängder blåbär för att utvinna blåbärsarom ur äkta blåbär. Detta betyder att det blir mindre kvar av blåbär i butik för oss andra. Nu har jag köpt ett par kexchoklad med syntetisk blåbärssmak och så fort det nya receptet med äkta aromsmak finns i butik kommer jag även köpa några av dessa. Detta för att göra en sensorisk blindtest med en testpanel. OM det visar sig att det inte går att känna skillnad och/eller att den med syntetisk smak är godare aj då var ju detta med att använda äkta blåbär till kexchoklad inte så lyckat.
    Jocke. 28 mar 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hej, tack för de mycket bra artiklarna. Finns det ngn möjlighet att vara med på en föreläsning om detta ? Jobbar i en skola och tar gärna med en elev som är insatt i ämnet. MVH/Mats Tiger
    mats. 28 mar 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jocke: Vilka alla? Uppskattningar visar att högst fem procent av blåbären som växer i de svenska skogarna tas tillvara.
    Tim-Jan. 28 mar 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tim-Jan: Då får väl du gå ut och plocka dessa resterande procent. Eller vänta, det behövs ju inte då oavlönade thailändare på slavkontrakt kan göra detta åt oss. Procent hit eller dit spelar ingen roll det är ändå en ändlig resurs som enligt min åsikt i första hand inte bör användas till att framställa äkta aromämne för användning i kexchoklad. Blåbär går det att göra så mycket annat roligt av, som blåbärspaj.
    Jocke. 28 mar 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Blåbär är väll ändå inte en ändlig resurs, det kommer nya varje år. Frågan handlar ju egentligen inte om äkta blåbär eller blåbärsarom. Frågan är ju om man får vilseleda konsumenten genom att ha naturtroget avbildade blåbär på förpackningen när det bevisligen inte finns blåbär i produkten. Inte ens spår av blåbär då det är syntetisk smak. Grunden i märkningen är ju att den inte får vara vilseledande. Att sedan SLV motiverar det hela med att "konsumenten borde förstå att det är äkta blåbär" är inte direkt ett hållbart argument.
    Gustav Erikson. 29 mar 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ojdå. "konsumenten borde förstå att det INTE är äkta blåbär" skulle det stå.
    Gustav Erikson. 29 mar 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jocke: Om jag förstår dig rätt så tycker du att även om Cloetta väljer att inte skicka ut oavlönade thailändare på slavkontrakt att skövla blåbärsris för att få blåbär så tycker du det är slöseri att använda äkta blåbär som arom till godis? Att de blåbär som plockas bör användas betydligt klokare än till att bli aromer?
    Tim-Jan. 29 mar 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det bekymrar mig att Livsmedelsverket tycks leva i sin egen värld, när det gäller bedömningar om hur vi vanliga människor uppfattar marknadsföring och tillsatsämnen i livsmedel, konfektyrer m.m.! På min fråga, till SLV, om vilka marknadsundersökningar som dom gjort ,som styrker deras påstående om vad vi konsumenter förväntar oss när vi ser avbildningar av frukt, bär svamp, grönsaker m.m,. samt hur folk i allmänhet förstår innebörden av ordet aromämnen, fick jag följande svar: ”Det kan anses vilseledande med fruktnamn i beteckningen på en produkt som inte innehåller frukt överhuvudtaget, om konsumenten därigenom förväntar sig att frukt ingår i produkten. Till exempel skulle fruktavbildning på en dryck eller fruktyoghurt kunna bedömas som vilseledande om ingen frukt ingår, utan produkten är smaksatt enbart med aromer. För vissa livsmedel där konsumenten inte förväntar sig att frukt ska ingå kan vanligtvis avbildning av frukt ske utan att märkningen anses som vilseledande – trots att fruktsmaken enbart kommer från aromämnen, som till exempel för konfektyrvaror som hallonbåtar m.m.” Tyvärr har vi inte möjlighet att göra marknadsundersökningar på ställningstagande i våra vägledningar. Håller med om att det skulle vara önskvärt i många fall. Vi följer olika domslut och diskuterar våra ställningstagande med kollegor och vissa ställningstagande diskuteras i vår strategigrupp för konsumentfrågor.” Har jag helt missuppfattat att det är oss konsumenter som Livsmedelsverket ska skydda? Och varför finns ingen marknadsundersökning gjord, som borde kunna ge SLV en hjälp att göra en riktig bedömning om vad vi konsumenter tror och förväntar oss, i stället för att tro att SLV-anställda, som är utbildade och väl insatta i bl.a. tillsatsämnen m.m., vet hur vi konsumenter, i dessa ämnen oftast outbildade, uppfattar det vi ser och läser på förpackningar??
    Rosa. 29 mar 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Rosa: Jo, det är konstigt att livsmedelsverket ser lite lättare på reglerna när det gäller livsmedel där barn är konsumenter och handlar en hel del på egen hand. Kan tycka att det borde vara tvärtom...
    Tim-Jan. 29 mar 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Rosa, Tim-Jan: Barn som sagt som handlar själva kan man ju dessutom inte begära att dom "borde begripa" att det inte är riktiga blåbär. Det är klart att barn tror att det är blåbär om det står blåbär, dom vet ju inte vad arom är. Men SLV kanske tycker att skall börja uppfostra våra barn till att förstå att vad det än står på förpackningen så är det bluff för det har SLV sett till att det är tillåtet?
