Smörbristen brer ut sig

Nyhetsarkiv 2011. 1 dec 2011.

Kunderna vänder margarinet ryggen. Det är en av orsakerna till att smörbristen inte bara slog till i Sverige utan nu också i Norge och Finland, berättar lantbrukets nyhetstidning ATL. 

Istället för konstlade margariner och lightprodukter väljer konsumenterna istället mejerivaror med naturlig fetthalt. 

– Margarin innehåller ganska mycket tillsatsämnen, och konsumenterna vill i dag ha naturliga råvaror. Då väljer de hellre smör, säger Outi Fagerholm på Arla Ingman till Österbottens Tidning.


Mejeriföretagen har blivit tagna på sängen av det nya köpmönstret. Mjölkråvaran räcker inte till och smörhyllorna gapar stundtals tomma. På lite drygt ett halvt år har efterfrågan på smör ökat med hela tolv procent, och mejerierna har inte lyckats anpassa sig, skriver Österbottens Tidning.


I Norge har Tine fått 25 miljoner liter mindre mjölk än vad man räknat med, samtidigt som man producerat 1000 ton mer smör än planerat. Nu sänker Norge tullen på smör så att norrmännen ska kunna baka naturligt till jul.


 


 

9 kommentarer

RSS

Annons:

482x110_aktavara_juica

  • Ja här ser man vad som händer när konsumenterna får information om olika produkter. Då går det att vända köpkraften i rätt riktning. Men om man inte vet skillnaden så är det inte lätt att göra ett val!
    Inga-Lill . 3 dec 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • På gott och ont skulle jag vilja säga. Det går alldeles för mycket trender med mat. Nu med LCHC och GI vågen är det plötsligt ok att äta smör och fetare mejeriprodukter och det är socker och tillsatser som är boven. För 10 är sedan var det fett man skulle undvika. Jag tror inte alls att stora mängder mättat fett från feta mejeriprodukter istället för lättare produkter är bra för alla. Dessutom inte miljösmart att öka konsumtionen av animalier. Många mår säkert jättebra av LCHF och andra lågkolhydratdieter som diabetiker och andra som är känsliga för blodsockersvängningar. Men alla andra då? Utifrån lång tids forskning och erfarenhet av matvanor finns rön om att mättade fetter är en riskfaktor till hjärt/kärlsjsukdomar. Bara för att det nu finns andra forskningsresultat som påstår att det inte är farligt börjar alla att sluta äta lättmargarin och proppa i sig smör istället och avfärdar dom svenska näringsrekommendationerna som "förlegade"? Om några år vet vi svaret och så kommer det säkert en ny trend. När ska vi lära oss att det är balans och sunt förnuft som gäller och att vi inte alla är stöpta i samma form. Varför ska alla bara äta smör? Kan vi inte främja vegetabiliska och lättare alternativ? Det finns ju sådana produkter som är hälsosamma och miljösmarta och som innehåller mindre konstigheter.
    Annika. 4 dec 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Annika! Man kan äta allt, men inte jämt - tror jag som alltid gjort så, och som är både frisk och har normalvikt. En bra balans och sunt förnuft, som du skriver, är en bra riktlinje. Nu tror jag inte att folk vräker i sig smör utan i stället har bytt ut det tveksamma margarinet mot smör. Tittar man idag på butikshyllorna, åtminstone i Stockholmstrakten, översvämmas de av smör av alla de sorter från olika producenter. Problemet, just nu, är att det inte går att få tag i laktosfritt smör vilket är förödande för oss som är laktosintolleranta. Min teori är att producenterna vill bli av med en massa laktosfritt margarin innan de släpper ut smöret i butikerna igen. Situationen är jobbig för oss som inte tål vanligt smör och inte vill ha margarin. Man kan ofta ersätta smöret med nyttiga oljor men inte i allt. Jag tycker att man ska bortse från s.k. trender om vad som är bra eller mindre bra och i stället fokusera på bra råvaror och helst laga maten själv så man har koll på vad man stoppar i sina barn och sig själv.
