Nödrop i semlornas tid
Nyhetsarkiv 2009. 25 jan 2009.
Bild: Fotoakuten.
Knappt har man hunnit tröttna på pepparkakorna förrän semlorna fyller konditoriernas skyltfönster. För varje semmelsäsong, som numera är väldigt lång (vi ska aldrig behöva längta efter någonting) dyker det upp nya varianter, wienersemlor, saffranssemlor, och gigantiska semlor stora som dasslock.
Men är det inte godast med en alldeles vanlig semla? Var och en har sin favorit och kan beskriva vilken konsistens mandelmassan ska ha och vilken form locket ska ha – runt eller trekantigt. Och brödet, ska det vara lätt och luftigt, som en konditoribakad bulle, eller som de hembakta med mer tyngd?
För den som tycker att semlor är för dyra, eller att de är för feta eller för söta, är tipset: ät en enda och satsa på den. Den är värd att längta efter.
Det är nämligen viktigt att se upp, annars kan eftersmaken bli bitter. Det kan Äkta varas läsare Victor Kurronen berätta om.
Victor mumsade nyligen i sig en ”Lyxsemla” från Europabagarn. När han efteråt läste på innehållsförteckningen kunde han räkna till nio E-nummer, men inte en endaste mandel.
Så här skriver Victor: ”Mandelmassan" består enligt förpackningen av: socker, vatten, aprikoskärnor, modifierad vetestärkelse E1414, vetestärkelse, vetemjöl, majsmjöl, majsstärkelse, glukossirap, konserveringsmedel E202, surhetsreglerande medel E330, salt, arom. 13 ingredienser i mandelmassan - INGA mandlar!
Victor jämför innehållsförteckningen med ett recept på internet för mandelmassa: 1 del skållade och malda mandlar, 1 del socker, möjligtvis någon bittermandel, lite vatten eller mjölk för rätta konsistensen.
”Finns det något lagstadgat straff för en sådan våldtäkt på mandelmassa som Europabagarn ligger bakom?” undrar Victor Kurronen?
I Den hemlige kocken skriver Mats-Eric Nilsson att förfalskad mat har funnits i alla tider. ”Men förr ställdes den ansvarige inför rätta. Att ersätta dyra råvaror med billigare substitut ansågs djupt omoraliskt och var straffbart, står det i kapitlet Förfalskarna. ”I äldre tid kunde man kedja fast en smörförfalskare vid en stolpe mitt på torget. För att han riktigt skulle förnedras kletade man in hans kropp med den förfalskade varan.”
Ingen tycker väl i dag att den typen av straff är gångbara, men frågan kvarstår, finns det något straff? Får man kalla något för mandelmassa som inte innehåller mandel? Vi skickar Victors fråga vidare till Livsmedelsverket.