    Gustav Erikson. 30 mar 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Visst måste vi ändå lära våra barn att läsa ingredienslistorna och vara varsam när de handlar mat. Men det borde ju också vara självklart att en myndighet som jobbar för oss konsumenter sköter sitt jobb på ett ansvarsfullt sätt och inte lägger allt på oss - konsumenter och föräldrar till konsumenter...Hälsningar, Katja
    Katja. 30 mar 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Men det är ju bra av Cloetta att ändra sig även om livsmedelsverket säger att de inte behöver det. Och inte är det negativt att barn får i sig lite mindre onaturliga ämnen.
    Tim-Jan. 30 mar 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Katja! Jag har svårt att tro att BARN självständigt handlar mat! Är det inte snarare så att t.ex. föräldrarna ibland kanske ber dem kompletteringshandla mjölk, bröd o. dyl. i närbutiken och att barnen i så fall köper det som man fått tillsägelse om eller det man känner igen från kylskåpet/skafferiskåpet hemma??!! Föräldrar och andra närstående vuxna kan vara ett gott föredöme genom att servera/bjuda på krav- och ekologiska produkter och prata om hur viktigt dom tycker det är att undvika tillsatser m.m. men om inte alla i barnets närmaste familj/släkt tycker att detta är viktigt anpassar sig barnet till den situation dom för tillfället befinner sig i. Hur ska ett barn kunna bedöma vad som är rätt eller fel om inte ens dess närmaste vuxna släktingar har samma åsikter ang. nyttan/faran av vad dom äter?? Tänk på alla skilsmässobarn som ofta omges av ett enormt komplicerat nätverk av vuxna som på olika sätt påverkar deras tankar och åsikter. Alla barn bor inte i en kärnfamilj där båda föräldrarna mer påtagligt kan påverka barnens attityder till både det ena och det andra. För övrigt håller jag med om att Livsmedelsverket inte verkar ha förstått att även barn är konsumenter och jag tycker att vi vuxna borde ta striden med SLV i den frågan.
    Rosa. 30 mar 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • "Och inte är det negativt att barn får i sig lite mindre onaturliga ämnen." Säkerligen inte eftersom det är godkända tillsatser men frågan har ju gått från att röra vad produkten innehåller till att handla om huruvida produktens förpackning kontra vad den verkligen innehåller och om SLV skall godkänna att reglerna inte följs. Sen kan jag inte annat än hålla med om att det är bra av Cloetta att ändra sig och anpassa sig efter kunden. Fortfarande så är grunden i märkning att finns det på förpackningen skall det finnas i förpackningen. Varför skall vi börja rucka på sådant?
    Gustav Erikson. 31 mar 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Båda lägren har rätt, det är två olika frågor. 1. Självfallet det ett enormt slöseri med naturresurser att använda blåbär för att utvinna äkta blåbärsarom för användning i kexchoklad. 2. Och visst är det vilseledande med en blåbärsförpackning utan innehåll av blåbär. Men i så fall är det även vilseledande med en äktavara-märkning av varor som inte är äkta. Eller som Anna Karin Strand Nilsson redaktör för denna sajt samt styrelseledamot i föreningen äkta vara Sverige själv skrev den 15 oktober: ”Äktavara-märket påstår inte att maten är äkta, . . . .”. Se själva här: http://www.aktavara.org/news.aspx?r_id=25923 Så nog kastas det sten i glashus här då det klagas på tokiga förpackningar samtidigt som man själv säljer en märkning som är motsägelsefull och därmed även vilseledande.
    Anna. 31 mar 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Gustav: Men nu måste det ju vara tydligt för slv att konsumenter inte vill att de ska rucka på de reglerna. Anna: Men om tillverkare ska beakta att det slöseri med resurser att byta den syntetiska blåbärsaromen mot naturlig arom i godis och se det som ett skäl till att behålla de syntetiska aromerna, bör de då inte först fråga sig om det inte är ett enormt slöseri med resurser att överhuvudtaget tillverka godis?
    Tim-Jan. 31 mar 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tim-Jan: Jag kan bara hålla med. Blåbär finns det i skogen och det är bara att hämta/köpa. så stor del av alla blåbär som förblir oplockade så kan det inte spela någon större roll. Jag hoppas precis som du att budskapet har gått fram till SLV. Problemet är att det finns så många små undantag i alla regler som konsumenten inte känner till så det är nästan löjligt. Jag gräver i det varje dag men EU-direktivena är inte direkt lättlästa och tolkningarna från SLV står inte med så hur dom tolkar reglerna är ju en annan sak det också.
    Gustav Erikson. 1 apr 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jävligt fult
    Eric. 7 apr 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Okey. Huruvida det är slöseri med skogens guld för att utvinna äkta blåbärsarom för användning i Kexchoklad går det att ha olika uppfattningar om. Mer intressant är likheten med vilseledande förpackningar med blåbär utan blåbär och varor märkta ”Äkta vara” där varorna inte är äkta (mer i kommentarerna här: http://aktavara.org/News.aspx?r_id=36885 ). Så nog kastas det sten i glashus på denna sajt.
    Anna. 8 apr 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag dissikerade en Gille havreflarn med blåbär på bilden. I stället för ett blåbär med skal, innanmäte och frön bestod "blåbäret" av en puddingliknade parfymdoftande massa.
    Magdalena. 12 apr 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Varför inte bojkotta skiten totalt så slipper vi det till slut. Vad hände med de hederliga hemgjorda karamellerna man gjorde som barn. Dajm, chokladbollar och kola eller helt enkelt strunta i godiset. Låter präktigt men då slipper man tillsatserna........
    NillaK. 29 apr 2011 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!