Vad betyder 100 procent?

Nyhetsarkiv 2011. 27 okt 2011.

Det är alltid roligt att få tips. En del märkligare än andra. Som det här som vi fick från Edit Künstlicher, vd på Living Green. Häromdagen besökte hon anrika Thelins för att fika och beställde en liten flaska äppeljuice av Thelins eget varumärke. "100 procent Äppeljuice" var svårt att motstå.

Döm om hennes förvåning när hon vände på flaskan: Vatten var den främsta ingrediensen, sedan koncentrat av äppeljuice, naturliga aromer och för säkerhets skull lite vitamin C.

Får man skriva så? undrar hon.

Vi bollar frågan vidare till Stockholms stads miljöinspektörer. 

”Äppeljuicen” är tillverkad i Libanon. Som om vi inte hade överskott på äpplen i Sverige.


Thelins2

Thelins1

 

6 kommentarer

RSS

Annons:

Warbro malt annons

  • Sjukt!
    Kalle. 27 okt 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Bra att belysa detta, det finns en uppsjö av liknande produkter med "100%" som sedan visar något helt annat när man tittar närmare. Kan man räkna med uppföljning från berörd myndighet? Vilseledande om du frågar mig!
    Repet. 27 okt 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Heter det juice måste det vara 100%, så att skriva 100% är överflödigt om man skriver ordet juice. I Tjeckien vet jag dock att man ändå skriver 100%, antagligen för att juicen kostar tre gånger så mycket som öl där så att den utspädda produkten som kallas nektar är vanlig där. I Tjeckien skulle man inte acceptera tillsatser när det står 100%, så det kan inte heller vara godkänt i Sverige. Om det nu inte gällde att det krävs att en produkt innehåller 100% juice för att få kallas juice så skulle det i stället krävas att det står i innehållsförteckningen hur många procent av varan i produktens namn som produkten innehåller, och det har också misslyckats då det i innehållsförteckningen inte står hur många procent juice det är medan det på framsidan står ett antal procent som inte stämmer.
    Fredrik. 27 okt 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Så här skriver Livsmedelsverket: "9 § I ingrediensförteckningen behöver inte sådana ämnen anges, som använts för att återställa olika former av juice eller nektar till ursprungligt skick och som är absolut nödvändiga för den processen." Samt "b) Fruktjuice från koncentrat En produkt som framställs genom att det vatten som avlägsnats vid koncentreringen av fruktjuicen ersätts, och genom att återföra aromer och i förekommande fall fruktkött och celler, vilka gått förlorade ur juicen men som återvunnits vid framställningen av den aktuella fruktjuicen eller fruktjuice av samma slag. Det vatten som tillförs skall ha lämpliga egenskaper, särskilt ur kemisk, mikrobiologisk och organoleptisk synvinkel, så att juicens viktigaste egenskaper säkerställs." Källa: LIVSFS 2003:18 Så visst får man utgå från koncentrat, tillsätta vatten och konserveringsmedel (c-vitamin i det här fallet). Att skriva 100% är dock lite fånigt.
    vils. 28 okt 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Juicen som serveras i plastmuggar på flygplatser runt om i norden & ställes upp brevid de tradisionella juiceförpackningarna,är inte som man kan tro färskpressad i köket invid,utan av samma koncentrat som de andra juicerna! Idèn med detta tilltag är ju solklart att vi ska tro att detta val är något exlusivt,sundt & bra alternativ,det enda exlusiva är att det är dyrare,det sunda är försvinnande lite & alternativet är att avstå!! Lurad igen!!
    Lars Jansson. 2 nov 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hej du måste vara pantad. Hur orkar du? Är det nåt fel på din hjärna? Jobbar du inte? Har du inget bättre för dig? Om du vill ha juicekoncentrat gör den hemma ist. Du måste ha ett så tråkigt liv. Mina vänner hälsar också
    Dillon. 24 feb 2012 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!