    Ros-Marin. 4 dec 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det blir ett stort problem problem om ALLA alla byter ut lättmargarin mot smör. Det pågår just nu en stor miljödebatt om att minska konsumtionen på nötkött. Det är ju korna som släpper ut växthusgaser och det gäller givetvis både kött- och mjölkproducerande djur, ändå ökar vi mejerikonsumtionen utan att knappt någon höjer på ögonbrynet. Det jag vill säga är att om man väger alla fördelar och nackdelar med olika val, så behöver inte alltid smör vara det bästa alternativet. Lättmargariner innehåller tillsatser, men det finns bättre och sämre val. Exempelvis Alpro soyas margarin utan härdade fetter och artificiella färgämnen som distribueras av Kung Markatta. Visst den innehåller ett par tillsatser för hållbarhetens skull. Samtidigt är det en kimatsmart produkt, snäll mot hjärtat, kan ätas av veganen och den som har mjölkallergi. Jag tycker inte heller man ska sluta att äta smör, jag tror bara inte att dagens konsumtion är hållbar, vare sig ur folkhälso- eller miljösynpunkt. Jag tycker heller inte att man ska titta på enskilda parametrar för att bedöma om livsmedel är bra eller dåligt. Nästan alla matval har sina fördelar och nackdelar, även smör och margarin.
    Annika. 4 dec 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ros-Marin. 'förödande' är väl väldigt stark ord. Man måste inte äta sånt som liknar det som man inte tål. Det är ok att äta bara det man mår bra av. Smör innehåller inte mycket laktos. Normaltillståndet för människan fö. är laktosintollerans. Min intolerans försvann när jag minskade ner kolhydraterna, så tarmslemhinnan kunde återhämta sig. Annika. 'det är ju korna som släpper ut växthusgaser' är en sanning med modifikation, då det är gräset som förvandlas till växthusgas, oavsett om det går genom kon eller inte. Det blir inte mer växthusgas för att kossan har ätit det. Däremot spannmålsodlig är en bov, och om man matar kor med spannmål som inte är naturligt för de, då fiser de mer. Precis som människor. Sluta med spannmål så får du se hur magen lugnar sig. Kan rekommendera boken 'Vegomyten' Det finns just inga nyttiga oljor, möjligen olivolja, men det innehåller fortfarande för mycket omega 6. Det går utmärkt att använda kokosolja att steka i. Balans är ett svårt ord, i de flesta fall menar man att vet inte exakt, men tror att det är balans, och då slipper man fundera mer på saken.
    astra. 4 dec 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Astra, det du säger med att det är gräset som förvandlas tillväxthusgas stämmer med utgångspunkten att allt nötkött är ekologiskt naturbeteskött med kossor som bara äter gräs. Nu kommer ju den mesta konsumtionen från konventionella djur som mest fått kraftfoder som både är resurskrävande i sig att produceras samt att det blir en överuppfördning av djur som släpper väder så visst måste vi sänka konsumtionen och främja måttliga mängder av mejeriprodukter/kött från ekologiskt uppfödda djur.
    Annika. 4 dec 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • I Netto i Hörby igår var kylen med varor med kort datum proppfull med 600 g. olika margariner för 10:- st.
    Stig Hastrup. 4 dec 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • din kommentar om lång tids forskning om fetter är väl aningen "anpassad" för att passa din poäng. det finns forskning som visar motsatsen och läkare som öppet pratar om dem fel riktade riktlinjerna angående mat. sen finns det även forskning på molekyl-är nivå där man sett att fett inte har dem laster folk tror el. rättare sagt den allmänna uppfattningen. men som du sa allt i balans håller jag med om ( till viss del haha).
    shunno. 9 dec 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Shunno, min poäng var inte att de gamla rönen nödvändigtvis är dom som är rätta. Självklart ska man beakta ny forskning. Min poäng är att det kanske inte är så bra ur folkhälsosynpunkt, att så fort det kommer ny forskning som uppmärksammas i media så är man väldigt snabb med att helt förkasta tidigare rön och så blir det genast en ny trend som alla hakar på. Som sagt, om några år vet vi svaret.
    Annika. 9 dec 2011 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!