Var femte vill köpa mer eko

Nyheter. 8 mar 2012.

Konsumenters kännedom om Krav-märket är hög, 98 procent visar en färsk Sifo-undersökning. Var femte konsument, 21 procent, vill dessutom köpa mer Krav-märkt mat.

Under de senaste fem åren har Sifo-undersökningar visat att mellan 98 och 99 procent av konsumenter i Sverige känner till Krav-märket. Även den nya undersökningen, som genomfördes cirka ett år efter att det nya Krav-märket lanserades, visar på 98 procents kännedom.

Att var femte konsument, vill köpa mer Krav-märkt mat, innebär att märkningen har en stor möjlighet att växa.

– Det är fantastiskt inspirerande och ger verkligen rätt signaler till butiker och alla företag som har Krav-certifierad produktion, säger Katarina Wolf, Marknadschef hos Krav, i ett pressmeddelande.

Svaren visar också att konsumenters uppfattning om Krav har breddats. Från att tidigare främst ha förknippats med miljö och natur kopplas nu Krav-märket i allt högre grad ihop med god smak, rättvisa och småskaligt.

Den första juli i år börjar det nya Krav-märket gälla fullt ut och det gamla ska vara helt utfasat.

Sifo-undersökningen i korthet:

  • •53 procent köper Krav-märkt ibland 
  • •19 procent köper Krav-märkt så ofta de kan


22 kommentarer

RSS

Annons:

