Kosmetisk gas ger sämre kött

Nyhetsarkiv 2011. 6 maj 2011.

Större delen av det kött som säljs i livsmedelsbutikerna ligger i en förpackningsgas som gör att köttet ser klarrött ut på utsidan, men åldras snabbt inifrån. 

I Sverige har vi en föreställning om att kött ska se rött och nyslaktat ut. Så fort ytan tappar färg tror vi att köttbiten är gammal.vDet är en förklaring till att det centralförpackade köttet slagit igenom stort. Åtminstone enligt handeln. För många handlare är i själva verket det färdigpaketerade köttet bekvämare att hantera och man slipper hålla sig med specialutbildad personal i charken.


Det mesta köttet packas av Hilton Food Group i Västerås. Köttet läggs i en förpackning med gas som består syre och koldioxid, men i helt andra proportionen än vanlig luft.

Hållbarheten sägs vara 8 dagar, till och med för köttfärs som normalt har en mycket kort hållbarhet.


Motsatt effekt

Men gasen förstör i själva verket köttet enligt en ny avhandling av Åsa Lagerstedt Norström från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, berättar Svenska Dagbladet Det må se fräscht ut på utsidan men åldras snabbt inifrån.  Och mörningen, eller mognaden som gör att köttet får smak uteblir.


De försök som SLU gjort visar att:

•Köttet blir segt.

•Fettsyror och proteiner oxiderar.

•E-vitaminhalten sjunker.

•Smaken blir kraftigt försämrad.


I Norge används sedan flera år en förpackningsgas med annan sammansättning. Den gör att mörningen fortsätter och att köttet håller sig fräscht längre. Enda nackdelen skulle vara köttet får en mörkare nyans.


– Vi skulle kunna byta gas redan i morgon. Det behövs inga nya maskiner, bara annan gas. Köttproducenterna har inga invändningar. Enda hindret är att handeln ännu inte lyckats komma överens, säger Åsa Lagerstedt Norström till SvD.


Ica, Coop och Axfood följer debatten och anser att de visst skulle kunna byta till den gas som används i Norge, men säger att det är kunderna som kan få svårt att ställa om till den ”nya” färgen på kött.


Vaccum bra metod

De flesta handlare använder sig i dag av det centralpackade köttet, inte minst sedan köttfärsskandalen för några år sedan. Men det finns fortfarande handlare som har satt sin heder i att köttet ska packas i butik. 

Då kan man istället använda metoden med vakuumförpackning. Fördelen är att mörningen fortsätter i förpackningen och en mycket lång hållbarhetstid på upp till 30 dagar, vilket kan minska svinnet. 

– När jag började tog jag ställning för att inte använda gas eller jobba med färdigförpackat kött. Främst för att köttet inte blir mört, men också för att färdigpackat kött gör att man tappar kunskapen, säger Icahandlaren Lennart Rowland till SvD. Att många handlare väljer att sälja färdigförpackat kött med den tillsatta förpackningsgasen, tror han beror på bekvämlighet.


Han har som regel att köttet ska ligga i vakuum minst tre veckor från styckning till försäljning, för mörhetens skull. Minimigränsen för mörning är annars bara 7 dagar. 


Livsmedelskedjan City Gross är ett annat exempel på butiker som hanterar och förpackar allt kött själva i butiken. Kvaliten är främsta anledningen men också kunskapen hos butikspersonalen.


Nu har också flera små köttproducenter börjat leverera vakuumförpackat kött, enligt Food Monitor.  Ett exempel är Ejmunds Gård på Gotland.

 – Genom att köttet vakuumförpackas blir det bara mörare och mörare, man kan säga att mörningsprocessen forsätter även i butiken och sen hemma i kylskåpet, säger Maud Norman, Ejmunds Gård. 


Läs Henrik Ennarts artiklar om gasat kött i Svenska Dagbladet>>

Läs mer av Åsa Lagerstedt Norström>>


http://www.svensktkott.se/aktuellt/forpackning-av-notkott/


 

10 kommentarer

RSS

Annons:

Warbro malt annons

  • Detta med ”gasförpackat” kött tillkom enligt min minnesbild efter köttfärsskandalen. En del producenter skyller, i vanlig ordning, på att vi konsumenter vill ha det på det sättet men vi har garanterat inte efterfrågat detta. Hur skulle vi ha kunnat göra det, eftersom den förpackningstypen inte fanns tidigare!? Stort tack till Henrik Ennart på SvD som uppmärksammat detta med gasat kött. Den enda livsmedelskedja som säljer vakuumförpackat ekologiskt kött, som jag har hittat, är Willys. Mycket gott kött till ett bra pris och mycket bättre än det gasförpackade. Dessutom kan man klämma på köttet för att få en uppfattning om ”mognadsgraden”.
    Ros-Marina. 6 maj 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag skulle då aldrig handla kött av en producent som tror sig veta att ”…inga bakterier kan växa till i vakuum…” då det förhåller sig precis tvärtom. Det finns nämligen patogena (sjukdomsframkallande) mikroorganismer som trivs alldeles utmärkt i vakuum och där med kan växa där i. Ett exempel på en sådan bakterie är Listeria monocytogenes som ni kan läsa mer om här: http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Bakterier-virus-och-parasiter/Listeria-monocytogenes/Listeria-monocytogenes/
    Joakim. 6 maj 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Detta med ”gasförpackat” kött tillkom enligt min minnesbild efter köttfärsskandalen. En del producenter skyller, i vanlig ordning, på att vi konsumenter vill ha det på det sättet men vi har garanterat inte efterfrågat detta. Hur skulle vi ha kunnat göra det, eftersom den förpackningstypen inte fanns tidigare!? Stort tack till Henrik Ennart på SvD som uppmärksammat detta med gasat kött. Den enda livsmedelskedja som säljer vakuumförpackat ekologiskt kött, som jag har hittat, är Willys. Mycket gott kött till ett bra pris och mycket bättre än det gasförpackade. Dessutom kan man klämma på köttet för att få en uppfattning om ”mognadsgraden”.
    Ros-Marina. 6 maj 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Denna typen av förpackning fanns långt innan köttfärsskandalen. ICA hade precis satsat på sin KPK-anläggning som inte gick något vidare eftersom kunderna bara köpte den färs som var mald i butiken. Detta fram tills köttfärsskandalen varefter ICA-handlarna mer eller mindre förbjöds mala egen färs i butikerna utan blev mer eller mindre tvingade att köpa ICAs KPK. Vilket ju var himla smidigt då man stod där med en helt ny anläggning reda för anstormningen. Att man sen envisas med att inte byta gas är bara dumheter. Det går ju göra ett byta på några månader, sen vänjer sig kunderna vid att det är så det skall vara och se ut.
    Gustav Erikson. 9 maj 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Gustav! Du skriver bara om köttfärsens förpackningshistoria men jag menar främst helt kött från nöt, gris och fågel. Mörningsprocessen påverkas väl inte, för malt gasförpackat kött, tror jag, utan endast hela köttbitar. Rätta mig om jag har fel! Köttfärs som är förpackad med rätt gas kan jag tycka är okey men absolut inte hela köttbitar eftersom det, för mig, inte räcker med att titta på köttet utan jag vill kunna känna på det också – även om det sker via en plastförpackning. Kött med en hård kärna brukar inte resultera i en god middag oavsett hur man tillagar köttet.
    Ros-Marina. 9 maj 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Även detaljstyckat kött fanns packat som KPK innan köttfärsskandalen. Det sålde dock inte så vidare enligt de indikationer jag fick från handeln. Även idag när kunderna är vana vid KPK så säljer butiksstyckat snabbare när det väl finns för det finns en efterfrågan från kund. Att få känna på köttet kan ju fungera vid skinpack men då blir ju bitarna också hårdare pga. vacuum. Detaljer med ben lämpar sig heller inte för skinpack pga. risken för vacuumsläpp.
    Gustav Erikson. 9 maj 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Joakim har helt rätt när han pekar på faktafelet i artikeln. Det finns bakterier som inte behöver syre för att föröka sig. De kallas "anaeroba bakterier".
    Stefan. 11 maj 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • vad man lär sig mycket om hur saker och ting ligger till på den här sidan. vilket skämt!
    josefin. 12 maj 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Joakim, tack för påpekandet. Jag tar bort meningen. Risken för bakterietillväxt gäller ju också i förpackningar med modifierad gas, enligt samma sida från SLV som du hänvisar till.
    Anna Karin, Äkta vara. 13 maj 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Anna Karin: Du tar bort felaktigheten om att ”inga bakterier kan tillväxa i vakuum” när alla redan har läst inlägget och där med redan blivit felinformerade. Nog vore det på sin plats att gå ut med en rättelse både på facebook och här så de som har blivit vilseledda av er får möjligheten att få rätt information.
    Joakim. 14 maj 2011 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!