Det gigantiska slöseriet

Nyheter. 27 feb 2012.

Odlat kött eller inte? Kaninkött på tallriken istället för biff? Nykonstruerade livsmedel som ska ersätta kött och ost?

Idéerna om hur vi ska kunna minska klimatbelastningen är många. Förmodligen kan vi oavsett bakgrund enas kring att vi behöva minska intaget av kött. 86 kilo per år verkar vara för mycket för vår hälsa. Och massproduktionen av kött måste i konsekvensens namn också minskas eftersom varken djuren, klimatet, eller vi själva mår bra av dem.

Om vi skulle lägga samma mängd pengar på mindre, men djurvänligare producerat kött, skulle en del vara vunnet. Om vi varierade köttslag, och utnyttjade djurets alla delar. Om vi bytte ut kött mot fisk, grönsaker och baljväxter… Allt det där kan vi ganska lätt åstadkomma.


Men hur ska vi på allvar stoppa det största slöseriet av alla? Att vi producerar mat som går rakt i soporna? 

Samtidigt om en miljard människor är kroniskt undernärda slänger vi en tredjedel av jordens matproduktion på soptippen. 

Om det berättar SVT-dokumentären Det gigantiska slöseriet. Missa inte den!>>


5 kommentarer

RSS

Annons:

482x110_aktavara_juica

  • VI måste sluta att kasta mat. Jag vill äta krokiga gurkor, roliga morötter, knöliga potatisar. Låt oss få tillbaka detta!!!
    bittan. 28 feb 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Enklast är ju att försöka räkna ut hur mycket/lite man egentligen äter per vecka i familjen och handla efter det, istället för att köpa extra i rädsla för att nån ska gå hungrig, eller för att det är rabattpris. Och att man sedan äter det man handlat, och inte går och köper nåt annat för att man blev sugen på det eller för att barnen är kinkiga.
    Nina. 1 mar 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Nina! Din tanke är god men livsmedelsproducenterna gör det inte lätt för oss genom att enbart (åtminstone när det gäller ekologisk mat)erbjuda färdiga förpackningar som verkar vara anpassade för 3-4 personers hushåll. Är man en eller två i hushållet och vill köpa krav/ekologiskt finns inget att köpa i lös vikt när det gäller kött, köttfärs, kyckling, korv, skinka, sylta, grönsaker, frukt m.m. Den butik som börjar sälja ekologiska/kravmärkta varor i lös vikt/styckevis kommer jag omedelbart att prioritera. Problemet med slöseriet ligger till stor del hos livsmedelshandeln som inte låter oss köpa precis den mängd vi individuellt behöver utan vi tvingas köpa t.ex. en förpackning på ca 4 hg köttfärs fastän vi bara behöver 1,5 hg.
    Lisa. 2 mar 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • "Om vi skulle lägga samma mängd pengar på mindre, men djurvänligare producerat kött, skulle en del vara vunnet. Om vi varierade köttslag, och utnyttjade djurets alla delar. Om vi bytte ut kött mot fisk, grönsaker och baljväxter… Allt det där kan vi ganska lätt åstadkomma." Hur sjutton kan det vara lätt att åstadkomma?! Att få befolkningen att frivilligt välja detta måste vara en av de svåraste uppgifterna Äkta Vara, Slow Food etc. står inför.
    Stefan. 13 mar 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Köp svenska varor , svenska producenter kan inte köpa ( i Sverige) fodertillsatser och bekämpningsmedel, som är tillåtna i många andra länder.
    Eva Klitte. 4 apr 2012 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!