Nitritfri skinka på väg!

Nyhetsarkiv 2011. 12 dec 2011.

99 procent av alla skinkor som säljs i Finland är nitritfria. I Sverige är det förmodligen det omvända förhållandet. Den som har velat ha en Krav-märkt skinka har fått problem. Grisen har visserligen fått springa ute och böka, men Krav, liksom Äkta vara, godkänner inte nitrit. Därför har den fått säljas som EU-ekologisk, eftersom den märkningen, än så länge accepterar nitrit.

 Men efter flera års diskussioner om överdrivet användande av tillsatser i mat börjar det bli lättare att få tag i nitritfri skinka. I år går 1,5 ton helt igenom Krav-märkt, nitritfri skinka ut till butikerna.

I år finns det cirka 150 ton julskinkor från svenska Krav-grisar att köpa i Axfoods och Coops butiker, men eftersom tillsatsen nitrit används så säljs de med EU-ekologisk märkning. Cirka fyra ton av Krav-grisarnas julskinkor är nitritfria och kan därför säljas med Krav-märket.

Vi är glada över att många konsumenter hör av sig till oss och vill köpa Krav-märkta julskinkor och att det finns butiker som säljer. Nästa jul hoppas vi att ännu fler av Krav-grisarnas julskinkor framställs utan nitrit och blir Krav-märkta, säger Lars Nellmer, VD för Krav.

Nitrit tillsätts i julskinkor och charkprodukter för att hållbarheten ska bli längre och för att köttet ska få en rödare färg. Nitrit är en tillsats som Krav inte tillåter eftersom forskning visar att nitrosaminer kan ha hälsoskadliga effekter (nitrit omvandlas till nitrosaminer i magsäcken). 


Medan det i Sverige leder till känslostormar när nitrit i charkprodukter ifrågasätts är det mer vardagsmat i Finland. Där har konserveringsmedel i julskinkan aldrig blivit en tradition.

– 99 procent av alla julskinkor som säljs i Finland är nitritfria, säger Arto Jokinen, VD för det finska charkföretaget Pajuniemi, för Krav Han berättar att hållbarhetstiden för de nitrifria julskinkorna är två till tre veckor.


Här kan du köpa Krav-godkänd (nitritfri) julskinka:

Coop Konsum Landala, Göteborg (Johan i hallen)

Coop Forum Backaplan, Göteborg (Johan i hallen)

Coop Konsum Eriksberg, Göteborg (Johan i hallen)

Ica Kvantum Lerum, Göteborg (Johan i hallen)

Ica Kvantum Munkebäck, Göteborg (Johan i hallen)

Ica Maxi Mölndal (Johan i hallen)

Mega Focus chark & delikatess, Göteborg (Johan i hallen)

Ekobeställarna, Östersund (Melins kött)

Fram, Göteborg (Melins Kött)

Ekostore, Göteborg (Melins Kött)

Ekobeställarna, Göteborg (Melins Kött)

Groovy Food, Göteborg (Melins Kött)

Svenska Delikatesser, Uppsala (Melins Kött)

Duå, Umeå (Melins Kött)

Ica torgkassen, Uppsala (Melins Kött)

Ica Supermarket, Bjästa (Melins Kött)

Butiken Grönskan, Lyrön, Orust (Melins Kött)

NK Saluhall, Stockholm (beställningsvara)

 

20 kommentarer

RSS

Annons:

