Inget uppsving för lågpris

Nyhetsarkiv 2011. 8 nov 2011.

Trots att den ekonomiska turbulensen har ökat svenskarnas oro för ekonomin har det inte lett till något kraftigt uppsving för lågprismat, enligt marknadsanalysföretaget Nielsen Sverige. Även om 60 procent nu upplever att Sverige är i en lågkonjunktur ser vi inte att man handlar livsmedel annorlunda, säger analysföretaget. 


Undersökningen från Nielsen visar ett annat resultat än Livsmedelsföretagens konjunkturprognos från tidigare i höst. Den förutspådde att lågkonjunkturen skulle göra att konsumenterna söker sig till lågprismaten. ”Nu väljer vi falukorv istället för oxfilé” löd rubrikerna.


Under årets andra kvartal – då analysföretaget Nielsen gjorde sin utfrågning, svarade 49 procent av de tillfrågade konsumenterna att de kommer att byta till lågprisvarumärken när de handlar dagligvaror om vi går in i en lågkonjunktur. När Nielsen summerat det tredje kvartalet kom de fram till att bara 37 procent av konsumenterna faktiskt har bytt till billigare matvaror.


Livsmedelsföretagens konjunkturprognos från september kom fram till att konsumenter skulle komma att välja falukorv framför oxfilé, men försäljningen av billigare mat som falukorv ökar inte, enligt Nielsen, tvärtom mot vad Livsmedelsföretagen förutspådde.


Det enda spåret av de sämre tiderna är att så kallade premiumprodukter i flera kategorier nu har en lägre tillväxt än standardprodukterna i samma kategori. Detta efter att det så kallade premiumsegmentet ökat under många år, säger Nielsen i Sveriges vd Bo Ekström.


Kanske är grundfelet som prognosmakarna gör att ställa falukorv mot oxfilé. Vi kanske inte längre nedprioriterar matkostnaderna utan omprioriterar. Köper råvaror istället för halvfabrikat, väljer framdelskött för långkok istället för finkött eller tar en mindre bit korv med högre kötthalt istället för en hel ring av billig korv med utfyllnad. Rentav skippar köttet helt ett par gånger i veckan utan att det fördenskull handlar om ekonomi. Eller sämre matkvalité.

5 kommentarer

RSS

Annons:

  • Igen. Högre kötthalt är inte automatiskt lika med högre kvalitet.
    Gustav Erikson. 8 nov 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • @Gustav Erikson: Så vad är det då menar du som avgör kvalitén? Fetthalten? En korv är oftast så kryddad att man inte kan avgöra på smaken hur djuret blivit uppfött, så det är förmodligen inte det du menar.
    Stefan. 10 nov 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det förstår väl vem som helst att det inte går att ställa en konjunkturprognos riktad mot livsmedelsföretagen underbyggd på försäljningsstatistik utfört av HUI Research ( www.mynewsdesk.com/se/pressroom/livsmedelsforetagen__li/pressrelease/download/resource_attached_pdf_document/674878 ) mot en enkätundersökning riktat mot svenska konsumenter och vad dessa ”säger sig” vilja handla utfört av marknadsanalysföretaget Nielsen Sverige ( http://se.nielsen.com/news/documents/releaseNielsen111103.pdf ). För det har visat sig gång efter annan att det är en sak vad man säger sig vilja köpa och sedan blir detta i handling något helt annat när man står där i butiken och ska välja mellan ex lågpris och premium. Dessutom är ju sista stycket i inlägget ovan bara rena spekulationer fyllt med en massa ”kanske” som ni sedan i rubrikform blir till sanning. Kvällstidningsnivå. Det är nästan så jag vill säg skriva att ni verkar vilja vilseleda era läsare.
    Anna. 11 nov 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Stefan: Det är en väldigt bra fråga som nog behöver lyftas i Sverige. Vad är kvalitet på korv? Kötthalten KAN vara en kvalitetsindikator om reglerna görs om för hur man beräkna kötthalten. I nuläget får konsumenten ingen som helst information om vad för kött som används i korven. Hur stor del av kötthalten kommer från sämre sortering och hur mycket kommer från bättre sorteringar? Det är stor prisskillnad. Hur stor del av köttet är fett? Sådant går inte läsa sig till på etiketten men slår väldigt på kötthalten/köttmängden som går att läsa på etikette.
    Gustav Erikson. 21 nov 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag har helt slutat handla köttprodukter i stormarknader. Går istället till gårdsbutik där personalen är kunnig om innehåll och ursprung. Man kan smaka lukta och bedöma på ett sätt du inte kan göra med råvara förpackad i "skyddad atmosfär". Det är heller inte några större prisskillnader jämfört med matjättarna. Tycker mig se en ökad etablering av gårdsbutiker vilket jag tror är en direkt följd av folkets större medvetenhet om livsmedelsjättarnas jakt på ökad förtjänst genom artificiella produkter.
    Anders Skoog. 22 nov 2011 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!