482x110_aktavara_juica

  • Härligt! Hoppas att detta kommer att avspegla sig i form av ett ökat antal kravmärkta produkter i butikerna.
    Ros-Marin. 8 mar 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ja det är härlig läsning. Men många butiker ligger verkligen efter fortfarande. Vi som bara köper ekologiskt märker detta hela tiden. Fortfarande alldeles för mycket skitprodukter. Men man lär sig sakta vilka butiker som har hög andel KRAV-produkter och då väljer jag att lägga mina 1000-lappar där istället. Tänk om man kunde göra en guide på butiker som har bra tillgång på KRAV-produkter.
    Trillian. 9 mar 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Vilken utmärkt idé Trillan! Jag har just nu en mailkontakt med min lokala ICA-butik om deras begränsade utbud och det sätt man förpackar kravmärkt kött/kyckling. Varför ska vi som är beredda att betala ett högre kilopris för våra färskvaror inte kunna se, känna och bedöma kvalitén på det vi köper? Det kan man inte då kött t.ex är först vacumförpackat och sedan gasförpackat och utanpå allt detta sitter en stor etikett. Man har inte en chans att se och bedöma det man köper.
    Ros-Marin. 9 mar 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • När man köper broccoli, som ju är en känslig grönsak, på min Ica Maxi ligger de fritt. Medan ekologiska broccolin ligger i tight svetsad påse, med fukt i så man inte ser hur den ser ut och som kronan på verket sitter den dj---a ettiketten på broccolins känsligaste del, kronan och döljer där effektivt det som man ev skulle kunna skymta i fukten. De flesta icke-ekologiska varor ligger fritt och man kan välja exemplar, undersöka och ta önskad mängd. De flesta ekologiska varor är färdigförpackade, alla med samma mängd (!). Tänk vad icke-ekologisk mat skulle sälja sämre om de gjorde så med den.
    Ann. 9 mar 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ann - det är bra att vi är flera som reagerar på den typen av förpackningar när det gäller krav/ekologiskt. Förutom ICA har jag även mailat COOP om problemet. Jag hoppas att fler gör detsamma.
    Ros-Marin. 9 mar 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Som inköpare av ekologiska varor till Ecovivas matkasse har jag full förståelse för att fågel/kött ligger atmospackat och grönsakerna är filmade. Kyckling är en mycket känslig råvara och eko-kyckling finns exempelvis bara från Bosarp i Skåne. Därför måste det vara en förpackning som lite längre hållbarhet. Hållbarheten är i kortaste laget ändå, med risk för att mat slängs. Ekologiska grönsaker som inte besprutas, förmultnar naturligt och kan ha en kortare hållbarhet och vara mer känsliga om de bli kantstötta, än konventionella grösnaker som besprutas med både bekämpningsmedel och antimögelmedel. Det räcker med en liten skada, så sprider sig möglet snabbt. Om man filmar grönsakerna kan det fungera som ett skydd. I synnerhet under vinterhalvåret, då mycket av grönsakerna importeras. Dessutom är det så att om en butik ska få hantera KRAV märkta produkter i lösvikt, väga/stycka kött i köttdisken, ansa grönsaker mm, så måste butiken i sig vara KRAV märkt och ha rutiner för att inte sammanblanda råvarorna och säkerställa att man inte använder samma utrutsning för KRAV-märkta råvaror och icke KRAV-märkta. Därför är det lättare för butikerna att köpa in sådant som redan är konsumentförpackat, annars skulle det drabba kunden som får betala för den extra hanteringen och även matsvinnet som blir med kortare hållbarhet. Om man vill ha större utbud på eko-produkter, så är det snarare fler och bättre lösningar med smidiga konsumentförpackningar som måste till.
    Annika. 10 mar 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Annika! För några månader sedan kunde man, åtminstone hos COOP, köpa kravmärkt kött och Bosarps kyckling som enbart var gasförpackade. Även om jag personligen varken gillar gas- eller vacumförpackningar så kunde man i alla fall då bedöma och se köttet på ett hyfsat bra sätt jämfört med hur det är nu. Denna nya förpackningsidé är inte gjord med tanke på oss konsumenter utan främjar enbart producentleden i form av utökad hållbarhetstid. Ickeekologiskt kött, korv, skinka, fisk, ost m.m. säljs över disk, i de flesta butiker idag. De olika produktgrupperna hålls ofta separerade med hjälp av en glasvägg och varje grupp har sina egna knivar och vågar. Svårare behöver det inte vara! Hållbarhetstiden borde inte vara olika när de säljs över disk, vare sig de är ekologiska eller inte. När det gäller frukt och grönsaker förstår jag bättre dina synpunkter. Vi som vill ha en utveckling framåt med samma villkor för krav som för andra varor accepterar inte t.ex. dessa nya köttförpackningar. I dag köper man ”grisen i säcken” när man väljer kravkött. Ingen vill köpa någon typ av vara utan att kunna se vad det är man köper!! Till sist: Jag har hört flera forskare säga att plast och livsmedel inte hör ihop med tanke på att plasten läcker ut bl.a. Bisfenol-A och andra farliga ämnen.