  • Inte en enda skånsk butik???
    Bigge. 12 dec 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • I Skåne finns Lillehems utegrisar och Ängavallen www.lillehemsutegrisar.se www.angavallen.se
    Magdalena. 12 dec 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • För egen del har jag mer än gärna både nitrit och citronsyra i min julskinka eftersom detta betyder att jag tryggt, säkert och med bibehållen god smak kan skicka samma skinka in och ut ur kylen i två/ veckors tid för att göra mina goda skinksmörgåsar på resterna. Provade ett år en julskinka helt utan konserveringsmedel, den blev dålig efter två dagar (= massa matsvinn, onödigt jobb och bortkastade pengar). P.S. Jag lever singelhushåll D.S.
    Pernilla. 13 dec 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Var och en gör sina val, det som driver Äkta vara i vårt arbete är att det ska finnas alternativ som är utan tillsatser. I fallet med just skinka har det knappast funnits någon möjlighet att välja.
    Anna Karin, Äkta vara. 13 dec 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag vill bara tillägga att många producenter hävdar att en liten tillsats av nitrit är viktigt ur säkerhetssynpunkt, och inte bara för färgens och längre hållbarhets skull. En del producenter använder säkert det argumentet även som en förevändning för att skinkan ser aptiligare ut när den är röd, men även många seriösa producenter som annars har mycket annat KRAV märkt i sitt sortiment, har valt att ha en liten tillsats av nitrit i sin skinka för att minimera risken för livsfarliga matförgiftningar. Man bör även nämna att tillsatsen av nitrit bara får vara runt hälften i EU ekologiska varor som i konventionella. Jag tycker ändå att det är bra att valet nitritfritt finns, och jag skulle själv köpa mer nitritfria KRAV-märkta charkprodukter om det fanns. Det räcker dock med ett enda botulism fall, så är vi tillbaka på ruta ett där det kanske inte finns någon valmöjlighet och tillsats av nitrit blir ett krav. Så man måste ha respekt för botulism, listeria och andra allvarliga matförgiftningar och vara noga med förvaring och hållbarhet och som konsument inte köpa på sig för mycket så att det hinner bli dåligt. Även ställa höga krav på producenterna så att man inte tappar bort säkerheten.
    Annika. 13 dec 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det är intressant detta med nitritfri skinka. Jag är uppfödd på min farfars nitritfria och ekologiska skinka och har aldrig blivit sjuk av varken den eller andra konserveringsmedelsfria produkter från farfars grisar. Farfars opastöriserade mjölk, grädde och smör passerade min mage och tarmar utan problem. På den tiden när jag var barn 40- och tidiga 50-talet hade vi varken kylskåp eller frysar och ändå blev vi inte sjuka. Hade vi då kanske en bättre bakterieflora i våra tarmar!? Kan det vara så att vi p.g.a. alla konserveringsmedel o. dyl. har förstört vår motståndskraft mot olika bakterier?! När och hur uppstod rädslan för att bli sjuk av mjölk och köttprodukter från naturligt uppfödda djur? Min teori är att vi p.g.a alla konserveringsmedel o. dyl. har tappat delar av våra tidigare tarmbakterier som bekämpade olika sjukdomar och överfört denna brist till våra barn.
    Lisa. 13 dec 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Lisa, Botulism kommer från ett mycket giftigt toxin, läs nervgift, och var förr i tiden en av de mest fruktade matförgiftningarna med mycket hög dödlighet. Om jag inte minns fel så betyder till och med själva namnet botulism korvförgiftning på latin ellr dylikt.
    Annika. 13 dec 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Annika! Jag ifrågasätter inte vad du säger och tror, utan jag utgår bara ifrån min egna erfarenheter. Förra året köpte jag nitritfri skinka och alla tyckte den var jättegod och ingen blev sjuk – varken barnen eller de vuxna.
