Industrimat vs hemlagat

Nyheter. 14 feb 2012.

Många hör av sig till Äkta vara för att fråga om vilka effekter på hälsan olika tillsatser eller industriella ingredienser har. Vi brukar svara att vi inte är inriktade på hälsofrågor utan grunden för vårt engagemang är matkvalité och konsumentens möjlighet att kunna välja tillsatsfria alternativ.

Ibland blir det svårt att låta bli, som med den här lilla filmen som jämför hur processad mat och hemlagad beter sig när den hamnar i magen.


Konstnären Stefani Barden utforskar gränslandet mellan vetenskap och konst. Hon har tillsammans med Dr Braden Kuo vid Harvards universitet genomfört en studie om matens väg genom magen. I ett försök jämförde de effekten av två olika måltider. Den ena bestod av processad mat: drycken Gatorade, Ramen nudlar, och vingummibjörnar. Den andra bestod av hemlagade alternativ som en hibiskusdryck, hemmagjord buljong med nudlar, och vingummibjörnar gjorda av juice.


Studiepersonerna fick svälja en kamera som tillsammans med en liten ”väderstation” undersökte förhållandena i magen efter måltiden. Det visade sig att den processade maten var betydligt mer svårsmält.

”De industritillverkade nudlarna är gjorda för att stå emot Armageddon, medan hemmagjorda nudlar är gjorda för att ätas” var Stefani Bardens kommentar.


Nu går det säkerligen inte att dra några slutsatser av den här lilla studien. Man kanske mer kan se den som en sorts underhållning. Och gå på sin egen magkänsla.


Titta själva


9 kommentarer

RSS

Annons:

Änga gård annons 482 ny

  • Mycket intressant men om man tänker efter så är det kanske inte så konstigt om kroppen har svårt att bearbeta och bryta ned vissa kemikaliska ämnen. Både människor och djur är skapta för att kunna tillgodogöra sig en viss arttypisk föda och går vi utanför de ramarna så är det självklart att det uppstår problem av olika slag.
    Ros-Marin. 14 feb 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Föredrar hemlagat, tex. http://bilder.oscarskokbok.se/#107.0 Bogstek i ugn.
    oscar. 14 feb 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • http://www.utbildningscenter.se Läs nyhetsbreven. Står om både det ena och det andra när det gäller tillsatser i maten mm.
    Katarina. 15 feb 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hmmm... jag skulle också välja hemlagade nudlar any time framför fabriksgjorda, men vad man vill uppnå med detta exempel förstår jag inte? Det är ju snarare antireklam för hemlagade nudlar. Man använder negativt laddade ord som att de industritillverkade nudlarna är svårsmälta, som snarare innebär att de tillagats mer "al dente" eller är av bättre kvalitet med högre proteinhalt (durumvete) och med lägre GI och längre mättnadskänsla. Den andra löser ju upp sig direkt, går ut i blodet snabbt med blodsocker och insulinpåslag direkt. Den hemlagade måste vara gjord av dåligt vetemjöl och helt överkokt. Vad är det som är så bra med att visa mat som beter sig som färdigtuggad direkt när den kommer ned i magsäcken?
    Annika. 15 feb 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Kommenterar mitt egna inlägg då jag var lite snabb. Appropå färdigtuggad, maten ska naturligtvis tuggas innan man sväljer men inte helt uppluckrad. Skillnaden i exemplet kan ju också bero på (förutom hur man kokat pastan, vilken typ av mjöl som använts mm) att försöksperson 2 tuggat maten längre. Enzymet amylas som bryter ned kolhydrater finns ju även i munhålan. Då väckte det en annan intressant aspekt. Man ska tugga maten länge och väl sägs det, men vad händer med GI för kolhydratrika livsmedel pasta mm om man tuggar alltför länge? Någon som vet?
    Annika. 15 feb 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag hade gärna läst en vetenskaplig artikel om det här också. Där bör det i bakgrunden tas upp varför det är av relevans hur snabbt maten bryts ner. Den här videon hade ett alltför riktat budskap och var inte det minsta objektiv.
    Stefan. 16 feb 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Men Stefan det spelar ingen som helst roll seddu då äkta vara anser att vetenskapen inte hör hemma på tallriken.
    Joakim. 17 feb 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Joakim, vad menar du? Hur kan man ha konsumentvägledning om tillsatsers vara eller icke vara i maten, utan att ta hänsyn till vetenskapen? Självklart måste man ha något hum om kemi, biokemi, toxikologi för att kunna göra en risk/nyttovärding angående i vilka fall olika tillsatser är befogat och i vilken mängd. Ska man dra alla tillsatser och produkter över en kam, utan att göra någon värdering från fall till fall, kan man ju inte ens baka muffins med bakpulver?
    Annika. 17 feb 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Annika jag håller verkligen med dig om allt det som du skriver. Men Anna Karin Nilsson ordförande i ”Äkta Vara Sverige ideell förening med firma Äkta Vara Sverige” tillika redaktör för den här sajten har i den här tråden (läs alla kommentarerna): http://aktavara.org/News.aspx?r_id=69988 skrivit följande ”. . . vi har klarat oss ganska väl genom evolutionen utan att betrakta maten ur ett strikt vetenskapligt perspektiv. Det betyder inte att jag dissar vetenskap, bara att den kanske inte alltid hör hemma på tallriken.” Synnerligen märkligt uttalande från en person som är ordförande i en så kallad ”ideell konsumentförening”.
    Joakim. 17 feb 2012 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!