    Ros-Marin. 10 mar 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Rosmarin, du kan inte jämföra med konventionellt kött över disk där utbudet och omsättningen är större. (Det kött som styckas i butik har dessutom ofta också legat i en vacuumförpackning). Det är klart att det vore trevligare att kunna köpa ekokött över disk, men är det tillräckligt många som är beredda att betala vad det kostar? Det räcker inte att fler svenskar VILL köpa mer eko och att kännedomen om KRAV är högt, det måste även återspeglas i de val man gör i butiken. Hur många är det som sneglar på eko-kycklingen för att till slut välja storpacket av industrikycklingen för det lägre priset? Bosarp är den enda ekokycklingen i Sverige. Dom slaktar bara ett par gånger i veckan, dvs det är ingen storindustri som med annan kyckling. Det blir då vissa ledtider mellan slakt, transport, butiksinköpet och slutkunden. Att säga att förpackningslösningarna bara gynnar dom i produktionsledet stämmer inte, vi skulle förmodligen inte ha någon ekokyckling alls att välja på, om hållbarheten inte var lång. Istället för att klaga på Bosarps förpackningar, ställ er frågan varför det bara finns en ekoproducent i Sverige för kyckling? Min uppmaning är att köpa mer eko av det som finns att tillgå och bidra till att öka efterfrågan. Försök att se det positiva som ekoproducenterna gör och uppmuntra dem genom att köpa deras produkter. Först då kan vi få ett större utbud av ekoprodukter på marknanden.
    Annika. 11 mar 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det kanske kan vara nödvändigt att skydda känsliga grönsaker i dagens större matvarubutiker där allt ska gå så fort. Det finns mycket som kan göras ändå; förpacka då i små förpackningar så att man kan välja att ta en liten eller flera små om man vill ha mer. Det finns ju även många exempel där det är svårt att se nödvändigheten med att förpacka åt oss; att förpacka 6-8 ekologiska citroner i ett nät kan ju inte vara nödvändigt av hållbarhetsskäl t ex. Jag använder inte så många citroner på ett år och ofta är man ute efter just skalet, vilket gör att man ogärna använder vanliga citroner.
    Ann. 12 mar 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Annika! Jag kan acceptera att kött har legat i vacumförpackning men jag kan inte acceptera att jag inte kan bedöma köttets kvalité, form och färg m.m. när det säljs i en kombinerad vacum- och gasförpackning. Det är ju det som det stora problemet!!! När det gäller Bosarps kyckling har de alltid haft en jämn och bra kvalité så där känns förpackningsmetoden som ett mindre problem. Du tycker att man ska köpa mer eko/krav av det som finns att tillgå (oavsett kvalitét???) för att öka efterfrågan på dylika produkter men det ger en signal till, kanske inte bonden, men livsmedelskedjorna att vi konsumenter skulle acceptera seg och senig, oxfilé, entrecote, biff m.m. från gång till annan bara det är kravmärkt. Jag har köpt mycket av dessa tre styckdetaljer och vet inte varför kvalitén var bättre för några månader sedan. Allt har varit kravmärkt!!. Jag är mycket tacksam för alla ekoköttproducenter vi har i vårt land men jag tror att problemet för oss vanliga konsumenter ligger i att de bästa bitarna av köttet kanske går till lyxkrogarna och vi andra får nöja oss med resten, och för att vi inte ska upptäcka bristerna i det vi köper väljer man att förpacka det enligt ovannämnda. Jag tror inte att bönderna som levererar djuren har något som helst inflytande över till vem och i vilket skick köttet säljs. Min teori är att det missgynnar alla bönder inom eko/krav- produktion om vi konsumenter får en sämre kvalité på deras varor p.g.a. t.ex. sättet att förpacka varan. Du tycker att det är bra som det är och jag vill att de som köper eko/kravmärkta livsmedel verkligen ska kunna känna skillnaden i smak och kvalité och vara villiga att betala för det. Utvecklingen går inte framåt om alla nöjer sig med hur det fungerar just nu, utan de som protesterar och köpvägrar brukar kunna påverka.