    Lisa. 13 dec 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag menar absolut inte att ta någon ställning i frågan för eller emot nitrit och vilka tillsatser som är annars nödvändiga i olika produkter, det kan jag för lite om. Det handlar säkerligen om mycket komplexa risk/nytto värderingar. Men det är väl bra om man kan ta fram nitritfria produkter om dom är säkra och att det finns en valmöjlighet. Jag tror iofs inte att var och varannan person riskerar att få listeria eller botulism stup i kvarten, bara för att man slutar med nitrit, men det lär bli viktigare att hålla kyla, förkorta hållbarhetstiden, hålla PH värde och hygien i produkterna och det är viktigt att alla led i livsmedelskedjan klarar av det. För OM någon skulle råka ut för dessa toxiner, så pratar vi om mycket allvarliga och livshotande sjukdomar.
    Annika. 13 dec 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag är också på jakt efter en nitritfri skinka, men jag bor i Halmstad. Hittar inte Halmstad i listan. :(
    Rebecka. 14 dec 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Genom min lokala ICA-butik fick jag veta att inte ens NK:s Saluhall har nitritfri skinka i år. Kravet var att de köpte in 700 kg skinka och det vågade man tydligen inte göra. Vilken miss! Som enda butik i Storstockholm borde man inte haft några som helst problem att sälja den skinkan, och som bonus hade de säkert fått sälja en massa andra varor. Hoppas de och andra butiker tar lärdom av denna dumhet/okunskap när det gäller efterfrågan på attraktiva produkter.
    Lisa. 15 dec 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Men det är ju bara 200 skinkor, det borde ju en stor affär som NK, med exklusiv image och penningstarka och krävande kunder, kunna göra en grej av och sälja slut på 2 dagar?
    Annika. 15 dec 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Annika! Jag håller helt med dig. Jag fattar inte varför man inte köpt in skinkan.
    Lisa. 15 dec 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Om man tror att skinkan inte kommer att hålla sig hela julhelgen så dela på den och frys in i mindre bitar o ta upp efter hand. Så gör jag varje jul och då har vi påläggsskinka långt fram i januari. Du behöver ju inte heller ha hela skinkan stående inne i värmen varje gång du ska äta skinka! Om den är i kylen den mesta tiden så håller den ju bevisligen längre.
    Inga-Lill. 16 dec 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Annika! Jag glömde nämna att NK:s saluhall är en ICA-butik med ett mycket bra sortiment av ekologiska varor och med en trevlig och serviceinriktad personal och prisnivån ligger i nivå med alla andra livsmedelsbutiker. Jag tror inte att Varuhuset NK på något sätt kan eller vill påverka ICA-butikens sortiment.
    lisa. 16 dec 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Bra ämne! Jag är uppvuxen med grå äkta kalvsylta på julbordet och kan inte förstå varför köttprodukterna ska se så röda ut? Och ett närliggande problem: Jag har i tre dagar jagat runt i olika affärer för att hitta kalvbog och svinfett - ingen har det, bara filé filé... vi MÅSTE börja laga på riktigt och använda alla delar från djuret!! Se mitt inlägg på husmorsblogggen http://husmorlisa.blogspot.com/2011/12/husmorsgora-i-juletid-hur-man-anvander.html
    Lisa Lönner Pulkkinen. 18 dec 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hittar man nitritfri skinka någonstans på Gotland?
    Caroline. 21 dec 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • "Jag tror inte att Varuhuset NK på något sätt kan eller vill påverka ICA-butikens sortiment" Klar NK kan påverka vad ICA köper in, ICA butiken är en hyresgäst, och om NK säger att deras kunder eftersöker varor utan tillsatsetser och ICA inte kan levera detta, så kan NK "hota" med att ta in en butik som kan levera detta.
    Kalle. 7 jan 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Lyckligtvis lever vi inte i ett Sovjetliknande samhälle där folk och företag kan hotas till att göra som ”överheten” vill. Det är tråkigt att ingen butik i Stockholm sålde nitritfri skinka i julas men det kanske kan sporra oss konsumenter att bli mer aktiva och pådrivande inför nästa juls skinka. Beställningarna från butik görs flera månader innan jul så det är väl läge att börja påminna sin egen butik redan på sensommaren.
    Lisa. 7 jan 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • NK arbetar för att ge kunderna det som efterfrågas, och om en butik inte lever upp till det så har det inget på NK att göra, har inget med "Sovjet" eller hot att göra. Så självklart kan NK påverka det.
    Kalle. 8 jan 2012 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!