    Ros-Marin. 12 mar 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Att jag anser att man bör köpa mer av det som finns att tillgå av eko-utbud, är verkligen inte samma sak som att jag tycker att man ska acceptera sämre kvalitet och att jag tycker att allt är bra som det är, den tolkningen får du stå för själv. Däremot tycker jag att det även ligger på oss konsumenter att öka efterfrågan. I detta forum gnälls det mycket på prodeucenter och på livsmedelskedjorna, men har inte konsumenterna något ansvar? Det är lite anmärkningsvärt att denna artikel tar upp att medvetenheten kring KRAV ökar och att fler gärna vill köpa eko, samtidigt som en annan artikel tar upp att importerat billigt kött ökar och att vi är bland dom sämre i EU på att köpa eko och lägger en allt mindre del av vår disponibla inkomst på livsmedel. Att det bästa köttet går till restauranger gäller även för konventionellt kött, och det är en annan fråga än valet mellan eko och icke eko. Många av dom bättre restaurangerna arbetar för övrigt mer modernt och tar tillvara på fler av djurets delar och serverar inte bara oxfilé, vilket ger nya smakupplevelser och är bra för miljön. Du säger att du köper mycket av entrecote, biff och oxfilé och där kanske du också har en del av problemet. Dessa styckdetaljer finns bara ett fåtal kilo på på varje djur, så du och många andra konsumenter kanske också skulle följa finkrogarnas exempel och variera med olika styckdetaljer. Det skulle också hjälpa till att öka utbudet och bönderna som får bättre betalt för hela djuren och kan ha färre djur som tas om hand om bättre och som ger bättre kött, till skillnad om alla bara vill ha ädelköttet och resten blir färs som får slumpas ut billigt. När det gäller Bosarps nya förpackning, har vi helt enkelt olika åsikter. Jag tycker att fördelen med att ha ett extra skydd mot vacuumsläpp, så att risken minskar att få dålig kyckling överväger att man inte ser den lika bra.
    Annika. 12 mar 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Så vitt jag vet så är KRAV en ekonomisk förening som godtyckligt bestämt vad som är bra för djuren. T.ex får bönderna ej ha insektmedel på djuren.I åtminstone i norrland är det rent djurplågeri. Den som gått på en äng häruppe en ljummen sommarkväll vet vad knott, mygg och broms vill säga. Djuren blir helt uppätna och tokiga då dom ej kommer undan. Det är ju lag på att djuren ska vara ute sommartid. Kycklingar får ej slaktas före 60 dagar vilket gör att många bryter benen av sin egen tyngd. Ni tror väl inte att uppfödarna väljer långsamväxande kycklingar för att detta inte skall hända. Kalvar får inte skiljas från kon föränn efter 10 dagar vilket gör att dom hinner knyta band till varandra. Sedan står dom och råmar i förtvivlan. Om dom separeras efter vanliga regler så händer detta inte. Vet bönder som lämnat krav för att slippa plåga djuren.
    Lasse.. 12 mar 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Vad beträffar myggätna djur i Norrland vet jag inget om. Däremot har jag själv besökt Bosarps gård och sett med egna ögon hur kycklingarna har det. Eko- kycklingarna manipuleras inte med dygnsdjus för att styra ätandet och dom får även naturligt foder som gör att dom växer i en långsamt takt och får springa fritt, därför växer sig benen starka. Skulle man däremot ge dessa kycklingar samma kraftfoder som konventionella kycklingar, hade säkert problemen med benbrott varit större.
    Annika. 12 mar 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Annika! Ett litet förtydligande! Jag köper både högrev, ytterlår, rostbiff, bogstek m.m. när det finns tillgängligt men tyvärr finns det inte så ofta i butikerna som just oxfilé, entrecote och biff. Dessutom köper jag gärna viltkött av olika slag. Så utgå inte från att jag och ev. även andra inte försöker hitta andra delar av djuret att tillaga mat av. Vad jag tog upp som ett problem var den nya förpackningen av de "ädlare delarna av nötköttet". De mindre ädlare delarna vacumförpackas utan gas vilket gör det lättare att bedöma kvalitén.
    Ros-Marin. 12 mar 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det är inget jag hittar på. Det är ett känt faktum att det är en sned efterfrågan på kött, där dom ädlare detaljerna efterfrågas av konsumenterna. På 1 kilo filé får du ut ett flertal kilo grytkött, färs mm. Saltå kvarn hade tidigare eko kött, men la ned den verksamheten, bla på grund av att det var så ojämn efterfrågan på de olika styckdelarna, (enligt en person som jag pratade med som jobbade med inköp av deras kött). Även Skebo som vi köpte in ifrån förut, har slutat med sitt eko-kött och dom hade samma problem.
    Annika. 12 mar 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Skönt att veta att åtminstone Bosarps gård sköter sig. Tyvär gäller det inte alla som har kravmärkta kycklingar. Ni har säkert bitande insekter i södra sverige också, men kanske inte lika många. :)
    Lasse. 12 mar 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det är ett otyg att ofta bara sådant som säljer mest får finnas. Det har hänt mig många gånger att jag har letat efter mindre använda delar av djur, men det finns ju bara det mest efterfrågade. Förutom kundens efterfrågan, så undrar jag om de inte vill ha billigare delar av djuren för att dessa inte ska konkurrera med de dyrare delarna?! City Gross gick ut med dunder och bång och hade samma pris på sitt ekologiska kött som på sitt vanliga. Nu har City Gross i min stad helt tagit bort allt ekologiskt kött!
    Ann. 13 mar 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag kan också tycka att det är trist att det bara är det som efterfågas mest i butikerna som finns. Sedan måste man också förstå att butikerna är vinstdrivande företag och ingen välgörenhetsinrättning och det är inget konstigt med att utbudet styrs av kundernas efterfrågan. Om svenskarna väljer att lägga en allt mindre del av sin dispobibla inkomst på mat och är sämst i Europa på att köpa eko, då är det klart att det speglar utbudet i butiken, så vi konsumenter får nog rannsaka oss lite själva. Allt svinn som butikerna inte blir av med, får vi konsumenter dessutom betala för i slutändan i form av högre priser. Ofta är det även producenten som står för en del av risken, om butiken inte kan sälja varan. Fast ibland kan jag tycka att tålamodet är väl kort hos butikerna, och om inte varan säljer sig själv på en gång, så plockas den bort. Olika butiker är mer eller mindre bra på att hjälpa till att öka efterfrågan på eko och nya små varumärken, genom att ge nya varor en bättre hyllplats och hjälpa till att exponera varan. Andra butiker köper bara in kända varumärken och säkra kort och kräver mer eller mindre en garanti på att varan ska ha en viss omsättning per år och det är trist. Uppmuntra gärna och handla från dom butiker som har lite mångfald och försöker ta in nya ekologiska varor och från småskaliga producenter. När det gäller kött, kanske man kunde skapa något slags incitament, typ lägre moms på grövre styckdetaljer som inte efterfrågas i samma utsträckning eller högre moms på ädelkött. Säkert alldeles för krångligt, men något kanske man kan hitta på? Att vi importerar en massa kött för att få billig oxfilé, samtidigt som vi bygger upp egna köttberg av vårt svenska kött med mindre attraktiva styckdelar, är ett enormt resursslöseri.
    Annika. 13 mar 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Har detta blivit en EKO-sajt? Hur många av de varor som fått Äkta vara -märkningen och/eller Ä(h)- märkningen är eko?
    Lotten. 13 mar 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Lotten, jag tycker att det hänger ihop, det handlar om att främja ren mat. Livsmedelsverket har hittat rester av kemiska bekämpningsmedel i frukt och grönt i sådana halter att dom nu gått ut med varningar och uppmanar folk att köpa mer ekologiskt, i synnerhet barnfamiljer och gravida. Så om man vill ha ren mat utan konstigheter som Äkta vara står för, tycker åtminstone jag att det är minst lika relevant att främja ekologiskt som att främja produkter utan tillsatser. Jag skulle när som helst välja ekologisk inlagd paprika med något E-nummer som citronsyra, än en produkt med konventionell inlagd paprika (besprutad), men som enligt innehållsförteckningen saknar tillsatser, annars lurar man bara sig själv. Nu svarar jag bara för vad jag tycker, men jag tycker att det är en intressant aspekt som Äkta vara borde ta upp.
    Annika. 13 mar 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Mitt intresse är att köpa så giftfritt som möjligt, gärna närodlat. Undviker giftig fisk och är lite skeptisk till grönsaker som odlats vid väg eller flygplats. Driver gärna egen odling i mån av tid och möjlighet, kanin är gott. Pressenterar lite av min matlagning i den nätkokbok jag skapat: www.oscarskokbok.se Oscar.
    Oscar. 15 mar 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det är så glädjande att det finns människor som bryr sig om djur, natur och sig själva. Krav märkt mat är det bästa man kan köpa på marknaden, handlar nästan allt krav-märkt numera. Att äta kött med gott samvete är väldigt viktigt för mig.
    Frida. 30 maj 2012 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!